Αγρότης, τεύχος 486

44 AΓΡΟΤΗΣ 2022 / TEΥΧΟΣ 486 ΦΥΣΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πρόληψη δημιουργίας και διαχείριση αποβλήτων τροφίμων Ναταλία Γεωργίου-Τσιάκαλου Λειτουργός Περιβάλλοντος Τμήμα Περιβάλλοντος Η σπατάλη τροφίμων αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα, με οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές πτυχές για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία σε παγκόσμιο επίπεδο, 1,3 δις τόνοι τροφίμων ετησίως καταλήγουν στα σκουπίδια, παρότι θα μπορούσαν να καταναλωθούν. Την ίδια στιγμή, 868 εκ. άνθρωποι υποφέρουν από ασιτία. Η ποσότητα τροφίμων που καταλήγει στα σκουπίδια, θα μπορούσε να καλύψει τέσσερις φορές τις ανάγκες των ανθρώπων που υποσιτίζονται. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 88 εκ. τόνοι τροφίμων καταλήγουν στα σκουπίδια κάθε χρόνο. Η ετήσια σπατάλη τροφίμων ανέρχεται σχεδόν σε 179 κιλά ανά κάτοικο. Η σπατάλη αυτή μετατρέπεται και σε οικονομικό κόστος, της τάξης των €143 δις στην ευρωπαϊκή οικονομία κάθε χρόνο και παράλληλα ευθύνεται για το 15% των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου, που σχετίζονται με την εφοδιαστική αλυσίδα. Στην Κύπρο τα αντίστοιχα στατιστικά δεδομένα της ετήσιας σπατάλης τροφίμων ανέρχονται στα 404 κιλά ανά κάτοικο. Τα δεδομένα αυτά προκύπτουν μέσα από τη μελέτη με τίτλο «Παροχή Υπηρεσιών για Μέτρηση, Καταγραφή και Ετοιμασία Έκθεσης για τα Επίπεδα Αποβλήτων Τροφίμων σε Διάφορα Στάδια της Αλυσίδας Εφοδιασμού Τροφίμων», που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Frederick για λογαριασμό του Τμήματος Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, από τον Οκτώβριο του 2020 έως τον Οκτώβριο του 2021. Τα αποτελέσματα προέκυψαν μετά από καταγραφή των αποβλήτων τροφίμων σε όλα τα στάδια της αλυσίδας τροφίμων, από την πρωτογενή παραγωγή, τη μεταποίηση, το λιανικό εμπόριο, τα εστιατόρια έως τα νοικοκυριά. Χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από τη Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου για το έτος 2018, την Εταιρική Στατιστική Βάση Δεδομένων τoυ Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAOSTAT), συντελεστές, ισοζύγια μάζας, ερωτηματολόγια και συνεντεύξεις. Η μέτρηση και καταγραφή των ποσοτήτων απόβλητων τροφίμων πραγματοποιήθηκαν βάσει της μεθοδολογίας και του μορφοτύπου που καθορίζονται από την ΕΕ στην κατ’ Εξουσιοδότηση Απόφαση 2019/1597/ΕΕ και την Εκτελεστική Απόφαση 2019/2000/ΕΕ. Στον πρωτογενή τομέα για παράδειγμα, καταγράφηκαν οι συνολικές ροές των κυριότερων προϊόντων. Από τις συνεντεύξεις στον πρωτογενή τομέα, προέκυψε ότι ο κυριότερος λόγος των απωλειών στη φυτική παραγωγή είναι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Τα προϊόντα απορρίπτονται, κυρίως, λόγω μεγέθους ή σχήματος αλλά και εξαιτίας ασθενειών. Σύμφωνα με τους παραγωγούς, μεγάλο μέρος των απωλειών παραμένει στα χωράφια και ένα ποσοστό δίνεται σε κτηνοτρόφους για να χρησιμοποιηθούν ως ζωοτροφές. Στον πιο κάτω Πίνακα σημειώνονται οι απώλειες τροφίμων ανά στάδιο της αλυσίδας τροφίμων, όπως προέκυψαν μέσα από την πιο πάνω μελέτη. Συγχρηματοδοτούμενο έργο Life FoodPrint “Awareness - raising campaign to prevent and manage food waste among consumers, the food and hospitality industries”

RkJQdWJsaXNoZXIy MTUzMzM1NQ==