Αγρότης, τεύχος 486

11 AΓΡΟΤΗΣ 2022 / TEΥΧΟΣ 486 ΓΕΩΡΓIΑ Η σπορά γίνεται απευθείας με το χέρι στα πεταχτά ή για καλύτερο αποτέλεσμα με σπαρτικές μηχανές ακριβείας. Στην περίπτωση που γίνεται με το χέρι, λόγω του μικρού μεγέθους των σπόρων του καρότου, καλό είναι αυτοί να ανακατεύονται με ποταμίσια άμμο ώστε να επιτυγχάνεται μια πιο αραιή σπορά. Το βάθος σποράς θα πρέπει να είναι 1,5 με 2 εκ. Η πυκνή φύτευση συντελεί στον σχηματισμό ρίζας μικρού μεγέθους, στην ανάπτυξη ασθενειών λόγω κακού αερισμού, ενώ παράλληλα κάνει δύσκολη την απομάκρυνση των αγριόχορτων (ζιζανίων) που φυτρώνουν ανάμεσα στα φυτά. Η αραίωση είναι σημαντική ώστε τα καρότα να έχουν χώρο να αναπτυχθούν. Οι σπόροι του καρότου φυτρώνουν σε επτά μέρες όταν η θερμοκρασία είναι 20°C. Η καλλιέργεια διαρκεί από τρεις μέχρι πέντε μήνες. Το καρότο μπορεί να σπαρθεί, χωρίς πρόβλημα, όλο τον χρόνο. Η καλύτερη, όμως, εποχή σποράς είναι ο Μάρτιος. Σε περιοχές που ο χειμώνας δεν είναι πολύ βαρύς μπορεί να σπαρθεί και το φθινόπωρο. Συνήθως γίνονται δύο σπορές: Ιανουάριο-Απρίλιο και ΑύγουστοΣεπτέμβριο. Το εδώδιμο μέρος του καρότου δεν είναι βέβαια ο καρπός αλλά η ρίζα. Όταν η διάμετρος της ρίζας ξεπεράσει τα 3 εκ. τότε το καρότο είναι έτοιμο για συγκομιδή. Άρδευση Για τις κυπριακές εδαφοκλιματολογικές συνθήκες η ποσότητα νερού άρδευσης φθάνει τους 450 τόνους/ δεκάριο. Τον χειμώνα το καρότο ποτίζεται κάθε 5-7 ημέρες εφόσον κριθεί αναγκαίο, ενώ το καλοκαίρι κάθε 2-3 μέρες. Η καλλιέργεια του καρότου θεωρείται ανθεκτική στην παρουσία βορίου στο νερό άρδευσης (8 mg/L στα 50mm νερού/δεκάριο). Τις ημέρες που ακολουθούν τη σπορά και μετά το φύτρωμα είναι σκόπιμο να υπάρχει επάρκεια εδαφικής υγρασίας. Αυτό επιτυγχάνεται με επαναλαμβανόμενα, μικρής διάρκειας ποτίσματα που αφενός δεν αφήνουν την επιφάνεια του εδάφους να στεγνώσει και αφετέρου δεν ξεπλένουν τα απαραίτητα για την ανάπτυξη του καρότου θρεπτικά στοιχεία. Τα καρότα θέλουν αρκετή εδαφική υγρασία, καθώς σε ξηρά εδάφη η ρίζα γίνεται μικρότερη, με σκληρή σάρκα και πικρή γεύση, ενώ σε περίσσια παραμορφώνεται. Tα καρότα δεν ευνοούνται από τις απότομες αλλαγές στην υγρασία του εδάφους, επομένως χρειάζονται σταθερά ποτίσματα, ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Το ακανόνιστο πότισμα μπορεί να προκαλέσει σκασίματα στο εμπορεύσιμο μέρος του καρότου. Στην περίπτωση που το χώμα στον αγρό που έχει φυτευτεί το καρότο ξεραθεί, η υγρασία του χώματος επαναφέρεται σταδιακά. Η καλλιέργεια του καρότου χρειάζεται νωπό, αλλά όχι υπερβολικά υγρό χώμα. Σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας, υποβαθμίζεται η ποιότητά του, τόσο ως προς το χρώμα όσο και προς τη μορφή του. Λίπανση Για τη λίπανση του καρότου απαιτείται η ενσωμάτωση οργανικής ουσίας με τη χρήση