Αγρότης, τεύχος 485

22 AΓΡΟΤΗΣ 2022 / TEΥΧΟΣ 485 ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ Η ποσότητα και το είδος των πρώτων υλών των ζωοτροφών που αξιοποιούνται σε μία εκμετάλλευση επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες όπως: • οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται, • τα θρεπτικά συστατικά που αυτές περιέχουν για το συγκεκριμένο είδος του ζώου και το παραγωγικό του στάδιο, • οι τιμές των πρώτων υλών ζωοτροφών στην αγορά, και • ο σωστός συνδυασμός των πρώτων υλών που θα χρησιμοποιηθούν έτσι ώστε το σιτηρέσιο που παράγεται να είναι ισορροπημένο και ταυτόχρονα οικονομικό. Οι χοίροι είναι ζώα με περιορισμένη χωρητικότητα στομάχου και σε αυτά συμβαίνουν λίγες ζυμώσεις κατά την πέψη της τροφής, η οποία διεξάγεται, κυρίως, στο λεπτό έντερο με τα ένζυμα που εκκρίνονται σε αυτό. Τα χαρακτηριστικά αυτά σε συνδυασμό με τις υψηλές απαιτήσεις σε ενέργεια, πρωτεΐνη και απαραίτητα αμινοξέα των σύγχρονων χοίρων σχετιζόμενα με τη μυϊκή διάπλαση και την επιθυμητή υψηλή γονιμότητα, καθιστούν υποχρεωτική τη διατροφή τους με ζωοτροφές υψηλής πεπτικότητας και μικρού όγκου. Τέτοιες ζωοτροφές είναι οι συμπυκνωμένες και ορισμένες χονδροειδείς. Από τις συμπυκνωμένες ζωοτροφές χρησιμοποιούνται οι δημητριακοί καρποί (αραβόσιτος, σιτάρι, κριθάρι, πίτυρα) ως άλεσμα ή έπειτα από θερμική κατεργασία, υποπροϊόντα βιομηχανιών, κυρίως της σπορελαιουργίας (π.χ. σόγια), σε μικρά ποσά ζωικής προέλευσης ζωοτροφές, κυρίως για την κάλυψη των αναγκών των χοίρων με τα απαραίτητα αμινοξέα καθώς και προμίγματα βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Ο ρόλος της διατροφής στην υγεία, την παραγωγικότητα και τις αποδόσεις των ζώων και, κατά συνέπεια, στο εισόδημα του κάθε κτηνοτρόφου, είναι αναγνωρισμένος. Η διατροφή επηρεάζει τόσο άμεσα όσο και έμμεσα τις αποδόσεις. Σε μία χοιροτροφική εκμετάλλευση το κόστος της διατροφής παίζει τον σημαντικότερο ρόλο σε σχέση με τα οικονομικά αποτελέσματά της. Διατροφή των χοίρων Χριστόφορος Μιχαήλ Κτηνοτροφικός Λειτουργός Τμήμα Γεωργίας Επίδραση της διατροφής στον κύκλο αναπαραγωγής των χοίρων Σε αντίθεση προς τα μηρυκαστικά, η κύηση του χοίρου δεν συμπίπτει με τη γαλουχία. Ο κάθε κύκλος αναπαραγωγής διαχωρίζεται σε τρεις χρονικώς διαδοχικές φάσεις, την κύηση, τη γαλουχία και το μεταξύ απογαλακτισμού και γόνιμης βατιάς διάστημα, οι οποίες παρουσιάζουν στενή φυσιολογική εξάρτηση μεταξύ τους. Για τον λόγο αυτό, η φυσιολογικά ομαλή και παραγωγικά αποδοτική ολοκλήρωση κάθε κύκλου και η επανάληψη των κύκλων αυτών χωρίς καθυστερήσεις, μπορούν να πραγματοποιηθούν, στο μέτρο που η διατροφή τις επηρεάζει, μόνο όταν αυτή είναι προσαρμοσμένη στις φυσιολογικές απαιτήσεις της κάθε φάσης. Σφάλματα διατροφής σε μια φάση προκαλούν δυσμενείς επιπτώσεις στις άλλες φάσεις. Ιδιαίτερη σημασία από την άποψη αυτή έχει το επίπεδο διατροφής (ΕΔ) των ζώων. Πειράματα έχουν αποδείξει ότι από τον συνδυασμό των ορμονών κατά την κύηση, ο οργανισμός της εγκύου έχει την ικανότητα να κατακρατεί πρωτεΐνη, λίπος, ασβέστιο (Ca), Φώσφορο (Ρ) καθώς και ιχνοστοιχεία (αναβολισμός κύησης), οι ποσότητες των οποίων είναι ανάλογες του επιπέδου διατροφής και ανεξάρτητες εκείνων που κατακρατούνται στον μαστό και στη μήτρα την περίοδο της κύησης. Αμέσως μετά τον τοκετό οι ποσότητες αυτές καταβολίζονται και χρησιμοποιούνται για τη σύνθεση του γάλακτος σε όλη τη διάρκεια της γαλακτικής περιόδου. Από πειράματα, τα αποτελέσματα των οποίων επιβεβαιώνονται με παρατηρήσεις, έχει διαπιστωθεί ότι κατά την κυοφορία όταν το επίπεδο διατροφής είναι χαμηλό, τότε μειώνεται το βάρος και το γλυκογόνο των νεογνών με συνέπεια την αύξηση της θνησιμότητάς τους. συστήνεται οι μπάλες να μην έρχονται σε επαφή με το έδαφος επειδή δημιουργούνται διάφοροι μύκητες σε εκείνο το σημείο. Εξάλλου, σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ανάφλεξης. Εν κατακλείδι, λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερθέντα, η παροχή σανών, ενσιρωμάτων και αχύρου στα ζώα από τους αιγοπροβατοτρόφους μπορεί να τύχει σημαντικής αναβάθμισης, με θετικό αντίκτυπο στην υγεία των αιγοπροβάτων. Το γεγονός αυτό με τη σειρά του οδηγεί στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και βιωσιμότητας των μονάδων.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTUzMzM1NQ==