Αγρότης, τεύχος 485

21 AΓΡΟΤΗΣ 2022 / TEΥΧΟΣ 485 ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ Μέτρα βιοασφάλειας σε μη μολυσμένες εκμεταλλεύσεις Σε εκμεταλλεύσεις απαλλαγμένες από την ασθένεια πρέπει να λαμβάνονται τα ακόλουθα μέτρα βιοασφάλειας: α) Τα ζώα που αγοράζονται να προέρχονται από μη μολυσμένες εκμεταλλεύσεις και να διατηρούνται ξεχωριστά από τα υπόλοιπα ζώα της εκμετάλλευσης μέχρι τον αποκλεισμό της ύπαρξης μεταξύ των ζώων αυτών υποκλινικών φορέων, β) να αποφεύγονται οι επισκέψεις ατόμων που έχουν επισκεφθεί άλλες εκμεταλλεύσεις, θετικές ή άγνωστου καθεστώτος, γ) να γίνονται απολυμάνσεις των οχημάτων μεταφοράς ζώων, γάλακτος και ζωοτροφών και οι επισκέπτες να φορούν προστατευτική ενδυμασία και προστατευτικά καλύμματα για τα υποδήματα πριν την είσοδό τους στην εκμετάλλευση, και δ) να αποφεύγεται η χρήση κοινών βοσκότοπων και η επαφή με ζώα άλλων κοπαδιών. Βιβλιογραφία D. Bergonier, X Berthelot & F. Poumarat (1997). - Contagious agalactia of small ruminants: current knowledge concerning epidemiology, diagnosis and control. Rev.sci. tech. int. Epiz.,16 (3), 848-873 Loria, G.R.; Pulcio, R.; Filiousis, G.;Rosales, R.S.; Nicholas, R.A.J. Contagious agalactia: Costs and control revisited. Rev.Sci Tech. Off. Int. Epiz, 2019, 38, 695-702 Οι σανοί, τα ενσιρώματα και το άχυρο αποτελούν πηγή τροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε ινώδεις ουσίες και χαμηλότερη ενέργεια όπως και λοιπά θρεπτικά συστατικά. Το ποσοστό που πρέπει να καταναλώνεται από τα αιγοπρόβατα, ανεξαρτήτως του σταδίου παραγωγής, είτε πρόκειται για γαλακτοπαραγωγή, κυοφορία ή/και ξηρά περίοδο, πρέπει να κυμαίνεται από το 40% μέχρι το 60% του συνολικού σιτηρεσίου, στοχεύοντας στη ρύθμιση των ινωδών ουσιών και τη συμπλήρωση της ξηρής ουσίας. Η ποιότητα των ενσιρωμάτων, σανών και αχύρου είναι ένας παράγοντας που μπορεί να παίξει έναν κρίσιμο ρόλο στην υγεία και στην απόδοση των αιγοπροβάτων. Το κόστος παραγωγής ή αγοράς τους είναι χαμηλότερο σε σχέση με τις πρώτες ύλες των συμπυκνωμένων ζωοτροφών. Σε κάθε περίπτωση, όμως, πρέπει να δίνεται η δέουσα προσοχή από τον κτηνοτρόφο αφού, όχι μόνο η κακή ποιότητα αλλά και η λανθασμένη ποσότητα μπορεί να έχει τις ακόλουθες αρνητικές επιπτώσεις στο κοπάδι: (α) Επηρεασμός των δυνητικών γενετικών αποδόσεων αναπαραγωγής, κυοφορίας, γαλακτοπαραγωγής και πάχυνσης αιγοπροβάτων. (β) Ευπάθεια σε διάφορες μεταβολικές ασθένειες όπως η οξέωση. Οι διάφοροι τύποι σανών και ενσιρωμάτων παρουσιάζουν διακύμανση τόσο στην ποιότητα όσο και στην ποσότητα των θρεπτικών συστατικών για όλα τα είδη, π.χ. του κριθαριού, σιταριού, σιφωναριού, τριτικάλε, τριφυλλιού, βίκου κ.