Αγρότης, τεύχος 485

ΟΙΝΩΝ ΝΕΑ AΓΡΟΤΗΣ 2022 / TEΥΧΟΣ 485 62 13ος Κυπριακός Διαγωνισμός Οίνου: Ένα κορυφαίο οινικό γεγονός για τον τόπο Μαρία Σιακαλλή Λειτουργός Αμπελοοινικών Προϊόντων ΣΑΠ Τμήμα Γεωργίας Ο Κυπριακός Διαγωνισμός Οίνου καθιερώθηκε από το 2006 και διοργανώνεται από το Τμήμα Γεωργίας, του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Η φετινή δέκατη τρίτη διοργάνωση, μετά από μια παύση δύο χρόνων λόγω της πανδημίας COVID19, επανέρχεται στην επαρχία της Λεμεσού και φιλοδοξεί να επαναφέρει τον ευγενή ανταγωνισμό μεταξύ των κύπριων παραγωγών για ποιοτική αναβάθμιση των προϊόντων τους και ταυτόχρονα να συμβάλει στην προβολή του κυπριακού οίνου στην εγχώρια αγορά. Ο 13ος Κυπριακός Διαγωνισμός Οίνου, πραγματοποιήθηκε από τις 2 μέχρι τις 6 Μαΐου, 2022. Οι γευστικές δοκιμές πραγματοποιήθηκαν από τις 2 μέχρι και τις 5 Μαΐου και τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν την Παρασκευή 6 Μαΐου στα πλαίσια δείπνου που παραχωρήθηκε στην παρουσία του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστα Καδή, στο ξενοδοχείο St Raphael Resort & Marina, στη Λεμεσό. Συνεργαζόμενοι φορείς με το Τμήμα Γεωργίας στη διοργάνωση του διαγωνισμού είναι ο Δήμος Λεμεσού, το Υφυπουργείο Τουρισμού, ο Σύνδεσμος Οινοποιών Κύπρου (ΣΟΚ), η Ένωση Πτυχιούχων Οινολόγων Κύπρου (ΕΠΟΚ), ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Οινοχόων, ο Όμιλος Οινοφίλων Κύπρου, ο Όμιλος Οινοφίλων Αμμοχώστου και η Ομάδα Οινοφίλων ΟινοΑρτ. Ο Κυπριακός Διαγωνισμός Οίνου, έχει καταχωρηθεί από την αρμόδια διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στον σχετικό κατάλογο των αναγνωρισμένων διαγωνισμών από το 2006. Και η φετινή διοργάνωση τέθηκε υπό την αιγίδα του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (O.I.V.), συνεπώς για τη διοργάνωση ετοιμάστηκαν κανόνες σύμφωνα με τους όρους και προδιαγραφές του O.I.V. Επιπρόσθετα εκπρόσωπος του Οργανισμού ο Καθηγητής Dr Valeriu V. Cotea, συμμετείχε στην Κριτική Επιτροπή του Διαγωνισμού ως Πρόεδρος και επιτηρητής των διαδικασιών που εφαρμόζονται. Με τη λήξη του Διαγωνισμού συντάσσεται σχετική έκθεση/ αξιολόγηση με παρατηρήσεις που αφορούν τη διαφάνεια, τη νομιμότητα και την πληρότητα των διαδικασιών διεξαγωγής του διαγωνισμού. Η επιλογή των κριτών του διαγωνισμού πραγματοποιήθηκε από Επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από εκπροσώπους των συνδιοργανωτών. Οι κριτές επιλέγονται βάσει των τεχνικών δεξιοτήτων τους στην οργανοληπτική αξιολόγηση οίνων και ως επί το πλείστον πρόκειται για διεθνώς αναγνωρισμένες και καταξιωμένες προσωπικότητες του χώρου. Την Κριτική Επιτροπή του 13ου Κυπριακού Διαγωνισμού αποτελούσαν οι: 1. Prof. Dr Valeriu V. Cotea (Romania) - PhD in Oenology and Viticulture /Scientific Secretary of the Oenology Commission of the OIV 2. Prof. Dr Marin Berovic - (Slovenia): Academic/ Wine Writer/ Selector SLO Wines 3. Δρ Σταματίνα Καλλιθράκα (Ελλάδα) - Ακαδημαϊκός/ Οινολόγος 4. Mr Roberto Gaudio (Italy) - Freelance Professional Agronomist Doctor/ President of the Aosta Valley DO release commission/ Former CERVIM President 5. Μαρίνος Ιωάννου (Κύπρος) - Οινολόγος 6. Μαρίνος Δημητρίου (Κύπρος) - Οινολόγος 7. Μιχάλης Γεωργίου (Κύπρος) - Οινοχόος/ Οινογράφος Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό έχουν μόνο οίνοι που παράγονται στην Κύπρο και φέρουν ενδείξεις Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης καθώς και Ποικιλιακοί Οίνοι. Αιτήσεις υποβλήθηκαν στον Κλάδο Αμπελουργίας - Οινολογίας του Τμήματος Γεωργίας και ακολούθησε η δειγματοληψία των προϊόντων που διαγωνίστηκαν, από τις υπηρεσίες του Κλάδου. Στη βάση πνεύματος ευγενούς άμιλλας, διαγωνίστηκαν 33 οινοποιεία με συνολικά 178 οίνους, αριθμός ο οποίος εκδηλώνει το υψηλό ενδιαφέρον που επιδεικνύεται από τους οινοπαραγωγούς. Απονεμήθηκαν 3 Μεγάλα Χρυσά, 47 Χρυσά, και 6 αργυρά μετάλλια, καθώς και 8 Ειδικές Διακρίσεις σε βραβευμένους οίνους προερχόμενους από γηγενείς ποικιλίες της χώρας μας. Ο αριθμός των διακριθέντων οίνων αποτελεί το 30% των δειγμάτων που συμμετείχαν στον Διαγωνισμό σε δύο κατηγορίες: (1) Ξηροί και Ημίξηροι οίνοι και (2) Ημίγλυκοι και Γλυκοί οίνοι. Διακριτικά αυτοκόλλητα του διαγωνισμού διατίθενται στους βραβευθέντες, τα οποία και μπορούν να αξιοποιούν στις ετικέτες των οίνων που έχουν βραβευθεί. Σημειώνεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των οίνων που συμμετείχαν στον διαγωνισμό έχουν λάβει υψηλή βαθμολογία, γεγονός που θα δικαιολογούσε τη βράβευση τους με μετάλλιο, εάν δεν υπήρχε ποσοστιαίος περιορισμός στις βραβεύσεις από το πρωτόκολλο του OIV. Οι βραβευμένοι οίνοι παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα του Τμήματος Γεωργίας (www.moa.gov.cy/da). Ο 13ος Κυπριακός Διαγωνισμός Οίνου, δίνει το μήνυμα ότι μοναδικός νικητής είναι ο Κυπριακός Οίνος, του οποίου αναδεικνύεται η συνεχιζόμενη εξέλιξη, η ανοδική πορεία της ποιότητάς του και το γεγονός ότι ανταγωνίζεται επάξια οίνους με διεθνή αναγνωρισμένη αξία.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTUzMzM1NQ==