Αγρότης, τεύχος 488

ΟΙΝΩΝ ΝΕΑ AΓΡΟΤΗΣ 2023 / TEΥΧΟΣ 488 των πτητικών όσο και των μη πτητικών, εκφραζόμενη σε οξικό οξύ και οι πτητικές ουσίες που περιέχονται στο αλκοολούχο ποτό, όπως η μεθανόλη, οι αλδεΰδες, οι εστέρες και οι ανώτερες αλκοόλες. Ακόμη, εφόσον ζητηθεί, προσδιορίζονται τα σάκχαρα, τα βαρέα και άλλα μέταλλα όπως ο χαλκός ο σίδηρος κ.ά. Όλες αυτές οι ουσίες πρέπει να βρίσκονται εντός αυστηρά καθορισμένων ορίων τόσο για την προστασία του τύπου του προϊόντος καθώς, επίσης, γιατί η απόκλιση κάποιων παραμέτρων από τα όρια ενδέχεται να επηρεάσει την υγεία των καταναλωτών. Για τη σωστή υποβολή των δειγμάτων μετά τη δειγματοληψία από τους ενδιαφερόμενους πρέπει να ακολουθείται η εξής διαδικασία: Τα δείγματα που αφορούν αναλύσεις για συμβουλευτικούς σκοπούς, δηλαδή της παρακολούθησης της πορείας παραγωγής του οίνου, θα πρέπει να είναι φιλτραρισμένα ώστε να είναι απαλλαγμένα από ακαθαρσίες ή άλλα παραπροϊόντα της οινοποίησης και να μην βρίσκονται σε διαδικασία ζύμωσης. Ο απαιτούμενος όγκος κάθε δείγματος κυμαίνεται από 50 ml μέχρι 200 ml αναλόγως των ζητούμενων αναλύσεων. Η τήρηση ορθών πρακτικών δειγματοληψίας είναι πολύ σημαντική αφού το δείγμα θα πρέπει να αποτελεί πραγματική μικρογραφία της συνολικής ποσότητας, ειδάλλως τα αποτελέσματα της ανάλυσης δεν θα έχουν νόημα. Η δειγματοληψία είναι μια διαδικασία που αφορά τον πελάτη και γίνεται αποκλειστικά με δική του ευθύνη. Το δείγμα πρέπει να είναι αντιπροσωπευτικό και ομογενές και αποσκοπεί στη διάγνωση των οργανοληπτικών και χημικών χαρακτηριστικών του συνολικού όγκου του οίνου ή του αλκοολούχου πότου. Αντίστοιχα, τα δείγματα οίνων που υποβάλλονται για σκοπούς πιστοποίησης Οίνων Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης ή ποικιλιακών οίνων για έκδοση επίσημου πιστοποιητικού θα πρέπει να είναι εμφιαλωμένα σε δυο ξεχωριστές φιάλες των 750 ml και να φέρουν τη σχετική ετικέτα. Σε περιπτώσεις αλκοολούχων ποτών ισχύει ότι και για τους οίνους αλλά ο όγκος κάθε φιάλης μπορεί να περιοριστεί στα 500 ml. Η υποβολή των δειγμάτων συνοδεύεται από την απόδειξη πληρωμής του τέλους των αναλύσεων. Σε ό,τι αφορά τη μεταφορά των δειγμάτων στο Εργαστήριο, αυτή θα πρέπει να πραγματοποιείται το συντομότερο δυνατό μετά τη δειγματοληψία τους και να διατηρούνται συνθήκες που να προσομοιάζουν με αυτές στις οποίες διατηρείται ο μητρικός όγκος της δεξαμενής ή της κάβας. Γι’ αυτό το δείγμα θα πρέπει να προστατεύεται από τον ήλιο, από την επίδραση του αέρα, από τις υψηλές θερμοκρασίες καθώς, επίσης, από ανεπιθύμητες οσμές ή άλλες ουσίες που μπορούν να το επιμολύνουν. Γενικά τα δείγματα πρέπει να φυλάγονται κατά τη μεταφορά σε ασφαλή, κλειστό χώρο σε θερμοκρασία 15-20oC. