20 | ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ Η ΜΕΚ με τις δραστηριότητές της στηρίζει τον ρόλο του ΓΧΚ: y στα θέματα ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων, και y στην εκπροσώπησή του σε ομάδες εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της EFSA σε ό,τι αφορά την αποστολή δεδομένων στην EFSA για την παρουσία διάφορων ρυπαντών κ.ά. χημικών ουσιών στα τρόφιμα. ΕΚΤΊΜΗΣΗ ΧΡΌΝΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ Το ΓΧΚ έχει αναπτύξει και εφαρμόζει το μοντέλο εκτίμησης κινδύνου, με την ονομασία «ImproRisk», με σκοπό να διεξάγει ακριβείς και αξιόπιστες εκτιμήσεις της έκθεσης του πληθυσμού της Κύπρου σε χημικές ουσίες μέσω της τροφής με τη χρήση: y των εργαστηριακών δεδομένων πολλών ετών που συλλέγονται στο ΓΧΚ, σε συνδυασμό με y τα δεδομένα κατανάλωσης τροφίμων από τον κυπριακό πληθυσμό όπως συλλέχθηκαν στη βάση του έργου «Εθνικής έρευνας για τη διατροφή του πληθυσμού της Κύπρου» (EU MENU). Από το 2008 έως το 2020, χάρη στη βάση δεδομένων που διαθέτει το ΓΧΚ από τις διαχρονικές αναλύσεις του επίσημου ελέγχου επιβαρυντών στα τρόφιμα, έχει προβεί στην εκτίμηση κινδύνου χρόνιας τοξικότητας μέσω τροφής των Κύπριων καταναλωτών, από την πρόσληψη σε μόλυβδο, κάδμιο, υδράργυρο, νιτρικά άλατα, αφλατοξίνη Β1, ακρυλαμίδιο και πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (PAHs). Τα αποτελέσματα χαρακτηρίστηκαν ως ικανοποιητικά καθώς δεν παρουσιάστηκε περίπτωση που να ξεπερνά τις αντίστοιχες καθοδηγητικές τιμές για την προστασία της δημόσιας υγείας. Οι εκτιμήσεις συνάδουν με τις αντίστοιχες εκτιμήσεις κινδύνου της EFSA για την Κύπρο, με διαφορετικό μοντέλο αξιολόγησης. To 2022, το ΓΧΚ αναβάθμισε το «ImproRisk» σε διαδικτυακό μοντέλο ανοικτής πρόσβασης με το οποίο πραγματοποιούνται εκτιμήσεις κινδύνου χρησιμοποιώντας το σύστημα περιγραφής και ταξινόμησης των τροφίμων FoodEx2 της EFSA. Με το νέο αναβαθμισμένο μοντέλο επιτρέπεται η αξιοποίηση των διατροφικών δεδομένων των Κυπρίων, για την πιο λεπτομερή, εναρμονισμένη και ακριβή εκτίμηση της έκθεσης σε ρυπαντές τροφίμων όπως απαιτεί η τάση της EFSA και άλλων κρατών μελών της ΕΕ σε θέματα εκτίμησης κινδύνου. Υπό αυτό το πρίσμα, μέσα στο 2023 η Μονάδα Εκτίμησης Κινδύνου του ΓΧΚ θα Διατροφική Έκθεση = κατανάλωση χ επίπεδα συγκέντρωσης Καταναλωθείσα ποσότητα ενός τροφίμου α* Συγκέντρωση μιας χημικής ουσίας p σε ένα τρόφιμο α** Έκθεση ενός ατόμου i σε μία χημική ουσία p: Σωματικό βάρος * Εθνική Έρευνα για τη Διατροφή του Πληθυσμού της Κύπρου (2013-2018) ** Εθνικά Προγράμματα Ελέγχου χημικών ουσιών στα τρόφιμα
RkJQdWJsaXNoZXIy MTUzMzM1NQ==