Το τετραμηνιαίο περιοδικό του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος το οποίο εκδίδεται από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.

AΓΡΟΤΗΣ 2024 / TEΥΧΟΣ 491 9 ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ, ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ Σχετικά με το ηλεκτρονικό εμπόριο και την κυκλοφορία φυτών, φυτικών προϊόντων και ελεγχόμενων αντικειμένων, όπως γεωργικά προϊόντα, που παραγγέλλονται ηλεκτρονικά, το κοινό καλείται να την αποφεύγει, καθώς αυτά μπορούν να διαφύγουν των απαραίτητων φυτοϋγειονομικών ελέγχων. Εάν, παρόλα αυτά, επιλέγεται η αγορά φυτών και φυτικών προϊόντων μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου, τότε πρέπει να απαιτείται από τους αγοραστές η παροχή βεβαιώσεων, με τη μορφή επίσημων εγγράφων ή πιστοποιητικών, ότι τα φυτά και φυτικά προϊόντα που αγοράζουν έχουν τύχει των απαραίτητων φυτοϋγειονομικών ελέγχων και δεν έχουν εντοπιστεί σε αυτά επιβλαβείς για τα φυτά οργανισμοί. H διαχείριση του κινδύνου εισαγωγής επιβλαβών οργανισμών για τα φυτά και φυτικά προϊόντα μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου αποτελεί προτεραιότητα για το Τμήμα Γεωργίας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση μεταξύ των εμπλεκομένων, πωλητών, αγοραστών και πλατφορμών ηλεκτρονικού εμπορίου, ως μια καλά ενημερωμένη κοινότητα. Το Τμήμα Γεωργίας τονίζει ότι η πρόληψη για προστασία της γεωργίας, των δασών και του αστικού πρασίνου από την είσοδο νέων επιβλαβών οργανισμών και ασθενειών στη χώρα είναι ξεκάθαρα πολύ πιο σημαντική και σίγουρα πιο αποδοτική μέθοδος σε σχέση με την αντιμετώπισή τους σε περίπτωση εντοπισμού τους σε μια περιοχή. Η πρόληψη είναι προτιμότερη από τη θεραπεία και διαχείριση επιδημιών. Ιδίως όταν είναι γνωστό ότι ορισμένες φυτοϋγειονομικές καταστροφές είναι μη ανατρέψιμες. Πρόσφατο παράδειγμα είναι η ανίχνευση του βακτηρίου X. fastidiosa στην Ιταλία, το 2013, όπου προκάλεσε μαζικό θάνατο πέραν των 21 εκατομμυρίων αρχαίων ελαιόδεντρων στην Απουλία της Ιταλίας και η ταχεία εξάπλωσή του προκάλεσε ανησυχία στην ευρωπαϊκή γεωργία. Πολλές φορές οι ασθένειες των φυτών είναι αδύνατον να εξαλειφθούν όταν έχουν εισαχθεί και εγκατασταθεί και η διαχείρισή τους είναι χρονοβόρα και δαπανηρή. Η βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη, η επισιτιστική ασφάλεια, η ευημερία των ζώων, η προστασία της χλωρίδας και της βιοποικιλότητας, τα ασφαλή γεωργικά προϊόντα στο τραπέζι του καταναλωτή και η βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών της Ένωσης μπορούν να επιτευχθούν μόνο με τη διατήρηση της υγείας των φυτών. «Προστατεύοντας τα φυτά προστατεύουμε την πηγή της ζωής» #planthealth4Life Καταχωρίστηκε ένα ακόμα παραδοσιακό κυπριακό προϊόν στο επίσημο μητρώο γεωγραφικών ενδείξεων της ΕΕ για τα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα, τους οίνους και τα αλκοολούχα ποτά, με την ονομασία «Τερτζιελλούθκια/ Tertziellouthkia» ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ). Η καταχώριση δημοσιοποιήθηκε στον επίσημο διαδικτυακό τόπο της ΕΕ στις 10 Ιουλίου 2024. Η αναγνώριση των συστημάτων ποιότητας της ΕΕ δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να εμπιστεύονται και να διακρίνουν τα προϊόντα ποιότητας, ενώ παράλληλα βοηθά τους παραγωγούς στην καλύτερη διάθεση των προϊόντων τους στην αγορά. Η χρήση των συμβόλων της Ένωσης στη συσκευασία ή σε διαφημιστικό υλικό υποδεικνύει ότι τα συγκεκριμένα τρόφιμα παρουσιάζουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία οφείλονται στη γεωγραφική περιοχή στην οποία παράγονται, ή στην παραδοσιακή σύστασή τους, ή στη μέθοδο παραγωγής τους. Τα «Τερτζιελλούθκια / Tertziellouthkia» είναι είδος ζυμαρικού το οποίο παρασκευάζεται με την ανάμειξη αλεύρου από σκληρό σιτάρι ή/ και άλλου τύπου, όπως χωριάτικο ή/ και ολικής άλεσης, με σιμιγδάλι, νερό και αλάτι. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προϊόντος, όπως το σχήμα, το μέγεθος και η υφή, είναι αποτέλεσμα της τεχνογνωσίας και εμπειρογνωσίας των παραγωγών. Το σχήμα τους μοιάζει με «τερτζιέλλι», δηλαδή μικρό κρίκο, Καταχώριση της ονομασίας «Τερτζιελλούθκια / Tertziellouthkia» ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη και είναι αυτό που έχει δώσει το όνομά του στο προϊόν. Τα σημαντικότερα στάδια στη διαδικασία παραγωγής τους αποτελούν ο χρόνος «ξεκούρασης» της ζύμης, η ένωση των άκρων του ζυμαριού και η διαδικασία αποξήρανσης των τεμαχίων του προϊόντος. Η φήμη τους οφείλεται τόσο στα χαρακτηριστικά τους, τα οποία δηλώνουν και τη «μαστοριά» του παρασκευαστή, όσο και στην απλότητα της σύνθεσής τους και στον τρόπο κατανάλωσής τους, που τα καθιέρωσαν ως έδεσμα των νηστειών αλλά και των γιορτών, καθώς και διαφόρων κοινωνικών εκδηλώσεων όπως ο γάμος. Τα «Τερτζιελλούθκια / Tertziellouthkia» έχουν ιδιαίτερο τρόπο κατανάλωσης. Καταναλώνονται αφού βράσουν σε νερό και τερατσόμελο (χαρουπόμελο), έψημα (πετιμέζι) ή μέλι. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα «Τερτζιελλούθκια / Tertziellouthkia» κερδίζουν σιγά σιγά όλο και περισσότερο έδαφος στο σύγχρονο διαιτολόγιο, καθώς στις τοπικές αγορές κυπριακών προϊόντων και σε διάφορα τοπικά φεστιβάλ πάντα υπάρχει θέση για τα συγκεκριμένα ζυμαρικά. Η καταχώριση της ονομασίας τους ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη, όχι μόνο διαφυλάττει τη μοναδική τους ταυτότητα αλλά και προβάλλει την κυπριακή γαστρονομία και παράδοση εκτός των κυπριακών συνόρων.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTUzMzM1NQ==