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζονται τα χαρακτηριστικά του δείγματος και τα αποτελέσματα των χημικών αναλύσεων θα είναι αντιπροσωπευτικά. Η ποιότητα και αξιοπιστία των αποτελεσμάτων των χημικών αναλύσεων από το Εργαστήριο είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς το Οινολογικό Εργαστήριο του Τμήματος Γεωργίας είναι το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς της Κύπρου και μέλος των Ενωσιακών Εργαστηρίων Αναφοράς. Ως εκ τούτου, αναγνωρίζεται ως το κατά νόμον μονό αρμόδιο Εργαστήριο στην Κύπρο να διεξαγάγει αναλύσεις στον αμπελοοινικό τομέα. Με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία, έχει την επίσημη αρμοδιότητα της διεξαγωγής αναλύσεων τόσο σε θέματα που αφορούν την παραγωγή του οίνου και των αποσταγμάτων του σε όλα τα στάδια της οινοποιητικής διαδικασίας όσο και για σκοπούς που σχετίζονται με έλεγχο της νομοθεσίας. Εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας σύμφωνα με το Διεθνές Πρότυπο CYS EN ISO/IEC 17025:2017 και έχει εξασφαλίσει από το 2010 Πιστοποιητικό Διαπίστευσης από τον Κυπριακό Οργανισμό Προώθησης Ποιότητας (Κ.Ο.Π.Π.) που αποτελεί τον Εθνικό Φορέα Διαπίστευσης. Οι έλεγχοι από τον Φορέα για τη συμμόρφωση του Εργαστηρίου με το Πρότυπο είναι συνεχείς και επαναλαμβάνονται σε ετήσια βάση. Η διαπίστευση του Εργαστηρίου συμφώνα με τις πρόνοιες του Προτύπου εξασφαλίζουν ότι ακολουθούνται αυστηρά και πιστά οι κανόνες του Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας σε όλους τους τομείς, διασφαλίζοντας την ποιότητα και αξιοπιστία των παρεχόμενων υπηρεσιών. Γίνεται, επομένως, αντιληπτό ότι η συνεχής βελτίωση και ο αυτοέλεγχος αποτελούν προτεραιότητα για το Εργαστήριο. Η εκπαίδευση και επιστημονική επάρκεια του προσωπικού, η καταλληλότητα των εγκαταστάσεων, η σταθερότητα των περιβαλλοντικών συνθηκών και ο εσωτερικός έλεγχος ποιότητας είναι θέματα στα οποία δίνεται μέγιστη σημασία. Ακόμη, εφαρμόζεται μια ολοκληρωμένη διαδικασία διαχείρισης των δειγμάτων και σήμανσης του εξοπλισμού με ηλεκτρονική αρχειοθέτηση, εξασφαλίζοντας την ιχνηλασιμότητα. Στο Εργαστήριο έχουν επικυρωθεί και διαπιστευτεί έξι μέθοδοι που αφορούν τους οίνους, μια μέθοδος που αφορά τα αλκοολούχα ποτά, μια για το ξύδι και μια που αφορά την μπύρα. Ο καθορισμός της αβεβαιότητας των μετρήσεων, οι αλλεπάλληλες επιθεωρήσεις, τόσο εσωτερικές όσο και εξωτερικές του συστήματος, και οι ανασκοπήσεις σε ετήσια βάση από τη Διεύθυνση του Τμήματος, συνεπικουρούν στο να υπάρχει μια συνεχής βελτίωση της ποιότητας των αποτελεσμάτων που αποτελεί βασικό κομμάτι του Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας του εργαστηρίου και της εξελικτικής πορείας αυτού. Επιπλέον, το Εργαστήριο συμμετέχει σε διεργαστηριακούς διαγωνισμούς παγκόσμιας εμβέλειας στους οποίους διακρίνεται με εξαιρετικά αποτελέσματα, αποδεικνύοντας το υψηλό επίπεδο επαγγελματικής κατάρτισης του προσωπικού του. Το Εργαστήριο Ελέγχου Οίνων και Αλκοολούχων Ποτών του Τμήματος Γεωργίας στεγάζεται στον Κλάδο Αμπελουργίας/ Οινολογίας, στη Λεωφ. Φραγκλίνου Ρούσβελτ 197, στο Ζακάκι, στην επαρχία Λεμεσού. Περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να αντλήσουν από την ιστοσελίδα του Τμήματος Γεωργίας, στην ενότητα Τομέας Κλάδων Παραγωγής, Κλάδος Αμπελουργίας/Οινολογίας, καθώς και στο τηλέφωνο 25877018. 68

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0