Αγρότης, τεύχος 489

25 AΓΡΟΤΗΣ 2023 / TEΥΧΟΣ 489 ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ οποία προορίζονται για σφαγή διατρέφονται κατά βούληση με μείγμα πάχυνσης με περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη 1618%, σε συνδυασμό με καλής ποιότητας σανό, με στόχο το επιθυμητό βάρος κατά τη σφαγή να κυμαίνεται από τα 30 έως τα 35 κιλά. Τέλος, στα αρσενικά ζώα τα οποία προορίζονται ως οι νέοι επιβήτορες της μονάδας, μετά τον απογαλακτισμό χορηγείται συμπληρωματική ζωοτροφή μέχρι και ένα κιλό ημερησίως έτσι ώστε, όταν μπουν στην αναπαραγωγή, να έχουν την ενδεδειγμένη σωματική κατάσταση. Αυτός είναι και ο λόγος της ελεγχόμενης χορήγησης του μείγματος. Για επιλογή της μεθόδου για την εφαρμογή του απογαλακτισμού από τον κτηνοτρόφο, απαραίτητη είναι πρώτα η αξιολόγηση της κατάστασης που επικρατεί στη μονάδα του. Λαμβάνοντας υπόψη τις υποδομές και τεχνολογικό εξοπλισμό που έχει στη διάθεσή του και σε συνεργασία με τον Ζωοτέχνη ή τον Κτηνίατρο που παρακολουθεί τη μονάδα αποφασίζεται από κοινού η μέθοδος απογαλακτισμού που θα εφαρμόσει. Η μελισσοκομία είναι η πρακτική της εκτροφής των μελισσών με απώτερο σκοπό την εκμετάλλευση των προϊόντων που παράγουν οι ίδιες οι μέλισσες. Παρά το γεγονός ότι η μελισσοκομία υφίσταται από αρχαιοτάτων χρόνων, ο τομέας βασίζεται σήμερα σε επιστημονική βάση, και νέες τεχνολογίες και γνώσεις έχουν βοηθήσει στην εξέλιξή του. Τα πιο γνωστά ίσως προϊόντα της μέλισσας είναι το μέλι και το κερί, προϊόντα ενταγμένα στην καθημερινότητά μας. Ο όρος «μελισσοκομία» αναφέρεται στο σύνολο των διεργασιών που διεξάγει ένας μελισσοκόμος ώστε να μπορέσει να λάβει τα προϊόντα της μέλισσας, ξεκινώντας με την εγκατάσταση των κυψελών και τελειώνοντας με τη συγκομιδή του μελιού, κεριού και των λοιπών προϊόντων. Με την εξέλιξη της επιστήμης και με γνώμονα πάντα την ευρωστία των μελισσοσμηνών, η μελισσοκομία έχει κάνει τεράστια άλματα, βελτιώνοντας παράλληλα τις διεργασίες εξαγωγής των επιθυμητών προϊόντων για τον μελισσοκόμο και την αύξηση της παραγωγής. Εκτός από το μέλι και το κερί που είναι τα πλέον γνωστά προϊόντα της μελισσοκομίας, ο μελισσοκόμος λαμβάνει από την κυψέλη γύρη, πρόπολη και βασιλικό πολτό. Η γύρη καταναλώνεται αυτούσια ή διαλυμένη και η κατανάλωσή της προσφέρει πολλά και σημαντικά οφέλη για την υγεία. Η πρόπολη είναι μια κολλώδης ουσία που παράγεται από τις μέλισσες, προερχόμενη από ρητίνη. Είναι το δομικό υλικό της κυψέλης και χρησιμοποιείται για την προστασία και την απολύμανσή της αποτρέποντας την ανάπτυξη μικροβίων. Η πρόπολη μπορεί να καταναλωθεί από το στόμα ή να χρησιμοποιηθεί ως αλοιφή ή κρέμα, ή ακόμα ως συστατικό σε φαρμακευτικά προϊόντα και άλλα προϊόντα, π.