1ο Παγκύπριο Συνέδριο «Αγροτική Ανάπτυξη – Από την Έρευνα στην Πράξη» - Βιβλίο περιλήψεων

39 1ο Παγκύπριο Συνέδριο «Αγροτική Ανάπτυξη: Από την Έρευνα στην Πράξη» | 24 Νοεμβρίου 2022 • Λευκωσία Οι μέλισσες, όπως όλα τα κοινωνικά έντομα, παρουσιάζουν συνεργατική συμπεριφορά που εκφράζεται στις διαδικασίες σίτισης, στους μηχανισμούς ανοσοποίησης και αλλού. Η ανοσία της κοινότητας είναι υψίστης σημασίας και είναι μια αποτελεσματική μέθοδος ελέγχου μιας ασθένειας και της εξάπλωσής της στις αποικίες των μελισσών. Ωστόσο, ο ακριβής τρόπος με τον οποίο ορισμένα παθογόνα επηρεάζουν την ευημερία των μελισσών είναι σε μεγάλο βαθμό ασαφής ή ακόμα και αμφισβητήσιμος. Το μικροβίωμα της μέλισσας βρίσκεται πρόσφατα στο επίκεντρο του ερευνητικού ενδιαφέροντος και η κύρια μικροχλωρίδα της έχει ήδη περιγραφεί, καθώς έχει μια περίπου σταθερή δομή. Σύμφωνα με πολλές μελέτες, η διατροφή των μελισσών που συμπληρώνεται με προβιοτικά μπορεί να ενισχύσει την αντοχή τους απέναντι στα παθογόνα και τους εχθρούς, καθώς οδηγεί σε ισορροπημένη μικροχλωρίδα του εντέρου, ενισχύοντας την ανοσία της κοινότητας. Αυτή η μελέτη στοχεύει στην απομόνωση και αναγνώριση μικροβίων από το μεσαίο και το οπίσθιο έντερο των εργατριών μελισσών και στην αξιολόγησή τους ως πιθανά προβιοτικά. Κύριος στόχος είναι η αξιολόγηση των ευεργετικών χαρακτηριστικών και των πιθανών προβιοτικών ιδιοτήτων τους σε κυπριακά οικοσυστήματα και περιβαλλοντικές συνθήκες. Ειδικές βιοχημικές δοκιμές όπως ανοχή σε όξινες συνθήκες, χολικό άλας (0,3%), υδροφοβικότητα, δοκιμές συσσωμάτωσης, δοκιμασίες αντιμικροβιακής δράσης και άλλες ενζυμικές δραστηριότητες στοχεύουν στην επιλογή ενός μικρού αριθμού ωφέλιμων βακτηρίων και ζυμών με πιθανές προβιοτικές ιδιότητες. Τα μικρόβια δοκιμάζονται ως συμπληρώματα για τη διατροφή μελισσών σε πειραματικούς κλωβούς και πραγματικές συνθήκες. Κύρια στόχευση της έρευνας είναι η μακροζωία, η παραγωγικότητα, η αντοχή σε ασθένειες (νοσεμία και αμερικανική σηψιγονία) ή ακόμα η αποτροπή της πιθανής απότομης θνησιμότητας των μελισσών. Κοσμά Μ.1, Τσάλτας Δ.1 1Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου ΝΈΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΊΕΣ ΘΡΈΨΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΉΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΕΥΖΩΊΑΣ ΤΗΣ ΜΈΛΙΣΣΑΣ 3. Θέματα αγροδιατροφής

RkJQdWJsaXNoZXIy MTUzMzM1NQ==