AΓΡΟΤΗΣ 2022 / TEΥΧΟΣ 485 66 Φιλετάκια χοιρινά με σάλτσα κουμανδαρίας και κεράσια Μαραθάσας Υλικά • 2 φιλετάκια (ψαρονέφρι) χοιρινά καθαρισμένα από τις ίνες • 15-20 κεράσια καθαρισμένα από τα κουκούτσια και κομμένα στη μέση • 1/2 κουταλιά της σούπας μουστάρδα Savora ή οποιαδήποτε άλλη μουστάρδα (Dijon με σπόρους ή άλλη γαλλική) • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο • 1 κλωναράκι αρμπαρόριζα (κιούλι) • 1/8 βούτυρο ανάλατο παγωμένο και κομμένο σε μικρά ζάρια • 1/4 ποτήρι κονιάκ • 1/4 ποτήρι λικέρ κερασιού • 1/2 ποτήρι κουμανδαρία • 1/2 φλιτζάνι χυμό κερασιού αλάτι, πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο θυμάρι φρέσκο • 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο για σοτάρισμα Εκτέλεση • Κόβουμε καθέτως το κάθε χοιρινό φιλέτο σε 5-6 ισομετρικά κομμάτια. • Τα αλατοπιπερώνουμε και τα πασπαλίζουμε με λίγη μουστάρδα και από τις δύο πλευρές. • Σε ένα τηγάνι με παχιά τοιχώματα σοτάρουμε, στο ελαιόλαδο, τα φιλετάκια μέχρι να πάρουν και από τις δύο πλευρές ελαφρύ ξανθό χρώμα. • Αφού τα σοτάρουμε και τα αφαιρέσουμε από το τηγάνι, στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και ανακατεύουμε για λίγο. Ανάβουμε με κονιάκ και σβήνουμε με το λικέρ κερασιού και την κουμανδαρία. • Προσθέτουμε τον χυμό κερασιού, το θυμάρι, και αφήνουμε τη σάλτσα να γλασάρει και να δέσει, μέχρι να ελαττωθεί περίπου στη μισή ποσότητα. • Ενόσω αρχίσει να δένει, προσθέτουμε τους παγωμένους κύβους βουτύρου λίγους-λίγους και τα κομμένα κεράσια. • Σερβίρουμε τα χοιρινά φιλετάκια πάνω σε πουρέ από πατάτα ή σελινόριζα, και γαρνίρουμε ή περιλούζουμε με τη σάλτσα των κερασιών. Η συνταγή προέρχεται από το έντυπο «Ο τόπος μας … στο πιάτο σας», το οποίο εκδόθηκε από τη Διαχειριστική Αρχή του ΠΑΑ 2014 - 2020 του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος σε συνεργασία με τις Τεχνικές Σχολές του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας. Στο έντυπο περιλαμβάνονται γνωστές και διαχρονικές συνταγές, αλλά και ξεχασμένες παραδοσιακές συνταγές σε μοντέρνα έκδοση, με έμφαση στα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα. 66 ΓΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
RkJQdWJsaXNoZXIy MTUzMzM1NQ==