Αγρότης, τεύχος 489

ΟΙΝΩΝ ΝΕΑ AΓΡΟΤΗΣ 2023 / TEΥΧΟΣ 489 65 Λεμεσού, το Υφυπουργείο Τουρισμού, ο Σύνδεσμος Οινοποιών Κύπρου (ΣΟΚ), η Ένωση Πτυχιούχων Οινολόγων Κύπρου (ΕΠΟΚ), ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Οινοχόων, ο Όμιλος Οινοφίλων Κύπρου, ο Όμιλος Οινοφίλων Αμμοχώστου και η Ομάδα Οινοφίλων ΟινοΑρτ. Ο Κυπριακός Διαγωνισμός Οίνου, έχει καταχωριστεί από την αρμόδια διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στον σχετικό κατάλογο αναγνωρισμένων διαγωνισμών από το 2006. Η φετινή διοργάνωση τέθηκε για άλλη μία χρονιά υπό την αιγίδα του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (O.I.V.). Ως εκ τούτου, για τη διοργάνωση ετοιμάστηκαν κανόνες σύμφωνα με τους όρους και προδιαγραφές του O.I.V. Επιπρόσθετα εκπρόσωπος του Οργανισμού, ο Καθηγητής Dr Antonio Morata, συμμετείχε στην Κριτική Επιτροπή του Διαγωνισμού ως Πρόεδρος και επιτηρητής των διαδικασιών που εφαρμόστηκαν. Με τη λήξη του Διαγωνισμού συντάχθηκε έκθεση/ αξιολόγηση με παρατηρήσεις που αφορούν στη διαφάνεια, τη νομιμότητα και την πληρότητα των διαδικασιών διεξαγωγής του διαγωνισμού. Η επιλογή των κριτών του διαγωνισμού πραγματοποιήθηκε από Επιτροπή, η οποία απαρτίστηκε από εκπροσώπους των συνδιοργανωτών. Οι κριτές επιλέχθηκαν στη βάση των τεχνικών δεξιοτήτων τους για την οργανοληπτική αξιολόγηση οίνων. Ως επί το πλείστον πρόκειται για διεθνώς αναγνωρισμένες και καταξιωμένες προσωπικότητες του χώρου. Την Κριτική Επιτροπή του 14ου Κυπριακού Διαγωνισμού αποτελούσαν οι: 1. Prof. Antonio Morata -Οινολόγος, Ισπανία, Πρόεδρος της Επιτροπής 2. Jelena Kuzmanović-Οινολόγος, Σερβία 3. Πάνος Τζίμας-MSc DipWSET, Χημικός Οινολόγος, Ελλάδα 4. Roman Herzog-Οινολόγος, Ελβετία 5. Umberto Galli Zugaro-Σομελιέ, Γερμανία 6. Γιώργος Κασσιανός-Πρόεδρος Συνδέσμου Οινοχόων Κύπρου, Κύπρος 7. Betty Darabont-Οινολόγος, Ακαδημαϊκός, Ρουμανία. Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό είχαν μόνο οίνοι που παράγονται στην Κύπρο και φέρουν ενδείξεις Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) καθώς και Ποικιλιακοί Οίνοι. Αιτήσεις υποβλήθηκαν στον Κλάδο Αμπελουργίας-Οινολογίας του Τμήματος Γεωργίας και ακολούθησε η δειγματοληψία των προϊόντων που διαγωνίστηκαν, από τις υπηρεσίες του Κλάδου. Στη βάση πνεύματος ευγενούς άμιλλας, διαγωνίστηκαν 30 οινοποιεία με συνολικά 163 οίνους, αριθμός ο οποίος εκδηλώνει το υψηλό ενδιαφέρον που επιδεικνύεται από τους οινοπαραγωγούς του τόπου. Απονεμήθηκαν 7 Μεγάλα Χρυσά, 41 Χρυσά, και 2 αργυρά μετάλλια, καθώς και 5 Ειδικές Διακρίσεις σε βραβευμένους οίνους προερχόμενους από γηγενείς ποικιλίες της χώρας μας. Οι οίνοι που διαγωνίστηκαν χωρίστηκαν σε δύο κατηγορίες: (1) Ξηροί, Ημίξηροι και Ημίγλυκοι οίνοι και (2) Γλυκοί οίνοι. Ο αριθμός των διακριθέντων οίνων αποτελεί το 30% των δειγμάτων που συμμετείχαν στον Διαγωνισμό. Διακριτικά αυτοκόλλητα του διαγωνισμού διατέθηκαν για τους βραβευθέντες οίνους. Οι εταιρείες παραγωγής μπορούν να αξιοποιούν τα διακριτικά αυτοκόλλητα στις ετικέτες των οίνων που έχουν βραβευθεί. Σημειώνεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των οίνων που συμμετείχαν στο διαγωνισμό έχουν λάβει υψηλή βαθμολογία, γεγονός που θα δικαιολογούσε τη βράβευση τους με μετάλλιο, εάν δεν υπήρχε ποσοστιαίος περιορισμός στις βραβεύσεις από το πρωτόκολλο του OIV. Οι βραβευμένοι οίνοι παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα του Τμήματος Γεωργίας (www.moa.gov.cy/da). Ο 14ος Κυπριακός Διαγωνισμός Οίνου δίνει το μήνυμα ότι μοναδικός νικητής είναι ο κυπριακός οίνος, του οποίου αναδεικνύεται η συνεχιζόμενη εξέλιξη, η ανοδική πορεία της ποιότητάς του και το γεγονός ότι ανταγωνίζεται επάξια οίνους με διεθνή αναγνωρισμένη αξία.

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0