1ο Παγκύπριο Συνέδριο «Αγροτική Ανάπτυξη – Από την Έρευνα στην Πράξη» - Βιβλίο περιλήψεων

56 1ο Παγκύπριο Συνέδριο «Αγροτική Ανάπτυξη: Από την Έρευνα στην Πράξη» | 24 Νοεμβρίου 2022 • Λευκωσία Ένας βασικός παράγοντας που συμβάλλει στην ανάπτυξη της ποιότητας του κρασιού και των αισθητηριακών χαρακτηριστικών είναι η μικροχλωρίδα που αποικίζει τα σταφύλια και πραγματοποιεί αλκοολική ζύμωση. Τα μικροβιακά πρότυπα των κρασιών που παράγονται σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, οινοπέδια (terroir), στην Κύπρο παραμένουν δυστυχώς ατεκμηρίωτα. Η παρούσα μελέτη διερεύνησε τη μικροβιακή ποικιλότητα σε πέντε οινοπέδια στην Κύπρο, δύο από την περιοχή ΠΓΕ Λεμεσού, της Κυπερούντας (ΠΟΠ Πιτσιλιά) και του Κοιλανίου (ΠΟΠ Κρασοχώρια) και τρία από την περιοχή ΠΓΕ Πάφου, του Κάθηκα (ΠΟΠ Λαόνα Ακάμας), της Παναγιάς και του Στατού (ΠΟΠ Παναγιά) σε δύο ποικιλίες σταφυλιού, το Ξυνιστέρι και το Μαραθεύτικο, με χρήση αλληλούχισης επόμενης γενιάς. Η μελέτη αποκάλυψε έναν διακριτό διαχωρισμό μεταξύ διαφορετικών οινοπεδίων στη σύνθεση της συνολικής μυκητιακής κοινότητας (βήτα- ποικιλότητα) για την ποικιλία Ξυνιστέρι. Επίσης, το οινοπέδιο Κυπερούντας είχε μια ευδιάκριτη συνολική μυκητιακή βήτα- ποικιλότητα από τα άλλα οινοπεδία για το Μαραθεύτικο. Ομοίως, καταδείχθηκε σημαντική διάκριση στη συνολική βακτηριακή ποικιλότητα μεταξύ της περιοχής ΠΓΕ Λεμεσού και ΠΓΕ Πάφου για τον χυμό σταφυλιών της ποικιλίας Ξυνιστέρι. Πριν τη ζύμωση, η μυκητιακή ποικιλότητα για το Ξυνιστέρι και το Μαραθεύτικο κυριαρχούνταν από τα γένη Hanseniaspora, Aureobasidium, Erysiphe, Aspergillus, Stemphylium, Penicillium, Alternaria, Cladosporium και Mycosphaerella. Κατά τη διάρκεια και μετά τη ζύμωση, τα είδη Hanseniaspora nectarophila, Saccharomyces cerevisiae, Hanseniaspora guilliermondii και Aureobasidium pullulans, έγιναν τα κυρίαρχα στα περισσότερα δείγματα μούστου. Όσον αφορά τη βακτηριακή ποικιλότητα, τα Lactobacillus και Streptococcus ήταν τα κυρίαρχα γένη και για τις δύο ποικιλίες σταφυλιού σε όλα τα στάδια της ζύμωσης. Κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, παρατηρήθηκε αύξηση της σχετικής αφθονίας ορισμένων βακτηρίων όπως το Acetobacter, το Gluconobacter και το Oenococcus oeni. Τέλος, η μελέτη αποκάλυψε μικροβιακούς βιοδείκτες με στατιστικά σημαντική υψηλότερη σχετική εκπροσώπηση, που σχετίζονται με κάθε γεωγραφική περιοχή και κάθε ποικιλία σταφυλιού κατά τα διάφορα στάδια της ζύμωσης. Τα ευρήματα της μελέτης παρέχουν μια πρόσθετη σύνδεση μεταξύ της μικροβιακής κοινότητας του σταφυλιού και του οινοπεδίου (terroir) του κρασιού. Τσάλτας Δ.1, Καμιλάρη Ε.1, Μηνά Μ.2 1 Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2 Οινοποιείο Κυπερούντας, Όμιλος Εταιρειών Φ. Φωτιάδης ΜΕΛΈΤΗ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΏΝ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΏΝ ΟΙΝΟΠΕΔΊΩΝ 6. Εικονογραφημένες παρουσιάσεις

RkJQdWJsaXNoZXIy MTUzMzM1NQ==