Αγρότης, τεύχος 485

25 AΓΡΟΤΗΣ 2022 / TEΥΧΟΣ 485 ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ Βιολογική παραγωγή και αγροτική ανάπτυξη Κτίζοντας το μέλλον αξιοποιώντας τις νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες Κατερίνα Χριστοδούλου Λειτουργός Γεωργίας Μαρία Ανδρέου Επιθεωρήτρια Γεωργίας Τμήμα Γεωργίας Η βιολογική παραγωγή ως σύστημα παραγωγής αγροτοδιατροφικών προϊόντων συνυπάρχει αρμονικά με τη φύση καθώς προστατεύει το περιβάλλον και προνοεί για την ευημερία των ζώων. Παράλληλα δημιουργεί νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες στις αγροτικές περιοχές, η αξιοποίηση των οποίων θα μπορούσε να αποτελέσει κλειδί στην αειφόρο ανάπτυξη των περιοχών αυτών. Οι πρακτικές που χρησιμοποιούνται στη βιολογική γεωργία ενισχύουν τη βιοποικιλότητα, προνοούν για την υγεία και ευημερία των ζώων η οποία είναι ύψιστης σημασίας για τη βιολογική κτηνοτροφία, προωθούν τη φύτευση και διατήρηση παραδοσιακών και αυτοχθόνων φυτικών ποικιλιών και ζωικών φυλών και δεν αλλοιώνουν τον χαρακτήρα των αγροτικών τοπίων. Αυτή η θετική μεταμόρφωση του αγροτικού τοπίου βοηθά στη δημιουργία ενός ελκυστικότερου περιβάλλοντος που μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για τους κατοίκους των αστικών περιοχών και να επιδράσει ευνοϊκά στον τρόπο ζωής των αγροτικών κοινοτήτων, αναστρέφοντας ακόμα και την πληθυσμιακή ροή από τις αγροτικές στις αστικές περιοχές. Η αξιοσημείωτη ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι γεγονός το οποίο επιβεβαιώνεται με αριθμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε έτος στην Ευρώπη των 27 κρατών, χιλιάδες εκτάρια γεωργικής γης μετατρέπονται σε εκτάσεις βιολογικής παραγωγής. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σήμερα στην Ευρώπη υπάρχουν πέραν των 334.000 βιολογικών αγροκτημάτων που καλλιεργούν 14,7 εκ. εκτάρια με βιολογικές καλλιέργειες. Στους ίδιους αυξητικούς ρυθμούς κινείται και η αγορά βιολογικών προϊόντων στα κράτη μέλη καταδεικνύοντας την ευαισθητοποίηση του καταναλωτικού κοινού για τα οφέλη της βιολογικής γεωργίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ερευνητικού Ινστιτούτου Βιολογικής Γεωργίας (FiBL), η αγορά των βιολογικών προϊόντων ανέρχεται στα €44,8 δις με ρυθμό ανάπτυξης 11,5% και με σημαντικότερες αγορές αυτές της Γερμανίας και Γαλλίας. Ο τομέας της βιολογικής γεωργίας δεν περιορίζεται στην πρωτογενή παραγωγή αλλά εκτείνεται και στους τομείς της μεταποίησης, της διανομής και των λιανικών πωλήσεων. Η αυξανόμενη ζήτηση βιολογικών προϊόντων από τις αγορές δημιουργεί ταυτόχρονα νέες ευκαιρίες στην αλυσίδα παραγωγής βιολογικών τροφίμων, δίνοντας δυνατότητες απασχόλησης και διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι οι περισσότεροι «κρίκοι» της αλυσίδας δραστηριοποιούνται στις αγροτικές περιοχές. Οι θέσεις εργασίας ξεκινούν από το αγρόκτημα, καταλήγουν στα σημεία πώλησης και περιλαμβάνουν τους τομείς της μεταποίησης και της διανομής. Έρευνες κατέδειξαν ότι οι βιολογικές γεωργικές εκμεταλλεύσεις δημιουργούν 50% περισσότερες θέσεις απασχόλησης από τις αντίστοιχες μη βιολογικές εκμεταλλεύσεις, και οι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων είναι πολύ νεότεροι ηλικιακά από τους παραγωγούς συμβατικών προϊόντων. Σήμερα ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι επιθυμούν να γνωρίζουν την προέλευση των τροφίμων που καταναλώνουν αλλά και τον τρόπο με τον οποίο παράγονται. Η πιο πάνω ανάγκη συνέβαλε στη δημιουργία νέων και εναλλακτικών καναλιών διανομής στα οποία αποκλείονται οι μεσάζοντες. Κάποια παραδείγματα είναι οι πωλήσεις κατευθείαν από το αγρόκτημα και οι συλλογικές απευθείας πωλήσεις όπως οι αγορές αγροτών, οι οποίες επιτρέπουν την άμεση επικοινωνία του παραγωγού με τον καταναλωτή οικοδομώντας σχέσεις εμπιστοσύνης. Επιπλέον, οι βραχείες αλυσίδες διανομής δίνουν τη δυνατότητα δημιουργίας ισχυρότερων συνδέσεων μεταξύ της τοπικής γεωργίας, του τουρισμού και του τομέα προμήθειας τροφίμων. Οι βραχείες αλυσίδες διανομής αποτελούν ευκαιρία για την αναδιοργάνωση των καναλιών διανομής των βιολογικών προϊόντων, αφού προσελκύουν νέους τύπους πελατών το προφίλ των οποίων ταιριάζει απόλυτα με τη φιλοσοφία που προωθεί η βιολογική γεωργία. Αναμένεται, επίσης, ότι αυτές οι νέες μορφές διανομής θα συμβάλουν στην ομαλοποίηση των τιμών του λιανικού εμπορίου και, παράλληλα, θα βελτιώσουν το αγροτικό εισόδημα. Η βιολογική γεωργία δεν προσφέρει απλώς υψηλής ποιότητας προϊόντα, αλλά ωθεί την αειφόρο αγροτική ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη διασύνδεση των παραγωγών με τους καταναλωτές.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTUzMzM1NQ==