ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2022 | 41 τους με τους περί Τροφίμων (Έλεγχος και Πώληση) Νόμους {54(Ι)/96 1996 έως σήμερα}, τους Κανονισμούς της ΕΕ: 1169/2011 (Σήμανση των τροφίμων), 1924/2006 (διατροφικοί ισχυρισμοί και ισχυρισμοί υγείας στα τρόφιμα), 2568/91 (ελαιόλαδο), 2073/2005 και 2074/2005 (αλιευτικά προϊόντα), 609/2013 (τρόφιμα για βρέφη και μικρά παιδιά, ειδικούς ιατρικούς σκοπούς, και ως υποκατάστατα του συνόλου του διαιτολογίου για τον έλεγχο του σωματικού βάρους), τις Οδηγίες 2001/110/ ΕΚ, 2014/63/ΕΕ (μέλι), τον Κανονισμό (ΕΚ) 543/2008 για τον προσδιορισμό νοθείας με νερό στα κατεψυγμένα κοτόπουλα, τον Κανονισμό (ΕΕ) 1151/2012 για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και το κυπριακό πρότυπο για το χαλούμι (Κ.Δ.Π.195/85). Ο έλεγχος για τη σύσταση, ποιότητα και θρεπτική αξία των τροφίμων για το 2022 κάλυψε συνολικά 601 δείγματα για ένα ευρύ φάσμα παραμέτρων (σύνολο 3.445), των οποίων η κατανομή σε κατηγορίες τροφίμων παρουσιάζεται στο Σχήμα 4. Τα περισσότερα από τα δείγματα ελέγχθηκαν ως προς τη σήμανσή τους για συμμόρφωση με τους Κανονισμούς της (ΕΕ), 1169/2011 και 1924/2006, την ποιότητά τους και τη συμμόρφωσά τους με τις προδιαγραφές και τα πρότυπα εκεί όπου υπάρχουν. Επίσης, ελέγχονται τρόφιμα της τροφοδοσίας της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ) μέσω της Συμφωνίας Πλαίσιο (Προδιαγραφές ΕΦ και τρόφιμα που διοχετεύονται στην ΕΦ μέσω των κυλικείων και των μαγειρείων). Τα αποκλίνοντα από τη σχετική νομοθεσία δείγματα κυμάνθηκαν σε ποσοστό 9,5% και αφορούσαν: α) κυρίως χαλούμια για τη μη συμμόρφωσή τους ως προς το πρότυπο, μέλια και παραδοσιακά συσκευασμένα εδέσματα σουτζιούκου και παλουζέ για τη μη συμμόρφωσή τους ως προς τη σήμανση, και (β) δείγματα παραπόνων από καταναλωτές που αφορούσαν τη φυσική ασφάλειά τους (π.χ. παρουσία ξένων σωμάτων, αλλοίωση ως προς την απαιτούμενη ποιότητα κ.ά.). Για πρώτη φορά τα αποκλίνοντα δείγματα κυμάνθηκαν σε τόσο υψηλό ποσοστό λόγω του εφαρμοζόμενου ελέγχου για την τήρηση του προτύπου του χαλουμιού. Ο έλεγχος επικεντρώθηκε στην ανάλυση των τροφίμων που καταναλώνονται κυρίως από παιδιά και τροφίμων που πωλούνται στα σχολικά κυλικεία τα οποία ενδέχεται να έχουν υψηλές περιεκτικότητες σε συστατικά όπως σάκχαρα, λίπος, αλάτι, κορεσμένα και τράνς ακόρεστα λιπαρά οξέα , όπως γαλατάκια, επιδόρπια γιαουρτιού, σνακ, χαρουπόμελο, τυριά, και στην ανάλυση προϊόντων τα οποία διέπονται από πρότυπο όπως το χαλούμι και παραδοσιακά αλλαντικά όπως το λουκάνικο πιτσιλιάς, η λούντζα και το χοιρομέρι. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν αξιολογήθηκαν με βάση τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1169/2011 και για ορισμένα προϊόντα με τις σχετικές προδιαγραφές των προτύπων. Πέρα από τον έλεγχο συμμόρφωσης ως προς τη σήμανσή τους, οι αναλύσεις χαρουπόμελων και άλλων προϊόντων χαρουπιού εντάσσονται στo πλαίσιo του ερευνητικού προγράμματος «Ο μαύρος χρυσός της Κύπρου», το οποίο ολοκληρώθηκε στο πρώτο εξάμηνο του 2022, αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των προϊόντων αυτών ως παραδοσιακά κυπριακά προϊόντα. Ο σχετικός έλεγχος περιλαμβάνει, επίσης, την ανάλυση εισαγόμενων δειγμάτων τροφίμων για την τελωνειακή τους κατάταξη, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Δασμολογίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (Κανονισμός 2658/87/ΕΟΚ), που περιλαμβάνει τη «Συνδυασμένη Ονοματολογία και το Κοινό Δασμολόγιο (κωδικός Taric)». Για ορισμένα αγροτικά προϊόντα απαιτείται ο καθορισμός του Σχήμα 4: Κατανομή τροφίμων σε κατηγορίες για τον έλεγχο της σύστασης, ποιότητας και θρεπτικής αξίας τους - 2022 4,8% 7,3% 28,4% 6% 18,5% 17% 15,3% Σνακς και είδη ζαχαροπλαστικής Μέλι Εδώδιμα λίπη και έλαια Γάλα και προϊόντα Δημητριακά, χαρούπια και προϊόντα Αλιευτικά προϊόντα Διάφορα 2,7% Κρεατοσκευάσματα Συνιστάται στους καταναλωτές να διαβάζουν την ετικέτα των τροφίμων όπου αναγράφονται, μεταξύ άλλων, σημαντικές πληροφορίες για τα συστατικά και τη διατροφική τους δήλωση (δηλ. τις ποσότητες των θρεπτικών συστατικών και τις θερμίδες του τροφίμου), ώστε να μπορούν να ελέγχουν την ποσότητα των τροφίμων που καταναλώνουν με στόχο την προστασία της υγείας τους.
RkJQdWJsaXNoZXIy MTUzMzM1NQ==