ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2022 | 55 υγιεινής της διαδικασίας παραγωγής του τροφίμου (π.χ. εντεροβακτηρίδια, Escherichia coli και θετικούς στην πηκτάση σταφυλόκοκκους). Επίσης, σε περιπτώσεις διερεύνησης τροφικών δηλητηριάσεων ή/και δειγμάτων με υψηλά επίπεδα μικροβιολογικών δεικτών, μπορεί να γίνει και έλεγχος για σταφυλοκοκκικές εντεροτοξίνες, Campylobacter και τοξινογόνα E.coli (STEC). Σημειώνεται ότι ενώ η απλή παρουσία παθογόνων μικροοργανισμών καθιστά ένα έτοιμο προς κατανάλωση τρόφιμο ακατάλληλο για κατανάλωση (και άρα επιβάλλεται απόσυρση του προϊόντος από την αγορά), οι «δείκτες υγιεινής» της διαδικασίας παραγωγής χρησιμεύουν ως ένδειξη για αδυναμίες στο σύστημα HACCP ή στις πρώτες ύλες του παραγωγού και άρα ως εργαλείο για διορθωτικά μέτρα. Με άλλα λόγια, η απόκλιση από τα όρια στους δείκτες υγιεινής δεν επιβάλλει κατ’ ανάγκη την απόσυρση του προϊόντος. Τα περισσότερα δείγματα λαμβάνονται σύμφωνα με το εθνικό πρόγραμμα ελέγχου το οποίο σχεδιάζεται και εφαρμόζεται σε συνεργασία με τις Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, τους δήμους και τη Σχολική Εφορεία Λευκωσίας. Ελέγχονται, ως επί το πλείστον, έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα και ψημένα φαγητά, συσκευασμένα και μη, από όλο το φάσμα της αγοράς (καφεστιατόρια, σχολεία, χώροι μαζικής εστίασης, ψησταριές/ταχυφαγεία, αρτοποιεία/ζαχαροπλαστεία, παγωταρίες, κινητές καντίνες, υπεραγορές κ.ά.). Δίνεται έμφαση σε ευαλλοίωτα τρόφιμα υψηλού κινδύνου (π.χ. σαλάτες, γαλακτοκομικά, αλλαντικά και καπνιστά ψάρια), καθώς και τρόφιμα που καταναλώνονται από παιδιά (π.χ. βρεφικές σκόνες, σάντουιτς, παγωτά). Κατά το 2022 ελέγχθηκαν, επιπλέον, σκόνη γάλακτος και «χειροποίητες» μπάρες δημητριακών από καφετέριες. Επίσης, ελέγχονται τρόφιμα εισαγωγής από τρίτες χώρες (κυρίως σησάμι χαλβάδες, ταχίνι, και ινδοκάρυδο) και τρόφιμα για τις προμήθειες της Εθνικής Φρουράς. Επιπρόσθετα, το ΓΧΚ κατά το 2022: y Συνέχισε τον έλεγχο φυτικών προϊόντων από το χωράφι στο πλαίσιο εθνικού προγράμματος ελέγχου σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωργίας (ΥΓΑΑΠ). y Εφάρμοσε την πρώτη φάση της νέας μοριακής μεθόδου πρώτης γραμμής για την ταυτοποίηση της L. monocytogenes (GenoListeria), με έλεγχο στελεχών που είχαν απομονωθεί σε τρόφιμα τα προηγούμενα χρόνια. Η μέθοδος έχει αναπτυχθεί από το ευρωπαϊκό εργαστήριο αναφοράς και έχει ιδιαίτερη επιδημιολογική σημασία για την αξιολόγηση της παθογένειας στελεχών L. monocytogenes που απομονώνονται από τρόφιμα και ασθενείς, και της ικανότητάς τους να προκαλούν σοβαρή νόσο ή/και συρροές κρουσμάτων. y Έλεγξε με δικές του δειγματοληψίες (έρευνα) μικρό αριθμό δειγμάτων αλευριού για παρουσία STEC καθώς και υψηλού κινδύνου αλλαντικά και καπνιστά ψάρια για L. Monocytogenes. y Έλεγξε δείγματα τροφίμων από/με χαρουπόμελο στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Μαύρος Χρυσός». Σχήμα 20: Διαχρονικός έλεγχος αλλεργιογόνων ουσιών στα τρόφιμα (2010-2022) 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 Συμμορφούμενα δείγματα Θετκά - Μη συμμορφούμενα δείγματα Δείγματα >LOD <LOQ Θετκά - Υπό παρακολούθηση 0 50 100 150 200 250 300 350 400 450 2021 2022
RkJQdWJsaXNoZXIy MTUzMzM1NQ==