χ. σε οδοντόκρεμες. Ο βασιλικός πολτός, μια κατηγορία μελιού υπερπλούσιου σε πρωτεΐνες, δίνεται ως τροφή στην εν δυνάμει και μετέπειτα βασίλισσα κάθε κυψέλης. Αποτελεί το πλουσιότερο σε θρεπτικά συστατικά μελισσοκομικό προϊόν. Πέραν αυτών των εδώδιμων προϊόντων, υπάρχει και το δηλητήριο από το κεντρί των μελισσών που χρησιμοποιείται ευρέως για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, σύμφωνα και με σύγχρονες μελέτες. Ο ρόλος της μέλισσας, και κατά συνέπεια και της μελισσοκομίας, είναι τεράστιος για τη συνέχιση της ζωής στον πλανήτη. Χωρίς τις μέλισσες τα πλείστα φυτικά είδη δεν θα μπορούσαν να δώσουν καρπούς και να αναπαραχθούν. Χωρίς αυτά γίνεται αντιληπτή η δυσμενής θέση στην οποία θα περιέπιπτε η ανθρωπότητα και η γενικότερη ισορροπία στη φύση. Στην απουσία των μελισσών δεν θα μπορούσε να εξασφαλιστεί επαρκής τροφή για τα υπόλοιπα ζώα και γενικά θα παρήκμαζε όλο το φυσικό και τεχνητό περιβάλλον σε μια αλυσιδωτή αντίδραση με ελλείψεις σε όλα τα επίπεδα, με σταδιακή εξαφάνιση όλων των ειδών πρώτης ανάγκης όσον αφορά την επιβίωση και συνεπακόλουθη κατάρρευση των οικοσυστημάτων. Πέραν τούτου, γίνεται κατανοητή από τα πιο πάνω η σημασία και ο ρόλος που επιτελούν οι απασχολούμενοι στη μελισσοκομία. Για μια ορθολογική παραγωγική διαδικασία στο μελισσοκομείο, ο μελισσοκόμος καλείται να γνωρίζει, να κατανοεί και να επιδεικνύει τη δέουσα προσοχή στη μέλισσα και τους κανόνες διαβίωσής της, στην ορθολογική διαχείριση των κυψελών και κατά τη συγκομιδή του μελιού και των λοιπών προϊόντων κυψέλης. Η ορθή και αποτελεσματική διάταξη και οργάνωση του μελισσοκομείου είναι ένας σημαντικότατος παράγοντας για την εύρυθμη λειτουργία του μελισσοσμήνους. Η τοποθεσία, ο προσανατολισμός, ακόμα και το χρώμα της κάθε κυψέλης έχουν πρωτεύοντα ρόλο για μια επιτυχή παραγωγή. Σημασία έχει, επίσης, και η επιλογή των παρακείμενων φυτικών ειδών από όπου θα επιλέξει η μέλισσα να απορροφήσει το νέκταρ και τη γύρη για τον σχηματισμό του μελιού και του βασιλικού πολτού, καθώς παρατηρείται σημαντική διαφοροποίηση στη γεύση αναλόγως των διαθέσιμων ανθοφοριών. Επιπλέον, σημαντική είναι η σωστή επιλογή φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων που εφαρμόζονται κατά την περίοδο της ανθοφορίας των δέντρων. Αυτά πρέπει να είναι ασφαλή για τις μέλισσες, αποφεύγοντας τα τοξικά σκευάσματα και ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες της ετικέτας αλλά και του σύμβουλου γεωπόνου. Η μελισσοκομία είναι η πρακτική της εκτροφής των μελισσών με απώτερο σκοπό την εκμετάλλευση των προϊόντων που παράγουν οι ίδιες οι μέλισσες. Παρά το γεγονός ότι η μελισσοκομία υφίσταται από αρχαιοτάτων χρόνων, ο τομέας βασίζεται σήμερα σε επιστημονική βάση, και νέες τεχνολογίες και γνώσεις έχουν βοηθήσει στην εξέλιξή του. Τα πιο γνωστά ίσως προϊόντα της μέλισσας είναι το μέλι και το κερί, προϊόντα ενταγμένα στην καθημερινότητά μας. Προοπτικές ανάπτυξης της μελισσοκομίας στην Πιτσιλιά Αριστόδημος Ιωάννου Λειτουργός Γεωργικής Ασφάλισης Τμήμα Γεωργίας

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0