Αγρότης, τεύχος 486

42 AΓΡΟΤΗΣ 2022 / TEΥΧΟΣ 486 ΦΥΣΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Οι δενδροφυτεύσεις της Λατομικής Ζώνης Παρεκκλησιάς. Οι δεντροφυτεύσεις έγιναν το 1998. Κατά την αποκατάσταση ενός λατομείου πρέπει πλέον να καταβάλλεται συλλογικά προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και στον μέγιστο δυνατό βαθμό, για τη δημιουργία ανάλογων συνθηκών με αυτές που επικρατούσαν στην περιοχή πριν την έναρξη των εξορυκτικών εργασιών. Η σταδιακή αλλά και η τελική αποκατάσταση του λατομημένου χώρου πρέπει να αποσκοπεί στην εγκατάσταση ανάλογων φυτικών και ζωικών οργανισμών που υπήρχαν πριν τη λατόμευση, καθώς, επίσης, και άλλων ειδών συμβατών με την περιοχή, έτσι ώστε να παρέχουν τη δυνατότητα να δημιουργηθεί μια ισορροπημένη και περιβαλλοντικά αποδεκτή κατάσταση. Διαμορφωμένα λατομεία φυσικής πέτρας (ογκολίθων): Το πάνω βρίσκεται στο χωριό Ανώγυρα και το κάτω στον Άγιο Αμβρόσιο της επαρχίας Λεμεσού. Η διαμόρφωση έγινε με σκοπό τη γεωργική αξιοποίηση του χώρου. Να σημειωθεί ότι η εξόρυξη του υλικού του λατομείου στην Ανώγυρα (πάνω) έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επηρεαστούν τα αιωνόβια ελαιόδεντρα. Το τίμημα της ασχήμιας και της σπατάλης Χαρά Μαυρονικόλα 1 Εμπειρογνώμονας σε θέματα Περιβάλλοντος και Αποδοτικής Χρήσης Πόρων, Έργο LIFE Cyclamen Η σπατάλη τροφίμων αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει καταλάβει σημαντική θέση μεταξύ των προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης για την Κυκλική Οικονομία όπως και με την Πράσινη Συμφωνία. Η σημασία του μάλιστα αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, δεδομένης ιδίως της ανάγκης σίτισης του αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού. Τα τρόφιμα αποτελούν πολύτιμο βασικό αγαθό και η παραγωγή τους μπορεί να απαιτεί την κινητοποίηση σημαντικών πόρων, ενώ η απώλεια και η σπατάλη αυτή των τροφίμων έχει ηθικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Επίσης, στους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης συμπεριλαμβάνεται η υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή, με σκοπό να μειωθεί κατά το ήμισυ, έως το 2030, η κατά κεφαλήν σπατάλη τροφίμων παγκοσμίως, στο επίπεδο των καταναλωτών και των λιανεμπόρων, καθώς και να μειωθούν οι απώλειες τροφίμων σε όλο το εύρος της αλυσίδας παραγωγής και ανεφοδιασμού συμπεριλαμβανομένων των απωλειών έπειτα από τη συγκομιδή. Οι αριθμοί σοκάρουν Η Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας εκτιμά ότι περίπου το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως για ανθρώπινη κατανάλωση χάνεται ή σπαταλιέται, με σημαντική απώλεια πόρων που δαπανήθηκαν για την παραγωγή, επεξεργασία και μεταφορά αυτών των τροφίμων. Το γεγονός αυτό αποτελεί σοβαρή απειλή για την επισιτιστική ασφάλεια (FAO, 2011). Η μεγαλύτερη σπατάλη τροφίμων στην Ευρώπη (28 κράτη μέλη, 2012) από τα συνολικά 90 εκατομμύρια τόνους αποβλήτων τροφίμων σε ετήσια βάση, οφείλεται στα νοικοκυριά και φτάνει το 53% (47 εκατομμύρια τόνους) (FUSIONS project, 2016). Ο ορισμός «απορρίμματα τροφίμων» ή «σπατάλη τροφίμων» αναφέρεται σε κάθε προϊόν ή μέρος προϊόντος που καλλιεργήθηκε/εκτράφηκε, θηρεύθηκε/αλιεύθηκε ή μεταποιήθηκε για ανθρώπινη κατανάλωση και θα μπορούσε να είχε καταναλωθεί εάν είχε τύχει διαφορετικού χειρισμού ή αποθήκευσης.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTUzMzM1NQ==