Ετήσια έκθεση Γενικού Χημείου του Κράτους 2022

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2022 | 19 5. Προσδιορισμός ολικής άλφα και βήτα ακτινοβολίας με τη χρήση υγρού σπινθηριστή. 6. Προσδιορισμός πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων (PAHs) σε περιβαλλοντικά δείγματα. 7. Προσδιορισμός ειδικής μετανάστευσης ουσιών από υλικά σε επαφή με τρόφιμα ή/και παιδικά παιχνίδια. 8. Ανάπτυξη μεθόδου ανίχνευσης οξείας τοξικότητας μετρώντας την αναστολή της ανάπτυξης αλγών με τη συσκευή φθορισμού Algae Laboratory Analyser. 9. Έλεγχος της μικροβιολογικής ποιότητας του θαλάσσιου νερού της Κύπρου κατά την κολυμβητική περίοδο 2022. 10. Ανάπτυξη μεθόδων προσδιορισμού ουσιών που πιθανόν να μεταναστεύουν από συσκευασίες και αντικείμενα, που προορίζονται για επαφή με τρόφιμα, από χαρτί/χαρτόνι. 11. Ανάπτυξη και επικύρωση της μεθόδου για τον προσδιορισμό των αλκαλοειδών του οπίου (οπιοειδή) στον παπαρουνόσπορο και προϊόντα αρτοποιείου με τη χρήση υγρής χρωματογραφίας συζευγμένης με φασματόμετρο μαζών LC-MS/MS. 12. Επικύρωση της μεθόδου για τον προσδιορισμό του φουρανίου και αλκυλοφουρανίων σε εγκυτιωμένα και συσκευασμένα τρόφιμα με τη χρήση αέριας χρωματογραφίας-Head Space συζευγμένης με φασματόμετρο μάζας GC-MS. y Συμμετείχε στο συνεχιζόμενο έργο «Παρακολούθηση του εμπλουτισμού του υδροφορέα της Έζουσας», σε συνεργασία με άλλες αρμόδιες Αρχές. ΕΚΤΙΜΗΣΗ/ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΜΕΣΩ ΤΡΟΦΗΣ Η εκτίμηση κινδύνου μέσω τροφής αποτελεί μία από τις τρείς αλληλένδετες συνιστώσες της διαδικασίας «Ανάλυσης του κινδύνου μέσω τροφής», μαζί με τη διαχείριση κινδύνου και την ενημέρωση σχετικά με τον κίνδυνο. Συγκεκριμένα, ως εκτίμηση κινδύνου μέσω τροφής ορίζεται η διαδικασία επιστημονικής βάσης που απαρτίζεται από τέσσερα βήματα: 1. Προσδιορισμός του κινδύνου στο τρόφιμο 2. Χαρακτηρισμός του κινδύνου 3. Εκτίμηση της έκθεσης στον κίνδυνο μέσω τροφής 4. Χαρακτηρισμός της επικινδυνότητας Για την εκτίμηση της έκθεσης στον κίνδυνο μέσω τροφής από την πρόσληψη χημικών και άλλων ουσιών που υπάρχουν στα τρόφιμα, απαιτείται η ύπαρξη δύο βάσεων δεδομένων: 1. Βάση δεδομένων για τα επίπεδα των υπό εξέταση ουσιών στα τρόφιμα που καταναλώνονται (εύρος συγκεντρώσεων, μέσοι όροι κ.ά.) 2. Βάση δεδομένων για τα στοιχεία κατανάλωσης των τροφίμων σε μια χώρα. Η επικινδυνότητα αξιολογείται συγκρίνοντας την έκθεση του πληθυσμού με την αντίστοιχη καθοδηγητική τιμή για την προστασία της δημόσιας υγείας (Health based guidance value), π.χ. την αποδεκτή ημερήσια δόση (Acceptable Daily Intake-ADI) για τη χρόνια έκθεση και τη δόση αναφοράς οξείας έκθεσης (Acute Reference Dose-ARfD) για την οξεία έκθεση. Το Γενικό Χημείο του Κράτους (ΓΧΚ), στο πλαίσιο του ρόλου και αρμοδιοτήτων του για αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του επισήμου ελέγχου καθώς και υποχρεώσεων του που απορρέουν από την εφαρμογή Κανονισμών της ΕΕ για εκτίμηση κινδύνου από την κατανάλωση τροφίμων (Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 178/2002 κ.ά.), και, επιπλέον, λόγω της συμμετοχής του στο Συμβούλιο Ασφάλειας Τροφίμων (ΣΑΤ) και σε διάφορα Σώματα/Δίκτυα & Ομάδες Εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), συνέστησε από το 2008 Μονάδα Εκτίμησης Κινδύνου (ΜΕΚ). Η εκτίμηση κινδύνου μέσω τροφής αποτελεί ένα βήμα πέρα από την απλή συλλογή δεδομένων, μετατρέποντας τη γνώση σε εργαλείο για τη λήψη αποφάσεων από τους διαχειριστές κινδύνου, με στόχο τη διασφάλιση της προστασίας της δημόσιας υγείας.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTUzMzM1NQ==