12 AΓΡΟΤΗΣ 2022 / TEΥΧΟΣ 485 ΓΕΩΡΓIΑ Σε ό,τι αφορά τους καρπούς, βοηθά στον καλύτερο και εντονότερο χρωματισμό, στην αύξηση του μεγέθους, στην αύξηση της μηχανικής αντίστασης και της τραγανότητας. Συντείνει, επίσης, στη μείωση της εμφάνισης φυσιολογικών ανωμαλιών μετασυλλεκτικά, όπως είναι η πικρή στιγμάτωση των μήλων. Η μετασυλλεκτική ζωή των καρπών επιμηκύνεται αν αυτοί έχουν ικανοποιητική ποσότητα ασβεστίου στους ιστούς τους. Αποτελεί ρυθμιστή της αναπνοής των καρπών. Το ασβέστιο προσλαμβάνεται παθητικά από τις κορυφές των νεαρών ριζών και είναι δυσκίνητο στοιχείο. Η διαθεσιμότητά του επηρεάζεται από το pH του εδάφους καθώς και από τη συγκέντρωση άλλων θρεπτικών στοιχείων. Στοιχεία όπως το άζωτο, το κάλιο και το μαγνήσιο μπορεί να δρουν ανταγωνιστικά ως προς την απορρόφηση του ασβεστίου από τη ρίζα του φυτού. Παρά τον ανταγωνισμό στην πρόσληψη των στοιχείων αυτών, η ισορροπία τους εντός των φυτικών ιστών είναι σημαντική για την καλή ανάπτυξη του φυτού καθώς και για την παραγωγή ποιοτικών καρπών, οι οποίοι να έχουν καλή διατηρησιμότητα. Η υγρασία και η θερμοκρασία του εδάφους, οι ξηροθερμικές περίοδοι και τα κλαδέματα επηρεάζουν, επίσης, τη διαθεσιμότητα του ασβεστίου. Ο καθορισμός των αναγκών των φυτών σε ασβέστιο γίνεται με τη διενέργεια ανάλυσης εδάφους ή φύλλων ή καρπών στην κατάλληλη εποχή και στο κατάλληλο στάδιο. Όταν υπάρχει έλλειψη ασβεστίου στο φυτό παρατηρείται μείωση της παραγωγικότητας των φυτειών και εύκολη προσβολή των δέντρων από μύκητες και βακτήρια. Η έλλειψη εμφανίζεται στα νεαρά φύλλα, στις νεαρές ρίζες και στους καρπούς. Παρατηρείται, επίσης, μείωση της ποιότητας των παραγόμενων καρπών. Για παράδειγμα, καρποί κάποιων ειδών μπορεί να παρουσιάσουν σκίσιμο λόγω συνδυασμού έλλειψης ασβεστίου, υπερβολικής αζωτούχου λίπανσης ή και υπερβολικής υγρασίας. Ένα σύμπτωμα που μπορεί να παρατηρηθεί σε καρπούς μηλιάς και κερασιάς είναι η φέλλωση πριν από τη συγκομιδή τους. Ο καρπός παρουσιάζει πρόωρο μαλάκωμα σε κάποια είδη όπως είναι τα κεράσια, που εμφανίζεται ακόμα και πριν την ωρίμασή τους. Στα μήλα και στα αχλάδια το μαλάκωμα της σάρκας εμφανίζεται μετά τη συγκομιδή τους, κατά τη διάρκεια της συντήρησής τους. Το μαλάκωμα οφείλεται στην έκλυση αιθυλενίου στον καρπό η οποία αυξάνεται με την έλλειψη ασβεστίου. Μετασυλλεκτικά, στα μήλα και στα αχλάδια εμφανίζεται η φυσιολογική ανωμαλία της πικρής στιγμάτωσης. Τα συμπτώματα είναι η εμφάνιση μικρών καθιζάνουσων κηλίδων στην επιφάνεια του καρπού οι οποίες προχωρούν και μέσα στη σάρκα. Η σάρκα αποκτά χρώμα καφέ, έχει σπογγώδη υφή και πικρή γεύση. Επίσης, μπορεί να εμφανιστεί και υάλωση είτε στην άκρη του κάλυκα του καρπού, είτε κοντά στον φλοιό, είτε στην επιφάνειά του. Περίσσεια ασβεστίου στο έδαφος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη διαθεσιμότητα κάποιων στοιχείων, κυρίως σιδήρου ή ψευδαργύρου. Οι τροφοπενίες αυτές μπορούν να εμφανιστούν σε είδη που παρουσιάζουν ευαισθησία, όπως η ροδακινιά στην έλλειψη σιδήρου και η μηλιά στην έλλειψη ψευδαργύρου. Προσθήκη ασβεστίου στη φυτεία μπορεί να γίνει με χρήση κατάλληλων σκευασμάτων είτε με εφαρμογή από εδάφους, είτε με υδρολίπανση, είτε με ψεκασμούς. Η κάθε μέθοδος και το κάθε σκεύασμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανάλογα με την εποχή, τις κλιματολογικές συνθήκες, το στάδιο της φυτείας, τον τύπο και το pH του εδάφους και την παροχή άλλων θρεπτικών στο φυτό. Στους καρπούς το ασβέστιο μπορεί να δοθεί με εμβαπτίσεις καρπών σε διαλύματα ασβεστούχων σκευασμάτων. Πικρή στιγμάτωση στα μήλα Πηγή: Θρέψη/Λίπανση Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων-Δ.Κ.Στυλιανίδης, Α.Δ.Σιμώνης, Γ.Δ.Συργιαννίδης
RkJQdWJsaXNoZXIy MTUzMzM1NQ==