ά. Η διακύμανση αυτή μπορεί να οφείλεται σε τέσσερις βασικούς λόγους: (α) Στην ηλικία κοπής και το ποσοστό υγρασίας, (β) στις κλιματολογικές συνθήκες ανάπτυξης των φυτών, (γ) στις καλλιεργητικές φροντίδες που έχει εφαρμόσει ο γεωργός, όπως είναι για παράδειγμα η ισορροπημένη λίπανση, η αξιοποίηση πιστοποιημένου σπόρου κατά τη σπορά, η εφαρμογή ορθών φυτοπροστατευτικών χειρισμών, και Η εκτροφή αιγοπροβάτων σε επαγγελματική βάση αποσκοπεί στην παραγωγή γάλακτος ή και κρέατος και στην αναπαραγωγή με υψηλό γενετικό υλικό. Σε ημερήσια βάση οι ανάγκες των αιγοπροβάτων πρέπει να ικανοποιούνται με την ανάλογη ποσότητα και ποιότητα τροφής που να παρέχει ενέργεια, πρωτεΐνη, ξηρή ουσία, ινώδεις ουσίες, μακροστοιχεία, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. Η σημαντικότητα της ποιότητας των σανών και του ενσιρώματος στην καλή διαχείριση των αιγοπροβάτων Μάριος Παπαπέτρου Λειτουργός Γεωργίας Τμήμα Γεωργίας (δ) στην αναλογία των φύλλων προς τα στελέχη, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι όσο περισσότερο είναι το φύλλωμα τόσο περισσότερα τα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να αξιοποιηθούν καλύτερα από τα αιγοπρόβατα, σε αντίθεση με τα στελέχη τα οποία αποτελούνται κυρίως από ινώδεις ουσίες οι οποίες είναι λιγότερο αξιοποιήσιμες. Επομένως, βελτίωση της ποιότητας και της ποσότητας των σανών και ενσιρωμάτων επιτυγχάνεται με την ορθή διαχείριση προς τις προαναφερθείσες κατευθύνσεις, των καλλιεργούμενων ειδών, εξαιρουμένου ασφαλώς του παράγοντα των κλιματολογικών συνθηκών ανάπτυξης. Οι μπάλες σανού, τα ενσιρώματα και οι μπάλες αχύρου που αποθηκεύονται για πολύ καιρό, ενδέχεται να παρουσιάσουν ανάπτυξη μυκήτων (μούχλα) και υγρασία. Ορθή πρακτική είναι, σε μια τέτοια περίπτωση, να απομακρύνονται από τη μονάδα και όχι να απορρίπτονται σε άλλα σημεία εντός αυτής ή περιμετρικά της. Έξω από τα υποστατικά σανού και γενικά στον χώρο της μονάδας συστήνεται οι χώροι να διατηρούνται καθαροί σε μόνιμη βάση από κοπριά, στάσιμα νερά, ανεπιθύμητη βλάστηση και άχρηστα αντικείμενα διότι αυτά αποτελούν εστίες μόλυνσης και αναπαραγωγής παθογόνων μικροοργανισμών. Επίσης, συστήνεται η τοποθέτηση δολωμάτων για έλεγχο των τρωκτικών εντός και εκτός των εν λόγω υποστατικών και διενέργεια κατάλληλων ψεκασμών για την καταπολέμηση εντόμων υγειονομικής σημασίας. Χωρίς σημαντικό κόστος, μπορεί να γίνει ένας δειγματοληπτικός έλεγχος σχετικά με την παρουσία υγρασίας ή/και μυκήτων ή ακόμη και οπτικός έλεγχος κατά την παραλαβή των μπαλών σανού. Σε αυτό το σημείο να αναφερθεί ότι λόγω του ότι τα υποστατικά σανού είναι ανοικτού τύπου, το περιεχόμενό τους είναι εκτεθειμένο στο εξωτερικό περιβάλλον. Έτσι,

RkJQdWJsaXNoZXIy MTUzMzM1NQ==