34 AΓΡΟΤΗΣ 2024 / TEΥΧΟΣ 491 ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ μέσω των περιττωμάτων τους. Επομένως, πιθανές πηγές μόλυνσης από το συγκεκριμένο βακτήριο είναι το μη παστεριωμένο γάλα, τα μη καλά ψημένα πουλερικά, καθώς και επιφανειακά νερά μολυσμένα από κόπρανα ζώων. Τέλος, η λιστερίωση οφείλεται στο βακτήριο της Listeria monocytogenes, το οποίο είναι ένα πολύ ανθεκτικό βακτήριο τόσο σε χαμηλές όσο και σε ψηλές θερμοκρασίες. Η μετάδοσή του γίνεται από επιμολυσμένα, έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα, για παράδειγμα καπνιστά ψάρια, αλλαντικά και γαλακτοκομικά προϊόντα -ειδικά τα μαλακά τυριά που παρασκευάζονται από μη παστεριωμένο γάλα. Παράλληλα, τροφιμογενείς λοιμώξεις προκαλούνται και από ιούς, όπως π.χ. ο νοροϊός, που είναι πολύ μεταδοτικός και εξαπλώνεται πολύ εύκολα και γρήγορα με διάφορους τρόπους. Μόλυνση με νοροϊό είναι πιθανή μέσω άμεσης επαφής με κάποιον που νοσεί είτε κατά τη φροντίδα του, είτε με την κοινή χρήση φαγητού ή σκευών φαγητού, ή την κατανάλωση τροφής που χειρίζεται αυτός. Είναι, επιπλέον, πιθανή με την κατανάλωση τροφίμων ή υγρών που είναι μολυσμένα με νοροϊο, ή ακόμα αγγίζοντας επιφάνειες ή αντικείμενα μολυσμένα με νοροϊό, χωρίς να γίνει καλό πλύσιμο των χεριών πριν την κατανάλωση τροφίμων. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι καταναλωτές κάποιες καθημερινές πρακτικές που πρέπει να λαμβάνουν για να αποφεύγονται οι τροφιμογενείς λοιμώξεις. Η διατήρηση των καλών συνθηκών υγιεινής είναι πρωταρχικής σημασίας κατά την αγορά ή την προετοιμασία τροφίμων. Ως εκ τούτου, οι καταναλωτές θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα για την αποφυγή πρόκλησης τροφιμογενών νοσημάτων. Για παράδειγμα, μετά την αγορά τους τα τρόφιμα θα πρέπει να τοποθετούνται γρήγορα στο ψυγείο. Η ψύξη επιβραδύνει την ανάπτυξη των μικροβίων και την αλλοίωσή τους. Τα τρόφιμα είναι καλύτερα να συσκευάζονται σε πλαστικά σακούλια κατάλληλα για τρόφιμα και σε μικρές ποσότητες, όσο χρειάζεται για το μαγείρεμα. Τα τρόφιμα πρέπει να μαγειρεύονται επαρκώς -ως γενική αρχή, η θερμοκρασία στο κέντρο των τροφίμων πρέπει να φτάνει τους 70°C για δύο (2) λεπτά. Ακόμη, τα νωπά κρέατα θα πρέπει να τοποθετούνται στο κάτω μέρος του ψυγείου, σε κλειστό δοχείο ή συσκευασία, και ξεχωριστά από τα λαχανικά ή τα έτοιμα για κατανάλωση τρόφιμα, ώστε, στην περίπτωση που υπάρξει διαρροή υγρών, να μην επιμολυνθούν τα υπόλοιπα τρόφιμα. Επιπρόσθετα, τα αβγά πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο σε κλειστό δοχείο ή αβγοθήκη για να αποφεύγεται η μεταφορά της σαλμονέλας μέσω του αέρα. Για να παραταθεί ο χρόνος διατήρησης των τροφίμων στο ψυγείο, πρέπει η θερμοκρασία του ψυγείου να ρυθμίζεται σε χαμηλά επίπεδα, μεταξύ 2-4°C. Τα τρόφιμα ιδανικά πρέπει να τοποθετούνται με τέτοιο τρόπο στο ψυγείο, ώστε να κυκλοφορεί άνετα ο ψυχρός αέρας μεταξύ τους. Τέλος, να μην ανοιγοκλείνει συχνά η πόρτα του ψυγείου. Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιούνται διαφορετικά σκεύη/ σανίδες κοπής για τον χειρισμό ωμού κρέατος/ θαλασσινών και φρέσκων λαχανικών. Επίσης, πρέπει να γίνεται απολύμανση της επιφάνειας εργασίας και καλό πλύσιμο χεριών/ αλλαγή γαντιών μετά τον χειρισμό ωμού κρέατος/ θαλασσινών. Τα κατεψυγμένα λαχανικά που δεν θεωρούνται έτοιμα προς κατανάλωση (π.