22 AΓΡΟΤΗΣ 2022 / TEΥΧΟΣ 486 ΓΕΩΡΓIΑ υγρασία της ατμόσφαιρας 60-70%. Πολύ ξηρή ή πολύ υγρή ατμόσφαιρα παρεμποδίζει τη γονιμοποίηση των ανθέων. Η πιπεριά σε γενικές γραμμές εξαρτάται σημαντικά από τη θερμοκρασία έτσι ώστε να διατηρεί ισορροπία βλαστικής ανάπτυξης και ικανοποιητικής καρπόδεσης. Για αυτό η καλλιέργεια της γλυκιάς χρωματιστής πιπεριάς θα πρέπει να γίνεται σε σύγχρονα ψηλά θερμοκήπια εφοδιασμένα με τα αναγκαία συστήματα όπου το περιβάλλον του θερμοκηπίου μπορεί να τυγχάνει άριστης διαχείρισης σε σχέση με τις ανάγκες της καλλιέργειας αλλά και του κόστους παραγωγής. Σε χώρες του εξωτερικού η καλλιέργεια των γλυκών χρωματιστών πιπεριών γίνεται συνήθως σε υδροπονικά συστήματα. Συγκομιδή Η πιπεριά αρχίζει να ανθίζει συνήθως 1-2 μήνες μετά τη μεταφύτευση. Η γονιμοποίηση των ανθέων της πιπεριάς υποβοηθείται σημαντικά με το τακτικό τίναγμα των φυτών κατά τις πρωινές ώρες ή με τη χρήση βομβίνων. Μετά τη γονιμοποίηση του άνθους η ωοθήκη αρχίζει να μεγαλώνει και ο αναπτυσσόμενος άγουρος καρπός εμφανίζεται με ρυτιδωμένη επιφάνεια και έχει χρώμα θαμπό πράσινο. Όταν ο καρπός γίνει πλέον ώριμος αποκτά πιο σκούρο και γυαλιστερό πράσινο χρώμα και παίρνει το μέγιστό του μέγεθος. Κατά τη συγκομιδή ο καρπός πρέπει να κόβεται με μέρος του μίσχου. Έτσι μετασυλλεκτικά διατηρείται φρέσκο το προϊόν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επειδή ο μίσχος είναι σκληρός και δεν χάνεται εύκολα υγρασία από την τομή. Ανάλογα με την εποχή και τις κλιματικές συνθήκες διαφοροποιείται η συχνότητα συγκομιδής. Σε χαμηλές θερμοκρασίες η συγκομιδή επαναλαμβάνεται κάθε 10-12 μέρες, ενώ όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές η συγκομιδή πραγματοποιείται 1-2 φορές την εβδομάδα. Αν ο ώριμος καρπός παραμείνει περισσότερο του κανονικού πάνω στο φυτό τότε επιβραδύνεται η ανάπτυξη νέων καρπών. Η συγκομιδή δεν θα πρέπει να γίνεται πολύ νωρίς το πρωί γιατί την ώρα αυτή οι βλαστοί βρίσκονται σε μεγάλη σπαργή και είναι πολύ εύθραυστοι. Στις περιπτώσεις που επιδιώκεται η παραγωγή κόκκινων, κίτρινων ή άλλων χρωμάτων πιπεριών, αφήνονται καρποί πάνω στο φυτό για περίπου 6 εβδομάδες μέχρι να αποκτήσουν τον επιθυμητό χρωματισμό. Η ωρίμανση των καρπών δεν συνεχίζεται μετά τη συγκομιδή τους από τα φυτά. Η καλλιέργεια των γλυκών χρωματιστών πιπεριών στην Κύπρο Οι ποικιλίες γλυκών χρωματιστών πιπεριών που καλλιεργούνται σε ολόκληρο τον κόσμο είναι συνήθως υβρίδια τα οποία δημιουργούν οι μεγάλοι σποροπαραγωγικοί οίκοι του εξωτερικού και συνήθως έχουν υψηλό κόστος αγοράς. Λόγω του υψηλού κόστους αγοράς του πολλαπλασιαστικού υλικού, η περίοδος καλλιέργειας των γλυκών χρωματιστών πιπεριών θα πρέπει να εκτείνεται γύρω στους 9-10 μήνες με περίοδο φύτευσης από τον Αύγουστο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Λόγω, κυρίως, των απαιτήσεων της καλλιέργειας των γλυκών χρωματιστών πιπεριών για άριστη περιβαλλοντική διαχείριση των θερμοκηπίων παραγωγής, η καλλιέργειά τους στην Κύπρο είναι περιορισμένη και οι σημαντικές ανάγκες της ντόπιας αγοράς, ικανοποιούνται κυρίως μέσω εισαγωγών φορτίων αλλά και διακινήσεων από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Από στοιχεία που διατηρεί ο Κλάδος Ελέγχου Νομοθεσιών του Τμήματος Γεωργίας, τα τελευταία χρόνια εισάγονται/διακινούνται σταθερά, πέραν των 1.500 τόνων γλυκών χρωματιστών πιπεριών που αντιστοιχούν σε ετήσια παραγωγή 100 δεκαρίων θερμοκηπιακής καλλιέργειας.
RkJQdWJsaXNoZXIy MTUzMzM1NQ==