AΓΡΟΤΗΣ 2023 / TEΥΧΟΣ 488 Μαγειρεύουμε ψάρια υδατοκαλλιέργειας* Συνεχίζοντας την αναφορά στα ψάρια υδατοκαλλιέργειας και τους τρόπους μαγειρέματός τους, σε αυτό το τεύχος προτείνουμε Φαγκρί. Το φαγκρί, (Pagrus major) έχει το χρώμα του πάθους και γεύση που σαγηνεύει. Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά ψάρια, στην όψη και τη γεύση, με χαρακτηριστικό του γνώρισμα την κόκκινη ράχη με τα γαλάζια στίγματα και ασημί ροζ χρώμα στο πλάι. Είναι βενθοπελαγικό είδος, δηλαδή ζει κοντά στον βυθό σε ανοιχτά νερά και σε διαφορετικούς τύπους πυθμένα, σε βάθη που κυμαίνονται από 30 έως και 300 μέτρα, συχνότερα κάτω από τα 150 μέτρα βάθος. Το μήκος του μπορεί να φτάσει τα 90 εκατοστά και το βάρος του τα 8-9 κιλά. Είναι ψάρι υψηλής ποιότητας με κρουστή σάρκα, ήπια γλυκιά γεύση και υψηλή θρεπτική αξία καθώς είναι πλούσιο σε ω3. Φαγκρί στη λαδόκολλα ψητό στον φούρνο Υλικά: 1 μεγάλο φαγκρί 1.000-1.500 γραμμάρια 70 γραμμάρια ελαιόλαδο 140 γραμμάρια κρεμμύδι ξερό κομμένο σε λεπτές μισές ροδέλες 1 ντομάτα κομμένη σε ροδέλες ½ λεμόνι κομμένο σε φέτες Για τη σάλτσα: 300 γραμμάρια ελαιόλαδο 80 γραμμάρια χυμός λεμονιού 1 κουτ. γλυκού αλάτι ½ κουτ. γλυκού πιπέρι 1 κουτ. σούπας μαγιονέζα Για τον φάκελο: Λαδόκολλα 100 γραμμάρια αλεύρι 260 γραμμάρια νερό Εκτέλεση: Καθαρίζουμε και αφαιρούμε τα λέπια από το ψάρι. Το ξεπλένουμε καλά και το αφήνουμε να στραγγίσει σε τρυπητό σκεύος. Αλατίζουμε το ψάρι στην κοιλιά και εξωτερικά, και από τις δυο μεριές. Για να ετοιμάσουμε τον φάκελο μέσα στον οποίο θα ψηθεί το ψάρι, σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το νερό δημιουργώντας ένα κολλώδες μίγμα. Κόβουμε λαδόκολλα σε μέγεθος ώστε να μπορεί να σκεπάζει το ψάρι και επιπλέον μερικά εκατοστά σε μήκος και πλάτος, για το κλείσιμο. Τοποθετούμε τη λαδόκολλα πάνω στο ταψί, τη διπλώνουμε στη μέση κατά την μεγαλύτερη της διάσταση. Με την κόλλα που φτιάξαμε αλείφουμε και κλείνουμε τις δύο πλαϊνές μεριές αφήνοντας ανοιχτή τη μακρόστενη πλευρά. Χαράζουμε το ψάρι κατά μήκος στη ράχη του και το τοποθετούμε στον φάκελο. Από πάνω βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά, λάδι, κρεμμύδι, ντομάτα και λεμόνι. Σφραγίζουμε τον φάκελο αλείφοντας με την κόλλα την ανοιχτή μεριά, φροντίζοντας να σφραγιστεί καλά. Τοποθετούμε τον κλειστό φάκελο στο ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 35 λεπτά. Τέλος, ετοιμάζουμε τη σάλτσα, χτυπώντας σε μπλέντερ όλα τα υλικά της μέχρι να ομογενοποιηθούν. Σερβίρουμε το ψάρι μαζί με τα ψημένα λαχανικά και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα. 71 ΓΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ * Τη συνταγή ετοίμασε ο Γιάννης Μανιταράς, Λειτουργός Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών στο Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών.
RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0