14 AΓΡΟΤΗΣ 2023 / TEΥΧΟΣ 488 ΓΕΩΡΓIΑ οποίο ιδανικά πρέπει να ανέρχεται περίπου στο 1,5 μέτρο, την ηλικία, προτιμώντας παραφυάδες 9-11 μηνών και γενικά την κατάσταση της παραφυάδας για παράδειγμα να μην έχει φύλλα επηρεασμένα από παγετό. Σε γενικές γραμμές η παραφυάδα πρέπει να έχει τον Ιούνιο 5-8 φύλλα. Το προηγούμενο μητρικό φυτό («μάνα»), κόβεται σε ύψος ενός μέτρου περίπου από το έδαφος. Σε κάθε θέση αφήνονται δύο παραφυάδες με την προϋπόθεση να μην μεταβάλλονται σημαντικά οι αποστάσεις των φυτών, για να διατηρείται ο καλός αερισμός και φωτισμός στο εσωτερικό της καλλιέργειας. Εικόνα 2: Επιλογή νέων μητρικών φυτών Σημαντική καλλιεργητική φροντίδα είναι η αποκοπή των παλαιών φύλλων. Η εναπόθεση στο έδαφος, μεταξύ των γραμμών, παλαιών φύλλων και των μητρικών φυτών που έχουν κοπεί δημιουργεί εδαφοκάλυψη, περιορίζοντας την εξάτμιση νερού και σε σημαντικό βαθμό τα ζιζάνια. Απαραίτητη εργασία που πρέπει να εφαρμόζουν οι μπανανοκαλλιεργητές είναι η υποστύλωση των φυτών, η οποία γίνεται νωρίς το φθινόπωρο. Το βάρος των ανθοταξιών, και αργότερα της καρποταξίας, και η παρουσία ανέμων επιβάλλουν την εργασία αυτή. Για την υποστύλωση χρησιμοποιούνται ειδικοί μεταλλικοί στύλοι. Προσοχή χρειάζεται ώστε οι στύλοι να μην έρχονται σε άμεση επαφή με τις καρποταξίες («κλώνους»), γιατί προκαλούνται εκδορές. Άλλη καλλιεργητική φροντίδα είναι η κάλυψη των καρποταξιών με ειδικά μπλε πλαστικά σακούλια. Η κάλυψη αυτή διατηρεί τις καρποταξίες απαλλαγμένες από σκόνες, περιττώματα πουλιών και προστατεύει τους καρπούς από το χαλάζι. Εικόνα 3: Υποστύλωση και κάλυψη καρποταξίας Ο κυριότερος εχθρός της μπανάνας είναι οι νηματώδεις που ανήκουν στα γένη Meloidogyne, Helicotylenthus και Platylenchus. Προσβάλλουν το ριζικό σύστημα το οποίο αδυνατεί να τροφοδοτήσει το υπέργειο μέρος με νερό και θρεπτικά συστατικά, με αποτέλεσμα την ποσοτική και ποιοτική υποβάθμιση του καρπού. Στις φυτείες όπου εμφανίστηκε κατά τα προηγούμενα έτη το πρόβλημα συστήνεται, με την άνοδο των θερμοκρασιών και συγκεκριμένα από τον Μάιο, τακτικός έλεγχος του ριζικού συστήματος. Για αντιμετώπιση των νηματωδών εφαρμόζονται σκευάσματα με νηματωδοκτόνο δράση, εφαρμόζοντας τις αρχές ολοκληρωμένης καταπολέμησης, κατόπιν καθοδήγησης σύμβουλου γεωπόνου και ακολουθώντας πάντοτε τις οδηγίες της ετικέτας. Ενδέχεται να γίνει και επανάληψη της εφαρμογής προς το τέλος του καλοκαιριού, όπου κρίνεται αναγκαίο. Υποβάθμιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του καρπού της μπανάνας ενδέχεται να προκληθεί και λόγω προσβολής από θρίπα. Τα συμπτώματα από την προσβολή του εντόμου είναι η ερυθρωπή εσχάρωση μεταξύ των μπανανών. Ένας άλλος σημαντικός εχθρός για την καλλιέργεια της μπανάνας είναι η ποντίκα, όπου συστήνεται η χρήση τρωκτικοκτόνου. Εικόνα 4: Προσβολή από θρίπα Η συγκομιδή πραγματοποιείται όταν ο καρπός ωριμάσει και η εγκάρσια τομή του έχει αλλάξει σε σχήμα από τριγωνική σε κυκλική. Αρχίζει νωρίς το φθινόπωρο και ολοκληρώνεται την άνοιξη. Ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς ο καλλιεργητής μπορεί να επεκτείνει αυτή την περίοδο. Δεν πραγματοποιείται συγκομιδή κατά τις βροχερές και ψυχρές μέρες. Άριστη θερμοκρασία συγκομιδής και μεταφοράς είναι γύρω στους 14°C. Κατά τη μεταφορά χρησιμοποιούνται σφουγγάρια, στα οποία τοποθετούνται οι καρποταξίες και συστήνεται το φορτηγό να κινείται με χαμηλή ταχύτητα, για περιορισμό κτυπημάτων και μωλωπισμού του καρπού. Εικόνα 5: Καρποί μπανάνας, λίγο πριν τη συγκομιδή Οι μπανάνες συγκομίζονται στα τρία τέταρτα περίπου της φυσιολογικής τους ωρίμασης η οποία ολοκληρώνεται με τεχνητά μέσα πριν από την εμπορία (εμπορική ωριμότητα). Ο αποπρασινισμός των μπανανών γίνεται σε θαλάμους ωρίμασης ερμητικά κλειστούς, όπου η θερμοκρασία διατηρείται μεταξύ 15-18°C και η σχετική υγρασία 90-95%. Η διεργασία αυτή διαρκεί 5-6 μέρες. Ακολούθως οι κλώνοι τεμαχίζονται και συσκευάζονται.
RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0