45 AΓΡΟΤΗΣ 2022 / TEΥΧΟΣ 486 ΦΥΣΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Η 30η Ιουνίου 2022 ήταν η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των στατιστικών στοιχείων αποβλήτων τροφίμων, των κρατών μελών, στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Αυτή ήταν και η πρώτη φορά που στατιστικά στοιχεία υποβάλλονται υποχρεωτικά από όλα τα κράτη μέλη. Η Κύπρος υπέβαλε τα στατιστικά στοιχεία της εντός της προθεσμίας. Στο πλαίσιο της Αναπτυξιακής Στρατηγικής της ΕΕ (Πράσινη Συμφωνία) τίθεται ως προτεραιότητα η μετάβαση σε βιώσιμα συστήματα τροφίμων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε τη στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», που αποσκοπεί σε ένα δίκαιο, υγιές και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα παραγωγής, διάθεσης και κατανάλωσης τροφίμων. Μεταξύ άλλων, η Στρατηγική στοχεύει στη μείωση, κατά το ήμισυ, της κατά κεφαλήν σπατάλης τροφίμων έως το 2030, σύμφωνα με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Στο πλαίσιο της υιοθέτησης των αρχών της αειφόρου ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει ιδιαίτερα φιλόδοξους στόχους σε σχέση με τη μείωση και ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων. Θέτει αυξημένες υποχρεώσεις για μείωση της δημιουργίας αποβλήτων, αύξηση της διαλογής στην πηγή, της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης καθώς και σημαντική μείωση των αποβλήτων που προορίζονται για υγειονομική ταφή. Συγκεκριμένα, μέχρι το 2023, θα πρέπει να υπάρχει χωριστή συλλογή των οργανικών αποβλήτων, ενώ η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση των δημοτικών αποβλήτων θα πρέπει να ανέλθει στο 65% μέχρι το 2035. Προς επίτευξη του στόχου αυτού, τα κράτη μέλη θα πρέπει να λάβουν μέτρα για τη μείωση της δημιουργίας αποβλήτων τροφίμων σε μια σειρά από τομείς και διαδικασίες, όπως είναι η πρωτογενής παραγωγή, η επεξεργασία και η μεταποίηση, το λιανικό εμπόριο και άλλες μορφές διανομής τροφίμων, εστιατόρια και υπηρεσίες εστίασης καθώς και τα νοικοκυριά. Η ορθολογική διαχείριση των οργανικών αποβλήτων προωθείται στην Κύπρο μέσα από το Σχέδιο Διαχείρισης Δημοτικών Αποβλήτων. Σημαντική παράμετρο αποτελεί η αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για τις υποχρεώσεις των τοπικών Αρχών, μέσω Κανονισμών που ψηφίστηκαν στις 22/7/2022, για τη διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων από τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πιο συγκριμένα, με τους περί Αποβλήτων (Διαχείριση Δημοτικών Αποβλήτων από τις Αρχές Τοπικής Διοίκησης) Κανονισμούς του 2022 (Κ.Δ.Π. 292/2022) που περιλαμβάνουν υποχρεώσεις όπως η εγκαθίδρυση συστήματος διαλογής στην πηγή και χωριστής συλλογής δημοτικών αποβλήτων, περιλαμβανομένων και των οργανικών και η εφαρμογή του συστήματος «Πληρώνω όσο Πετώ». Οι υποχρεώσεις αυτές αναμένεται να δώσουν κίνητρο στους πολίτες για μείωση και κατάλληλη διαλογή των αποβλήτων τους προς επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση. Λαμβάνοντας υπόψη το σημαντικό ποσοστό του οργανικού ρεύματος στη συνολική σύσταση των δημοτικών αποβλήτων, η εφαρμογή των πιο πάνω υποχρεώσεων θα συμβάλει σημαντικά στην ορθολογική διαχείρισή τους και στη μείωση της παραγωγής μεικτών αποβλήτων που μεταφέρονται σήμερα στις μονάδες διαχείρισης αποβλήτων. Καθοριστική παράμετρο για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων αποτελεί και η ορθή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών. Η εκστρατεία για την ορθολογική διαχείριση αποβλήτων τροφίμων μέσω του έργου «LIFE FoodPrint», μέσω και της ιστοσελίδας https://www.foodprintcy.eu/el/, συμβάλλει σημαντικά στην προσπάθεια αυτή. Το έργο «LIFE FoodPrint» απευθύνεται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς των τροφίμων, του τουρισμού, στους καταναλωτές και στα νοικοκυριά της Κύπρου. Στόχος της εκστρατείας είναι η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών και η προώθηση πρακτικών λύσεων και χρήσιμων συμβουλών για τους επαγγελματίες των κλάδων εστίασης και φιλοξενίας. Επικεφαλής του έργου είναι ο Εκδοτικός Οίκος Δίας Δημοσία Λτδ και συνεργαζόμενοι εταίροι είναι: •το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου, Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, • η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων, • οι Φίλοι της Γης, • η Opinion & Action Services Ltd, και • η Parpounas Sustainability Consultants. Το έργο ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2020 με τον συνολικό προϋπολογισμό του έργου να ανέρχεται στο €1.018.869 και με διάρκεια 32 μήνες. Το έργο στοχεύει στην ενημέρωση των καταναλωτών/ νοικοκυριών, των μαθητών και φοιτητών, των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών στη φιλοξενία και την εστίαση, μέσω διαφόρων επικοινωνιακών εκστρατειών, σεμιναρίων, διαβουλεύσεων, ανάπτυξης δικτύου συνεργασίας για προσφορά τροφίμων και διάφορες περιβαλλοντικές δράσεις. Στο πλαίσιο των δράσεων του έργου «Life Foodprint», έχει ετοιμαστεί μια πλατφόρμα συνεργασίας για ανταλλαγή τροφίμων, όπου μπορούν να εγγραφούν τόσο οι δωρητές τροφίμων (άτομα ή επιχειρήσεις) όσο και αποδέκτες τροφίμων (κοινωφελείς οργανισμοί ή άτομα). Η πλαφόρμα βρίσκεται αναρτημένη στη διεύθυνση: https://foodprintcy. eu/collaboration-platform/el/. Ταυτόχρονα, τον Ιούνιο του 2022 δημιουργήθηκε ο «Υπολογιστής Σπατάλης Τροφίμων» ο οποίος υπολογίζει και παρέχει ενδεικτικά αποτελέσματα σύμφωνα με τα στοιχεία σπατάλης τροφίμων που καταχωρίζει ο κάθε εθελοντής που κάνει την εγγραφή του. Καταχωρίζοντας την ποσότητα των τροφίμων που απορρίπτεται, ο υπολογιστής σπατάλης τροφίμων υπολογίζει το οικονομικό κόστος ανά ημέρα σε ετήσια βάση, το κοινωνικό κόστος σε αριθμό μερίδων φαγητού ανά ημέρα σε ετήσια βάση, καθώς και το περιβαλλοντικό κόστος, μεταφράζοντας την ποσότητα τροφίμων που απορρίφθηκαν σε αριθμό κινητών τηλεφώνων που θα μπορούσαν να φορτιστούν και σε αριθμό αυτοκινήτων που θα μπορούσαν να αποσυρθούν από την κυκλοφορία σε ετήσια βάση. Πρόσβαση στον «Υπολογιστή» αποκτάται μέσω του συνδέσμου https://foodprintcy.eu/calculator/.
RkJQdWJsaXNoZXIy MTUzMzM1NQ==