Το τετραμηνιαίο περιοδικό του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος το οποίο εκδίδεται από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.

AΓΡΟΤΗΣ 2024 / TEΥΧΟΣ 490 7 ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ, ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ με σημείο αναφοράς το Επαρχιακό Γεωργικό Γραφείο Λάρνακας. Με βάση τις προβλεπόμενες διαδικασίες και μετά την υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους, επιλέγηκαν από το Τμήμα Γεωργίας για συμμετοχή πέντε ελαιοπαραγωγοί από διαφορετικές περιοχές (Φρέναρος, Αθηένου, Μαρώνι, Βαβατσινιά, Στατό-Άγιο Φώτιο) και δυο ελαιοτριβεία (Αλεθρικό, Κρήτου Μαρόττου). Μέσω του έργου οι παραγωγοί που συμμετείχαν είχαν στη διάθεσή τους ως επιχορήγηση €12.000 και τα ελαιοτριβεία €10.000 για αγορά εξοπλισμού (γεωργικού, μηχανολογικού, τυποποίησης του ελαιολάδου, κ.ά.), καθώς και για την προώθηση του προϊόντος τους, πάντα υπό την επίβλεψη των αρμόδιων Λειτουργών του Τμήματος Γεωργίας και του Επικεφαλής Εταίρου. Δράσεις Παραγωγή ποιοτικού εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου Μεταξύ των λειτουργών του Τμήματος Γεωργίας που αποτέλεσαν το Τοπικό Κέντρο Γνώσης (NOReKC) και των συμμετεχόντων παραγωγών και ιδιοκτητών ελαιοτριβείων υπήρξε διαρκής επικοινωνία και συνεργασία. Oι συμμετέχοντες παρακολούθησαν εκπαιδεύσεις που αφορούσαν όλο το φάσμα ενεργειών που απαιτούνται για την παραγωγή εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, τόσο σε θέματα διαχείρισης της καλλιέργειας στον αγρό όσο και σε θέματα εξαγωγής (extraction) στο ελαιοτριβείο, αποθήκευσης και εμφιάλωσής του. Όσον αφορά τα αγρονομικά θέματα, πέραν από τις εκπαιδεύσεις που πραγματοποιήθηκαν, έγιναν αρκετές επιτόπιες επισκέψεις στις εκμεταλλεύσεις, όπου δόθηκαν ατομικά προγράμματα λίπανσης και άρδευσης μετά από αναλύσεις εδάφους, φύλλων και νερού, καθώς επίσης και συμβουλές για ολοκληρωμένη αντιμετώπιση εχθρών και ασθενειών αλλά και για βελτιστοποίηση των καλλιεργητικών πρακτικών, κυρίως της περιόδου συγκομιδής. Επιπρόσθετα, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις από ισραηλινούς εμπειρογνώμονες από τον Επικεφαλής Εταίρο, όπου δόθηκαν στους συμμετέχοντες περαιτέρω συμβουλές και καθοδήγηση. Το ελαιόλαδο που παραγόταν αξιολογήθηκε ποιοτικά τόσο με χημικές αναλύσεις όσο και με οργανοληπτικό έλεγχο από τον Επικεφαλής Εταίρο, καθώς και από το Πάνελ Οργανοληπτικής Αξιολόγησης Ελαιολάδου του Τμήματος Γεωργίας. Οι αξιολογήσεις αυτές επαναλαμβάνονταν κάθε τρεις μήνες έτσι ώστε να διαφαίνεται και η εξέλιξη του ελαιολάδου κατά την αποθήκευση, η οποία γινόταν κάτω από ελεγχόμενες, βέλτιστες συνθήκες. Επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν και στα δυο ελαιοτριβεία που συμμετείχαν στο έργο τόσο από τους λειτουργούς του Τμήματος Γεωργίας όσο και από τον ισραηλινό εμπειρογνώμονα Ehud Soriano. Δόθηκαν συμβουλές και καθοδήγηση σχετικά με τις πρακτικές που πρέπει να ακολουθούνται στο ελαιοτριβείο για την παραγωγή όσο το δυνατόν καλύτερης ποιότητας ελαιολάδου. Επιπρόσθετα, πραγματοποιήθηκε σεμινάριο με τίτλο «Βέλτιστες πρακτικές στο ελαιοτριβείο», όπου κύριος ομιλητής ήταν ο κ. Soriano και το οποίο ήταν ανοικτό για παρακολούθηση από όλους τους ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων, γεωπόνους του Τμήματος Γεωργίας και του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών, καθώς και προσωπικού άλλων κρατικών υπηρεσιών οι οποίες έχουν σχέση με τον έλεγχο και τη λειτουργία των ελαιοτριβείων. Οικονομική διαχείριση, τυποποίηση, εμπορία, μάρκετινγκ Εκτός από την καθοδήγηση στον αγρό και στο ελαιοτριβείο, μέσω του έργου οι συμμετέχοντες έτυχαν εκπαίδευσης και καθοδήγησης σε θέματα που αφορούν την οικονομική διαχείριση της εκμετάλλευσής τους, καθώς και σε θέματα σχετικά με την τυποποίηση, την εμπορία και το μάρκετινγκ. Για τα θέματα αυτά πραγματοποιήθηκαν τόσο εκπαιδεύσεις όσο και επιτόπιες επισκέψεις, ενώ πραγματοποιήθηκε επίσης διήμερο σεμινάριο με τίτλο «Στρατηγικές Ανάπτυξης Μάρκας για Παραγωγούς Ελαιολάδου», το οποίο ήταν ανοικτό για παρακολούθηση από όλους τους ενδιαφερόμενους. Πέραν από τις εκπαιδεύσεις, με σκοπό την παροχή βοήθειας στους συμμετέχοντες στα θέματα οικονομικής διαχείρισης, εμπορίας και μάρκετινγκ, μέσα από το έργο έχουν δημιουργηθεί ορισμένα ψηφιακά εργαλεία, τα οποία αξιοποιούνται από τους συμμετέχοντες. Έχει δημιουργηθεί

RkJQdWJsaXNoZXIy MTUzMzM1NQ==