Αγρότης, τεύχος 489

70 AΓΡΟΤΗΣ 2023 / TEΥΧΟΣ 489 ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΠ / ΠΓΕ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ • Τεχνική του ξυσίματος Μετασυλλεκτικά, με τη χρήση ενός μαχαιριού, καθαρίζεται πλήρως η μάππα/ πούλλα από χώματα και ακαθαρσίες μέχρι να ασπρίσει. • Διατήρηση των ώριμων κορμών στο χώμα και σταδιακή συγκομιδή των ώριμων κορμών Το κολοκάσι μπορεί να διατηρηθεί αρκετό καιρό στο χώμα μετά την πλήρη ωρίμανση του. Οι παραγωγοί οργανώνουν τη συγκομιδή με βάση τις ημερήσιες ανάγκες της αγοράς. Η διατήρηση των ώριμων κορμών στο έδαφος αποτελεί στοιχείο της εμπειρογνωμοσύνης των παραγωγών της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής και δεν εφαρμόζεται σε καμιά άλλη περιοχή της Κύπρου στην οποία καλλιεργείται το κολοκάσι. Οριοθέτηση γεωγραφικής περιοχής Καλλιέργεια κολοκασιού Η οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή αποτελείται από καλλιεργητικά τεμάχια των οποίων το χώμα χαρακτηρίζεται ως κοκκινογής (κοκκινοχώματα) και βρίσκονται στην Επαρχία Αμμοχώστου επί των διοικητικών ορίων του δήμου Σωτήρας και των κοινοτήτων Αυγόρου, Φρενάρους και Λιοπετρίου. Το κλιματολογικό προφίλ και η γονιμότητα του εδάφους της οριοθετημένης περιοχής θεωρούνται ζωτικής σημασίας για το κολοκάσι καθώς πρόκειται γενικά για θερμόφιλο φυτό με υψηλή ευαισθησία στον παγετό. Λόγω αυτής της ευαισθησίας του στη θερμοκρασία το κολοκάσι αποτελεί φυτό που ευδοκιμεί σε πεδινές περιοχές. Τέτοια είναι και η οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή που, εξαιτίας και της γειτνίασης της με τη θάλασσα, παρουσιάζει πιο ήπιες αλλαγές θερμοκρασίας και διαφορές θερμοκρασίας μέρας- νύχτας. Επίσης, το κολοκάσι είναι φυτό το οποίο προτιμά βαριά, βαθιά, καλά στραγγιζόμενα, εύθρυπτα και υψηλής υδατοϊκανότητας εδάφη. Τα πιο πάνω συμβάλλουν στην ανάπτυξη υγιούς ριζικού συστήματος, γεγονός που συντείνει στη μεγαλύτερη και καλύτερη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και συνεπώς σε καλύτερες αποδόσεις του φυτού. Καλλιεργητικές και μετασυλλεκτικές πρακτικές • Επιλογή κατάλληλου πολλαπλασιαστικού υλικού Το πολλαπλασιαστικό υλικό για την εγκατάσταση νέας καλλιέργειας προέρχεται αποκλειστικά από καλλιέργειες εντός της οριοθετημένης περιοχής, οι οποίες προηγούνται χρονικά της νέας φυτείας, μεταφέροντας έτσι και διατηρώντας τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα. • Τεχνική του παραχώματος Η τεχνική έγκειται στο ότι όταν τα φυτά φτάσουν σε ύψος 70-80 εκατοστών, μαζεύεται το χώμα από τις κορυφές των αυλακιών στη βάση του στελέχους του φυτού, καλύπτοντας έτσι το στέλεχος σε ύψος 30-40 εκατοστά. Το παράχωμα γίνεται μηχανικά με ειδικούς αυλακωτήρες ή χειρωνακτικά με τη χρήση τσάπας. Κολοκάσι Σωτήρας Καππαμά Παραδοσιακή συνταγή Σωτήρας από την κα Παρασκευή Παρασκευά Παπαγεωργίου Η συνταγή είναι προσαρμοσμένη για όλη την οικογένεια, δηλαδή για περίπου 8-9 άτομα. Υλικά • 6 «μάππες» κολοκάσι Σωτήρας • 1 ολόκληρο κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες ή 2 κιλά αρνί ή ανάμεικτο • 3 ποτήρια γλυκό κρασί • ¾ ποτηριού ελαιόλαδο • Αλάτι • Χυμό από δύο κιτρόμηλα (εάν είναι η εποχή) ή εναλλακτικά χυμό από δύο λεμόνια Σημείωση: Σύμφωνα με την κυρία Παρασκευή το παραδοσιακό Σωτηρκάτικο Κολοκάσι Καππαμάς γίνεται μόνο με αρνί ή κοτόπουλο ή ανάμεικτο αλλά ποτέ με χοιρινό κρέας. Εκτέλεση • Καθαρίζουμε προσεκτικά το κολοκάσι, το κόβουμε σε μακριές χονδρές λωρίδες και το βάζουμε να μαριναριστεί σε γλυκό κρασί. • Σε γλυκό κρασί μαρινάρουμε και το κομμένο κρέας, τουλάχιστον για μισή ώρα. • Τσιγαρίζουμε το κολοκάσι και το κρέας μέχρι να ροδίσουν. • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το κρέας, το κολοκάσι, το κρασί και το ελαιόλαδο και τα μαγειρεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για τουλάχιστον δύο ώρες. • Τέλος, προσθέτουμε το αλάτι και τον χυμό από κιτρόμηλο ή λεμόνι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για ακόμη μισή ώρα. Σημείωση: «Ο χρόνος και η ένταση του ψησίματος είναι πολύ σημαντικά για να βγάλει το φαγητό τα αρώματά του και «να μυρίσει το φαΐ» όπως πρέπει, αναφέρει χαρακτηριστικά η κυρία Παρασκευή.

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0