Αγρότης, τεύχος 486

43 AΓΡΟΤΗΣ 2022 / TEΥΧΟΣ 486 ΦΥΣΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Εξάλλου τρόφιμα καλής ποιότητας, κατάλληλα για κατανάλωση από τον άνθρωπο, απορρίπτονται ως απόβλητα, ενώ εάν τύγχαναν καλύτερης διαχείρισης θα μπορούσαν να προσφέρονται ως δωρεά. Αυτά μπορεί να είναι είτε φρέσκα φρούτα και λαχανικά που δεν διατίθενται προς πώληση επειδή δεν είναι όμορφα εμφανισιακά, είτε καλής ποιότητας φαγητό από ξενοδοχεία και άλλους χώρους εστίασης, το οποίο δεν καταναλώθηκε και δεν θα ξαναπροσφερθεί στους συγκεκριμένους χώρους. Εθελοντές και ΜΚΟ - Οι υπερήρωες στον αγώνα Σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχουν εθελοντικές και μηκυβερνητικές οργανώσεις οι οποίες επί καθημερινής βάσης δίνουν τον δικό τους αγώνα για τη συλλογή και διανομή βρώσιμου φαγητού, φρούτων και λαχανικών σε άστεγους και άπορους συνανθρώπους μας. Σώζουν και προσφέρουν ό,τι περισσεύει από χώρους εστίασης, ξενοδοχειακές μονάδες και λαϊκές αγορές. Τρανά παραδείγματα, οι μηκυβερνητικές οργανώσεις «Μπορούμε» στην Αθήνα όπως και «Free Meals on wheels» στη Θεσσαλονίκη, αλλά και αντίστοιχες δράσεις που έχουν αρχίσει δειλά-δειλά να αναπτύσσονται και στην Κύπρο με εξαιρετικά αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το LIFE ως εργαλείο πρόληψης της σπατάλης τροφίμων Το Πρόγραμμα LIFE - ως το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό μέσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το περιβάλλον και τη δράση για το κλίμα - έρχεται να συμβάλει στην πρόληψη και στον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων με τη συγχρηματοδότηση Έργων που περιλαμβάνουν ενημέρωση, ευαισθητοποίηση όπως και ενέργειες αποτροπής δημιουργίας αποβλήτων και δωρεάς τροφίμων. Για παράδειγμα, το Έργο «Food for Feed-F4F» έχει αντικείμενό του την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης διεργασίας παραγωγής ζωοτροφών από τα υπολείμματα τροφίμων. Στα ξενοδοχειακά συγκροτήματα και στους χώρους μαζικής εστίασης που συμμετέχουν γίνεται χειροδιαλογή και τεμαχισμός των τροφικών υπολειμμάτων, τα οποία φυλάσσονται σε ειδικά ψυγεία. Ακολουθεί η συλλογή τους με οχήματα ψυγεία και η μεταφορά τους στην πιλοτική μονάδα ηλιακής ξήρανσης. Μέσα στη θερμοκηπιακή μονάδα επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες που φθάνουν τους 60 βαθμούς Κελσίου. Κάτω από τον πυθμένα, όπου βρίσκονται τα τρόφιμα, κυλάει ζεστό νερό, συνδεδεμένο με ηλιακούς συλλέκτες. Η παστερίωση του υλικού γίνεται γρήγορα με τη διαδικασία να εξασφαλίζει θανάτωση μικροοργανισμών, μέσω μιας τροποποιημένης και ενισχυμένης διεργασίας ηλιακής ξήρανσης για την παραγωγή ζωοτροφής τόσο για παραγωγικά ζώα (όρνιθες και χοίρους) όσο και ζώα συντροφιάς (σκύλους). Το έργο FLAW4LIFE στόχευε στην αλλαγή των συνηθειών κατανάλωσης τροφίμων και στη δημιουργία μιας εναλλακτικής αγοράς για «άσχημα» φρούτα και λαχανικά, τα οποία δεν υστερούν σε γεύση και ποιότητα. Επίσης, αποσκοπούσε στην επίτευξη της ίσης εμπορίας όλων των ποιοτικών φρούτων και λαχανικών ανεξαρτήτως μεγέθους, χρώματος και σχήματος. Με τις δράσεις του, το έργο είχε έντονο κοινωνικοοικονομικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Μειώθηκαν οι ποσότητες των αποβλήτων τροφίμων που κατέληγαν σε χώρους απόθεσης κατά 15 τόνους ανά εβδομάδα, ενώ οι γεωργοί οι οποίοι συμμετείχαν στο Έργο εξοικονομούσαν συνολικά €5.500 ανά εβδομάδα και €250.000 ανά έτος, λόγω της διάθεσης της παραγωγής τους ως προϊόντος έναντι της διαχείρισης του ως απόβλητου. Επίσης, στο έργο συμμετείχαν συνολικά 187 γεωργοί, 767 εθελοντές, δημιουργήθηκαν 11 νέες θέσεις εργασίας και παρέχονταν φρούτα και λαχανικά δωρεάν σε 3.400 καταναλωτές. Αυτά τα φρούτα και λαχανικά υπό άλλες συνθήκες θα πετάγονταν λόγω της «ασχήμιας» τους. Το έργο LIFE-FOODWASTEPREV στόχευε στην αλλαγή αντιλήψεων και συμπεριφοράς αναφορικά με την πρόληψη της δημιουργίας τροφικών αποβλήτων στα νοικοκυριά της Ουγγαρίας. Η ευαισθητοποίηση πραγματοποιήθηκε με ποικίλα μέσα και στόχευε διάφορες ομάδες-στόχους, όπως παιδιά δημοτικής εκπαίδευσης και τέσσερις διαφορετικοί τομείς της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων (πάροχοι επισιτιστικών υπηρεσιών, εμπόριο λιανικής, βιομηχανία τροφίμων, νοικοκυριά). Η διάσωση κατάλληλου για κατανάλωση φαγητού, είτε παρασκευασμένου είτε σε μορφή φρέσκων φρούτων και λαχανικών, είναι σημαντικό και κρίσιμο ζήτημα που αφορά όχι μόνο τον τελικό καταναλωτή αλλά και όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδα: Από την πρωτογενή παραγωγή, τη μεταποίηση, τη διανομή και, τέλος, την κατανάλωση. Τα τρόφιμα που απορρίπτονται είναι αρκετά για να υπερκαλύψουν τις ανάγκες των ανθρώπων που μαστίζονται από την πείνα και την ανέχεια. Επομένως, είναι ξεκάθαρη η ανάγκη να οργανωθεί ένα σύστημα για τη συλλογή και τη διανομή των κατάλληλων για κατανάλωση τροφίμων που απορρίπτονται. Πληροφορίες για το Πρόγραμμα LIFE, τις δράσεις του στην Κύπρο, αλλά και το κατά πόσον μια πρωτότυπη ιδέα μπορεί να χρηματοδοτηθεί, λαμβάνονται επικοινωνώντας με το Εθνικό Σημείο Επαφής στο τηλέφωνο 22408926 ή μπαίνοντας στην ιστοσελίδα www.lifecyclamen.com.cy. 1 Η συγγραφέας κα Χαρά Μαυρονικόλα, κατά τη συγγραφή του εν λόγω άρθρου εργαζόταν στο Τμήμα Περιβάλλοντος.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTUzMzM1NQ==