Ετήσια έκθεση Γενικού Χημείου του Κράτους 2022

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2022 | 43 Όλα τα αποτελέσματα υποβάλλονται σε στατιστική ανάλυση με τη χρήση διαφόρων χημειομετρικών τεχνικών για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων σχετικά με την πιστοποίηση της αυθεντικότητάς τους. ΑΣΦΆΛΕΙΑ ΤΡΟΦΊΜΩΝ Ο έλεγχος της ασφάλειας των τροφίμων είναι μία σημαντική συνιστώσα της προστασίας της δημόσιας υγείας. Το ΓΧΚ διεξάγει ελέγχους σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, από το χωράφι ή τη φάρμα μέχρι και το πιάτο του καταναλωτή, με σκοπό την αποτελεσματική και όσο το δυνατόν προληπτική προστασία του. Ο έλεγχος περιλαμβάνει παραμέτρους που έχουν σχέση με τη χημική ασφάλεια τροφίμων [Πρόσθετα, Υπολείμματα Φυτοφαρμάκων και Κτηνιατρικών Φαρμάκων, Μυκοτοξίνες, Φυτικές Τοξίνες, Νιτρικά, Βαρέα Μέταλλα και άλλα χημικά στοιχεία, Πολυκυκλικοί Αρωματικοί Υδρογονάνθρακες, Φουράνιο και Μεθυλοφουράνια, Ακρυλαμίδιο, 3-Μονοχλωροπροπανοδιόλη, εστέρες λιπαρών οξέων με 3-MCPD και γλυκιδιλικοί εστέρες λιπαρών οξέων, Καρβαμιδικός Αιθυλεστέρας, Υπερφθοριωμένες Ενώσεις, Διοξίνες και παρόμοια με διοξίνες πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCBs), ουσίες οι οποίες μεταφέρονται στα τρόφιμα από τα Υλικά σε Επαφή με Τρόφιμα], τη ραδιολογική ασφάλεια (ραδιονουκλίδια) και τη μικροβιολογική/ βιολογική ασφάλειά τους (μικροβιολογικές παράμετροι, γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί και αλλεργιογόνες ουσίες). Πρόσθετα και αρωματικές ύλες τροφίμων: Ο έλεγχος των τροφίμων για πρόσθετες ουσίες και αρωματικές ύλες διεξάγεται βάσει των απαιτήσεων της σχετικής νομοθεσίας της ΕΕ. Οι βασικές ομάδες πρόσθετων ουσιών οι οποίες ελέγχονται από το ΓΧΚ βάσει του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 είναι τα συντηρητικά, οι χρωστικές ουσίες, τα γλυκαντικά και τα αντιοξειδωτικά, και βάσει του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1334/2008 οι αρωματικές ύλες. Το πρόγραμμα ελέγχου τροφίμων για τις πρόσθετες ουσίες και τις αρωματικές ύλες σχεδιάζεται λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, την τοξικότητα των ουσιών, τα αποτελέσματα/ευρήματα των αναλύσεων των προηγούμενων ετών, τη συχνότητα και την εποχικότητα κατανάλωσης των διάφορων τροφίμων που περιέχουν πρόσθετα, και την πληροφόρηση που λαμβάνεται από το RASFF της ΕΕ και από την EFSA. Το 2022 αναλύθηκαν 678 δείγματα τροφίμων για 1.878 παραμέτρους (βλ. Σχήμα 6) και ο έλεγχος κατέδειξε τα παρακάτω: Συντηρητικά: (βενζοϊκό/σορβικό οξύ, προπιονικό οξύ, νιτρώδη/νιτρικά, διοξείδιο του θείου): Το 2022 αναλύθηκαν 360 δείγματα τροφίμων, σύνολο 556 παράμετροι, για προσδιορισμό συντηρητικών ουσιών και έλεγχο συμμόρφωσης με τη σχετική κοινοτική νομοθεσία. Σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σημειώθηκε σημαντική αύξηση του ποσοστού των μη συμμορφούμενων δειγμάτων τροφίμων για τα συντηρητικά, βενζοϊκό και σορβικό οξύ (βλ. Σχήμα 7). Για τα συντηρητικά προπιονικό οξύ και νιτρώδη/νιτρικά δεν 2022 0 500 1.000 1.500 2.000 2.500 3.000 3.500 4.000 2011 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2010 2012 2007 2009 2008 Παράμετροι Δείγματα 2021 Σχήμα 5: Έλεγχος αυθεντικότητας προϊόντων: Κρασιά, αλκοολούχα ποτά, μέλια και ξίδια (2007-2022)

RkJQdWJsaXNoZXIy MTUzMzM1NQ==