κοπριάς και κομπόστας η οποία βελτιώνει τις ιδιότητες του εδάφους και ιδιαίτερα την ικανότητα διατήρησης της εδαφικής υγρασίας. Η έλλειψη καλίου στη λίπανση του καρότου μπορεί να προκαλέσει σκασίματα στη ρίζα και υποβάθμιση της ποιότητάς της. Επίσης, η υπερβολική λίπανση με άζωτο καλό είναι να αποφεύγεται, καθώς μπορεί να προκαλέσει παραμορφώσεις στη ρίζα. Ενδεικτικά για μια παραγωγή 8 τόνων/δεκάριο χρειάζονται 15 κιλά άζωτο, 10 κιλά φώσφορο, 30 κιλά κάλιο, 10 κιλά ασβέστιο, 5 κιλά μαγνήσιο και κάποιες μικροποσότητες από ψευδάργυρο, μαγγάνιο, σίδηρο, χαλκό, θείο και βόριο. Πριν από τη σπορά, για μια πιο ορθολογική λίπανση, είναι αναγκαίο να πραγματοποιείται χημική ανάλυση εδάφους. Συγκομιδή Το καρότο αναπτύσσεται και μεγαλώνει κάτω από το χώμα, και γι’ αυτό ενδεχομένως να είναι δύσκολο πολλές φορές να καθοριστεί η κατάλληλη εποχή συγκομιδής. Με καλή παρατήρηση γίνεται συνήθως αντιληπτό ότι το πάνω μέρος της ρίζας εξέρχεται ελαφρά από το έδαφος. Όταν, λοιπόν, η διάμετρος της ρίζας του καρότου ξεπεράσει τα 3 εκ., τότε αυτά είναι έτοιμα για συγκομιδή. Μία μέρα πριν τη συγκομιδή καλό είναι να προσφέρεται άρδευση στον αγρό ώστε να αποφεύγονται τραυματισμοί του εμπορεύσιμου μέρους κατά την εκρίζωση. Εχθροί και ασθένειες Σε συνθήκες υψηλής σχετικής υγρασίας και κακού αερισμού του εδάφους, το καρότο προσβάλλεται από αρκετές μυκητολογικές ασθένειες όπως περονόσπορο, αλτερνάρια, σκληρωτίνια, ριζοκτόνια, βοτρύτη, κερκόσπορα, βακτηρίωση και ωίδιο, που προσβάλλουν το φύλλωμα και τη ρίζα του καρότου. Το καρότο προσβάλλεται και από έντομα όπως είναι οι αφίδες, οι θρίπες και η μύγα του καρότου που προσβάλλει τη ρίζα του προκαλώντας χαρακτηριστικό καφέτιασμα. Διατροφικά οφέλη Το καρότο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή λαχανικά. Διάσημο για τη γλυκιά, τραγανή και αρωματική γεύση της σαρκώδους ρίζας του, το καρότο αποτελεί αγαπημένη τροφή για μικρούς και μεγάλους. Η διατροφική αξία των καρότων τα καθιστά πολύτιμο σύμμαχο της υγείας και της καλής λειτουργίας του ανθρώπινου σώματος. Τα καρότα αποτελούνται από 87% νερό και παρέχουν μια αφθονία σχεδόν όλων των ενισχυτικών θρεπτικών ουσιών για τον οργανισμό όπως καροτενοειδή, φλαβονοειδή, βιταμίνες και ανόργανα άλατα, τα οποία έχουν πολυάριθμα οφέλη. Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και έχουν αρκετή ποσότητα από βιταμίνες Β1, Β2, C, και Ε. Περιέχουν, επίσης, νιασίνη, σάκχαρα (γλυκόζη και σακχαρόζη), πηκτίνη, άμυλο, μαννίνη, αιθέρια έλαια, ασπαραγίνη, φωσφορικά άλατα καλίου και ασβεστίου και φυτικές ίνες. Τα μέταλλα ασβεστίου, φωσφόρου και μαγνησίου που περιέχει το καρότο βοηθούν στο να έχει κανείς ισχυρά οστά και υγιές νευρικό σύστημα.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTUzMzM1NQ==