15 AΓΡΟΤΗΣ 2022 / TEΥΧΟΣ 486 ΓΕΩΡΓIΑ Με βάση το πρότυπο λήφθηκε πρόνοια και για το δωμάτιο προετοιμασίας των δειγμάτων δοκιμής και καθαρισμού του εξοπλισμού, με ράφια για τη φύλαξη των γυαλικών και λοιπού εργαστηριακού εξοπλισμού και των αναλώσιμων (τοποθέτηση πάγκου, νεροχύτη και σύνδεση ζεστού και κρύου νερού). Διαμορφώθηκε, επίσης, χώρος στον οποίο πραγματοποιείται η συζήτηση της Ομάδας μετά τη δοκιμή. Ομάδα (πάνελ) αξιολόγησης Το πάνελ αξιολόγησης αποτελείται από την ομάδα εκπαιδευμένων δοκιμαστών, και η σύνθεσή του είναι μικτή, δηλαδή αποτελείται από μέλη που ανήκουν στο προσωπικό του ΤΓ αλλά και από εξωτερικούς συνεργάτες. Οι περισσότεροι δοκιμαστές διαθέτουν πολυετή σχετική εμπειρία και έχουν λάβει εκπαίδευση στη μέθοδο του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας για την οργανοληπτική αξιολόγηση του παρθένου ελαιολάδου στην Κύπρο ή και στο εξωτερικό από αναγνωρισμένους από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας εκπαιδευτές. Τα άτομα που μετέχουν ως δοκιμαστές στις οργανοληπτικές δοκιμασίες ελαιολάδων ενεργούν εθελοντικά. Τονίζεται ότι για να αξιολογηθεί ένα δείγμα είναι απαραίτητη η συμμετοχή στη δοκιμή τουλάχιστον οκτώ έως δώδεκα δοκιμαστών. Ο επικεφαλής της ομάδας δοκιμαστών είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο πρόσωπο με άρτια γνώση των ειδών ελαιολάδου. Αποτελεί το βασικό πρόσωπο της ομάδας και είναι υπεύθυνο για την οργάνωση και τη λειτουργία της Ομάδας και του Εργαστηρίου. Δοκιμές Η Ομάδα Οργανοληπτικής Αξιολόγησης Ελαιολάδου πραγματοποιεί τις συναντήσεις της με συχνότητα περίπου τέσσερις φορές τον μήνα. Η Ομάδα αξιολογεί δείγματα στη βάση της επίσημης Μεθόδου του ΔΣΕ η οποία αναφέρεται στο Παράρτημα Ι του Καν. (ΕΕ) 2022/2105. Κατά τις δοκιμές εξετάζονται δείγματα παραγωγών για παροχή συμβουλών, ενδιαφερομένων τυποποιητών ελαιόλαδων και πρότυπα δείγματα ελαιόλαδων που έχουν αποσταλεί από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας για σκοπούς διατήρησης των ικανοτήτων της Ομάδας και εκπαίδευσης, καθώς και άλλα δείγματα που προσκομίζονται στο εργαστήριο από διάφορες πηγές. Το εργαστήριο συμμετέχει κάθε χρόνο σε δύο διεργαστηριακές δοκιμές που διοργανώνουν το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας και το κρατικό χημείο της Ελλάδας με σκοπό τη διαπίστωση της επάρκειάς του. Μέθοδος Η μέθοδος για την οργανοληπτική αξιολόγηση χρησιμοποιεί μία ομάδα οκτώ έως δώδεκα εκπαιδευμένων δοκιμαστών, η απόδοση των οποίων ελέγχεται συστηματικά. Η μέθοδος εφαρμόζεται μόνον για την ταξινόμηση των παρθένων ελαιολάδων, σύμφωνα με την αντιλαμβανόμενη ένταση του επικρατέστερου ελαττώματος και την παρουσία ή όχι του φρουτώδους καθώς και ελαττωμάτων. Η ομάδα δοκιμαστών χρησιμοποιείται ως «δείγμα» του συνόλου των καταναλωτών και ταυτόχρονα ως ένα «πραγματικό αναλυτικό όργανο» για τη μέτρηση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του παρθένου ελαιολάδου. Οι δοκιμαστές ενεργούν ως πραγματικοί αισθητηριακοί παρατηρητές, παραβλέποντας τις προσωπικές γευστικές προτιμήσεις τους και αναφέροντας αποκλειστικά τις αισθήσεις που αντιλαμβάνονται. Τα θετικά χαρακτηριστικά και τυχόν ελαττώματα που εντοπίζονται στα υπό εξέταση ελαιόλαδα εκφράζονται στη βάση συγκεκριμένου, ειδικού λεξιλογίου που ορίζεται στη μέθοδο. Οι δοκιμαστές μετρούν την ένταση κάθε ιδιότητας στηριζόμενοι στην εκπαίδευσή τους. Οι δοκιμαστές πραγματοποιούν τις δοκιμές μέσα σε ειδικά διαμορφωμένες καμπίνες στον χώρο των οποίων διασφαλίζεται κατάλληλη, σταθερή θερμοκρασία και απουσία οσμών και θορύβων. Σε κάθε καμπίνα υπάρχει θερμαντική συσκευή όπου τοποθετούνται τα ειδικά ποτήρια δοκιμών με τα υπό δοκιμή δείγματα. Το ποτήρι δοκιμής έχει σκούρο μπλε χρώμα καθώς ο δοκιμαστής δεν πρέπει να επηρεάζεται από το χρώμα του ελαιολάδου, το οποίο δεν αποτελεί κριτήριο ποιότητας. Οι δοκιμές γίνονται πάντα υπό σταθερές συνθήκες, όπως αυτές ορίζονται στη μέθοδο, διασφαλίζοντας ότι οι συνθήκες δεν επηρεάζουν τη σταθερότητα, την αποτελεσματικότητα και την επαναληψιμότητα των μετρήσεων. Για την κάθε δοκιμή οι δοκιμαστές αρχικά σηκώνουν το ποτήρι, κρατώντας το καλυμμένο με ύαλο ωρολογίου, το γέρνουν ελαφρά και σε αυτή τη θέση το περιστρέφουν πλήρως, ώστε να διαβραχεί όσο το δυνατόν περισσότερο η εσωτερική επιφάνεια. Στο ποτήρι δοκιμής προστίθεται ποσότητα 15 ml περίπου ελαιολάδου. Στη συνέχεια, αφαιρούν την ύαλο ωρολογίου και οσφραίνονται το δείγμα με αργές, βαθιές εισπνοές. Αφού πραγματοποιηθεί η οσφρητική δοκιμασία, οι δοκιμαστές αξιολογούν τις αισθήσεις που δημιουργεί το έλαιο στο στόμα, δηλαδή το
RkJQdWJsaXNoZXIy MTUzMzM1NQ==