χ. καλαμπόκι) πρέπει να ψήνονται επαρκώς. Δεν πρέπει να καταναλώνεται ή να αφήνονται μικρά παιδιά να παίζουν με αλεύρι, ωμό ζυμάρι ή χυλό παναρίσματος, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να το προσλάβουν από το στόμα. Το ψημένο φαγητό δεν αφήνεται σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερες από δύο (2) ώρες μετά που έχει κρυώσει. Τέλος, θα πρέπει οι καταναλωτές να διαβάζουν πολύ καλά τις ετικέτες που υπάρχουν στη συσκευασία των τροφίμων για να παρακολουθούν τις ημερομηνίες παραγωγής και λήξης, τα συστατικά του τροφίμου, καθώς τον τρόπο και χρόνο συντήρησης, όπως και άλλες οδηγίες σχετικά με τον τρόπο χειρισμού τροφίμων. Τα καπνιστά ψάρια, τα αλλαντικά και άλλα συστατικά για σάντουιτς, π.χ. ρόστο χοιρινό ή κοτόπουλο, πρέπει να καταναλώνονται εντός λίγων ημέρων μετά το άνοιγμα της συσκευασίας τους ή της αγοράς τους από το ντελικατέσεν. Συνοψίζοντας, λοιπόν, αντιλαμβανόμαστε ότι η κατανάλωση κάποιων τροφίμων, ειδικά τους θερινούς μήνες, μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους. Η καλή ενημέρωση σχετικά με τους κανόνες υγιεινής, δηλαδή πλύσιμο των χεριών μετά τη χρήση τουαλέτας και πριν την παρασκευή φαγητού, και η τήρηση σωστών χειρισμών κατά τη διαδικασία παρασκευής και μαγειρέματος των τροφίμων περιορίζουν τους κινδύνους. Οι τρεις βασικές πρακτικές χειρισμού των τρόφιμων στο σπίτι είναι: (1) επαρκές μαγείρεμα των τροφίμων, (2) ορθή φύλαξη των μαγειρεμένων τροφίμων στο ψυγείο, και (3) αποφυγή επαφής μαγειρεμένων/ έτοιμων προς κατανάλωση τροφίμων με ωμά τρόφιμα. Εγγραφή στο Μητρώο Αγροτών και Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ανακοινώνει ότι, από την 1η Ιανουαρίου 2025 και εξής, το Μητρώο Αγροτών και Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων θα αποτελεί κύριο εργαλείο χάραξης αγροτικής πολιτικής και η εγγραφή σε αυτό θα αποτελεί κριτήριο συμμετοχής σε παρεμβάσεις και σχέδια οικονομικής ενίσχυσης στον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα. Βασικές πολιτικές του Υπουργείου, όπως η Κοινή Γεωργική Πολιτική, η εφαρμογή εθνικών σχεδίων οικονομικής στήριξης, η διαχείριση νερού άρδευσης και η κοινωνική και οικονομική ευημερία των κατοίκων της υπαίθρου, προγραμματίζεται να έχουν άμεση διασύνδεση με το Μητρώο. Πρόσθετα, το Μητρώο αποτελεί κριτήριο για πολιτικές που εφαρμόζει το Υπουργείο Εσωτερικών σε σχέδια όπως εγκατάσταση φωτοβολταϊκών από αγρότες σε γεωργική γη, παραχώρηση κρατικών εκτάσεων και τουρκοκυπριακού κλήρου, ενώ αναμένεται η υιοθέτησή του και από άλλους δημόσιους φορείς. Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι όπως προχωρήσουν άμεσα στην εγγραφή τους στο Μητρώο, μέσω της Κυβερνητικής Πύλης gov.cy («Εγγραφή στο μητρώο αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων»). Η είσοδος στην ψηφιακή υπηρεσία πραγματοποιείται από τους ενδιαφερόμενους ή από εξουσιοδοτημένο από αυτούς άτομο. Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στα Επαρχιακά Γεωργικά Γραφεία του Τμήματος Γεωργίας στην ιστοσελίδα του Τμήματος (θεματική ενότητα «Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων»). Εναλλακτικά, σαρώστε τον κωδικό QR (δεξιά).
RkJQdWJsaXNoZXIy MTUzMzM1NQ==