Το τετραμηνιαίο περιοδικό του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος το οποίο εκδίδεται από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.

AΓΡΟΤΗΣ 2024 / TEΥΧΟΣ 491 53 Η ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΜΑΣ ΕΡΕΥΝΑ από παρατηρήσεις στο πεδίο. Στο πλαίσιο της παρούσας πιλοτικής εφαρμογής, εγκαταστάθηκαν δύο αυτόνομοι τηλεμετρικοί σταθμοί σε δύο αγροτεμάχια του οινοποιείου «Οίνου Γη», τα οποία αντιπροσωπεύουν διαφορετικές μικροκλιματικές ζώνες και ποικιλίες σταφυλιών (Εικόνα 2). Στόχος ήταν η συλλογή λεπτομερών δεδομένων, όπως για παράδειγμα εξωτερική θερμοκρασία και σχετική υγρασία, βροχόπτωση, ταχύτητα και διεύθυνση ανέμου, ατμοσφαιρική πίεση, θερμοκρασία και υγρασία εδάφους, θερμοκρασία, υγρασία και διύγρανση φυλλώματος, για τουλάχιστον δύο καλλιεργητικές περιόδους, το 2022 και το 2023. Τα δεδομένα που συλλέγονταν από τις προαναφερόμενες πηγές αποθηκεύονταν και επεξεργάζονταν στην υποδομή υπολογιστικού νέφους του τεχνολογικού εταίρου για την ανάπτυξη και την προσαρμογή των μοντέλων φυτοπροστασίας. Τα μοντέλα φυτοπροστασίας που αναπτύχθηκαν αφορούν δύο κύριες ασθένειες της αμπέλου, ήτοι τον περονόσπορο και το ωίδιο (στάχτη). Αξιοποιώντας τα δεδομένα αυτά, το σύστημα παρείχε στους γεωπόνους του οινοποιείου εξειδικευμένες συμβουλές φυτοπροστασίας, μέσω μιας φιλικής στον χρήστη διαδικτυακής εφαρμογής, καθώς και με την αποστολή απλού μηνύματος SMS. Εικόνα 2. Περιοχή μελέτης του πιλοτικού βιώσιμης καινοτομίας στην Κύπρο με τους δύο αυτόνομους τηλεμετρικούς σταθμούς (telemetric stations) που εγκαταστάθηκαν σε δύο ξεχωριστούς αμπελώνες του οινοποιείου «Οίνου Γη» στο Όμοδος. Η δεύτερη τεχνολογική λύση, η ψηφιακή ετικέτα για κρασιά, αναπτύχθηκε σε δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο, αφού πραγματοποιήθηκε ανασκόπηση της σχετικής διεθνούς βιβλιογραφίας και σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες από το έργο Ploutos, καταρτίστηκε ένας αρχικός κατάλογος με τις πληροφορίες που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στην ηλεκτρονική ετικέτα. Ο τελικός κατάλογος επικυρώθηκε από το προσωπικό του οινοποιείου και περιλάμβανε τις ακόλουθες πληροφορίες: τοποθεσία και τύπος εδάφους του αμπελώνα, ποικιλίες σταφυλιών, περιεκτικότητα σε αλκοόλ, συστατικά, διατροφική αξία (θερμίδες), διάρκεια παλαίωσης στο βαρέλι, ημερομηνία εμφιάλωσης, θερμοκρασία αποθήκευσης, θερμοκρασία σερβιρίσματος, γαστρονομικοί συνδυασμοί, διακρίσεις κρασιών, περιγραφή της τεχνολογίας έξυπνης γεωργίας που χρησιμοποιείται και των πιθανών οφελών της για το περιβάλλον, καθώς και επιλεγμένες αγροπεριβαλλοντικές παράμετροι μικροκλίματος σε πραγματικό χρόνο, π.χ. θερμοκρασία, υγρασία και βροχόπτωση, που λαμβάνονται σταφύλια και μία ψηφιακή ετικέτα για κρασιά. Συγκεκριμένα, δημιουργήθηκε αρχικά ένας μηχανισμός υποστήριξης της παραγωγής οινοποιήσιμων σταφυλιών, ο οποίος συνδύασε μία ανθρώπινη συνιστώσα (δηλαδή, ερευνητές του ΙΓΕ και γεωπόνους του οινοποιείου) και το ολιστικό σύστημα έξυπνης γεωργίας gaiasense™, το οποίο εφαρμόστηκε στους αμπελώνες του οινοποιείου. Στη συνέχεια, τα συστήματα διαχείρισης του οινοποιείου και το σύστημα έξυπνης γεωργίας gaiasense™ συνδέθηκαν για να τροφοδοτήσουν με τα συλλεγόμενα δεδομένα ένα σύστημα ψηφιακής επισήμανσης για το κρασί (ηλεκτρονική ετικέτα). Στο πλαίσιο του πιλοτικού, μια ψηφιακή ή ηλεκτρονική ετικέτα ορίζεται ως «μια ειδική ιστοσελίδα που συγκεντρώνει δομημένες πληροφορίες για ένα συγκεκριμένο προϊόν, για μια συγκεκριμένη αγορά. Η ηλεκτρονική ετικέτα διατίθεται στους καταναλωτές μέσω ενός μοναδικού κωδικού QR, ο οποίος εκτυπώνεται στην πίσω φυσική ετικέτα του προϊόντος. Σαρώνοντας τον κωδικό QR με ένα έξυπνο τηλέφωνο (smartphone), οι καταναλωτές οδηγούνται απευθείας στην ηλεκτρονική ετικέτα του προϊόντος που έχουν σαρώσει» (https://www.u-label.com/de/ulabel/ faqs#group-faq-803) (Πρόσβαση στις 15/4/2024). Εικόνα 1. Αυτόνομος τηλεμετρικός σταθμός εγκατεστημένος σε αμπελώνα του οινοποιείου «Οίνου Γη». Το ολιστικό σύστημα έξυπνης γεωργίας gaiasense™ συνδυάζει τεχνολογίες πληροφορικής με επιστημονικούς τομείς, όπως η γεωπονία, με απώτερο στόχο την παροχή εξειδικευμένης συμβουλής για τη βελτιστοποίηση της χρήσης των εισροών. Ειδικότερα, το σύστημα συλλέγει δεδομένα από τέσσερεις βασικές πηγές: (α) από αυτόνομους τηλεμετρικούς σταθμούς συνδεδεμένους με το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things - IoT) και εξοπλισμένους με αισθητήρες εδάφους και φυλλώματος (Εικόνα 1), (β) από δορυφόρους για δορυφορική τηλεπισκόπηση, (γ) από το ψηφιακό ημερολόγιο του παραγωγού, και (δ)

RkJQdWJsaXNoZXIy MTUzMzM1NQ==