Αγρότης, τεύχος 486

14 AΓΡΟΤΗΣ 2022 / TEΥΧΟΣ 486 ΓΕΩΡΓIΑ Σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 2022/2104 η οργανοληπτική αξιολόγηση αποτελεί ένα από τα οκτώ κριτήρια ποιότητας του παρθένου ελαιολάδου. Τι είναι, όμως, η οργανοληπτική αξιολόγηση και πώς έφτασε να θεωρείται τόσο σημαντική για την εμπορία του ελαιολάδου; Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας, το οποίο, μεταξύ άλλων, έχει ως αποστολή τη βελτίωση και την προώθηση της ποιότητας του παρθένου ελαιολάδου, ξεκίνησε μία προσπάθεια για την ανάπτυξη μιας μεθόδου προσδιορισμού των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του. Καθοριστική στιγμή για την ανάδειξη της σημασίας αυτής της μεθόδου ήταν η υιοθέτησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία την συμπεριέλαβε στον Κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 2568/91 ως επίσημη μέθοδο αλλά και ως ένα από τα κριτήρια ποιότητας του ελαιολάδου. Στις 22 Ιουλίου 2022 δημοσιεύτηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ οι Κανονισμοί (ΕΕ) 2022/2104 και (ΕΕ) 2022/2105, οι οποίοι αντικαθιστούν το παλιότερο κανονιστικό πλαίσιο και τίθενται σε ισχύ από τις 24/11/2022 και εξής. Η οργανοληπτική αξιολόγηση, λοιπόν, σύμφωνα με τον ίδιο Κανονισμό, είναι αναλυτική μέθοδος σκοπός της οποίας είναι η ανίχνευση και περιγραφή των γευστικών και οσφραντικών χαρακτηριστικών του παρθένου ελαιολάδου, χρησιμοποιώντας τις ανθρώπινες αισθήσεις. Η εξέταση πραγματοποιείται κάτω από αυστηρά ελεγχόμενες συνθήκες και σύμφωνα με τη μέθοδο του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (έγγραφο IOC/T.20/Doc No 15) και τις εκάστοτε τροποποιήσεις της. Η ταξινόμηση των παρθένων ελαιολάδων βάσει των εν λόγω χαρακτηριστικών ορίζεται, επίσης, στην επίσημη μέθοδο και κατ’ επέκταση στον Ενωσιακό Κανονισμό. Κύπρος και ελαιόλαδο Ίσως κανένα άλλο δέντρο δεν έχει ταυτιστεί τόσο με μια περιοχή και τον πολιτισμό της όσο η ελιά έχει ταυτιστεί με τη Μεσόγειο. Η ελαιοκαλλιέργεια από την αρχαιότητα έχει συνδεθεί με την καθημερινότητα των μεσογειακών λαών όσον αφορά την οικονομία, τον πολιτισμό και τη διατροφή. Όπως είναι αναμενόμενο, η ελαιοκομία αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς γεωργικούς κλάδους για την Κύπρο. Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας (2019), τα ελαιοκομικά προϊόντα αποτελούν το 6% περίπου του συνόλου της παραγωγής των κυριότερων γεωργικών προϊόντων σε όγκο, ενώ η αξία τους σε τρέχουσες τιμές παραγωγού ανέρχεται περίπου στο 8%. Πέραν τούτου, όμως, η ελιά και τα προϊόντα της συνεχίζουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα των Κυπρίων. Το κύριο προϊόν της ελιάς, το ελαιόλαδο, αποτελεί πολύτιμο συστατικό διατροφής και σύμμαχο της υγείας. Αποτελεί την κύρια πηγή λιπαρών στην ντόπια κουζίνα αλλά και στη μεσογειακή διατροφή, που θεωρείται ένας από τους πιο διαδεδομένους και αποδεκτούς τρόπους διατροφής σε όλον τον κόσμο. Εξάλλου, το ελαιόλαδο είναι ένα προϊόν που παράγεται με απολύτως φυσικό τρόπο χωρίς οποιαδήποτε χημική επεξεργασία. Το Τμήμα Γεωργίας (ΤΓ), στο πλαίσιο του συμβουλευτικού του ρόλου αποτελεί υποστηρικτή των Κύπριων ελαιοκαλλιεργητών κατά την προσπάθεια παραγωγής Εργαστήριο Οργανοληπτικής Αξιολόγησης Ελαιολάδου Τμήματος Γεωργίας Ευθυμία Δεσποτάκη Λειτουργός Γεωργίας Μέλος Ομάδας Οργανοληπτικής Αξιολόγησης Ελαιόλαδου Τμήμα Γεωργίας ποιοτικού παρθένου ελαιολάδου, υψηλής διατροφικής αξίας για τον καταναλωτή, με ανάλογο οικονομικό όφελος για τους ίδιους. Ο ρόλος του ΤΓ στην οργανοληπτική αξιολόγηση ελαιολάδου Έχοντας, λοιπόν, ως στόχο τη στήριξη του Kύπριου γεωργού αλλά και άλλων φορέων της αλυσίδας εφοδιασμού της αγοράς, όπως οι τυποποιητές και οι ελαιοτριβείς, το ΤΓ έχει εντάξει στα καθήκοντά του και την ευθύνη της ορθής λειτουργίας του εργαστηρίου οργανοληπτικής αξιολόγησης παρθένου ελαιολάδου (ΕΟΑΕ) το οποίο αποτελεί το μόνο τέτοιο εργαστήριο στην Κύπρο σήμερα. Έτσι, το 2020 οι εγκαταστάσεις του ΕΟΑΕ του ΤΓ μεταφέρθηκαν από την προηγούμενη του θέση στα κεντρικά κτήρια του ΤΓ στη Λεωφόρο Λουκή Ακρίτα στη Λευκωσία και διαμορφώθηκαν κατάλληλα. Το εργαστήριο στεγάζεται εκεί ως σήμερα και λειτουργεί υπό την εποπτεία του Κλάδου Οπωροκηπευτικών. Οι εγκαταστάσεις Οι εργαστηριακοί χώροι έχουν διαμορφωθεί σύμφωνα με το πρότυπο του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (COI/T.20/ Doc. No 6: GUIDE FOR THE INSTALLATION OF A TEST ROOM - Οδηγός για την εγκατάσταση αίθουσας δοκιμών).

RkJQdWJsaXNoZXIy MTUzMzM1NQ==