A Γ Ρ Ο Τ Η Σ 2 0 2 2 / T E Υ Χ Ο Σ 4 8 4 70 Τ 2 2 / Ο Μαγειρευτή φασολάδα με μολόχες, αλατούνες και τεράτσι λουκάνικο Υλικά • 1/2 κιλό φασόλια • 1 κρεμμυδάκι ξηρό • 1 καρδιά σέλινου κομμένη • 4 ντομάτες ώριμες τριμμένες ή ντοματοχυμό • 1 δέσμη μολόχες • 1 δέσμη αλατούνες κομμένες • 2 λουκάνικα χωριάτικα • Αλάτι, πιπέρι, φύλλο δάφνης Εκτέλεση Βάζουμε τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ σε νερό να μουλιάσουν. Την επομένη τα πλένουμε και τα βάζουμε στη φωτιά να πάρουν μια βράση. Τα ξεπλένουμε σε κρύο τρεχούμενο νερό. Το ξέπλυμα αν θέλουμε μπορεί να γίνει και δύο φορές. Αφήνουμε τα φασόλια να μισοψηθούν. Σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο το ψιλοκκομμένο κρεμμυδάκι. Το προσθέτουμε στα φασόλια και έπειτα βάζουμε αλάτι και μαύρο πιπέρι. Προσθέτουμε τον ντοματοχυμό ή τις φρέσκες τριμμένες ντομάτες. Συνεχίζουμε το βράσιμο των φασολιών. Προσθέτουμε το σέλινο, τις μολόχες και τις αλατούνες. Τα αφήνουμε να ψηθούν. Αν θέλουμε, στο τέλος, μπορούμε να σοτάρουμε το κομμένο λουκάνικο και να το προσθέσουμε στη φασολάδα κατά το σερβίρισμα. Πολλά χόρτα της κυπριακής υπαίθρου αξιοποιούνταν και συνεχίζουν να αξιοποιούνται από τους γνώστες και τους καλοφαγάδες για την παρασκευή χαρακτηριστικών πιάτων της καθημερινής διατροφής μας. Το ερύγγιο το κρητικόν (Eryngium cretica), γνωστό και ως ριζόνι, γαλανόχορτο, μοσχάγκαθο, σύμφωνα με τη δρ Κυριακή Ζαννέτου, συγγραφέα του βιβλίου «Τα φαρμακευτικά φυτά της Κύπρου», έχει φύλλα που τρώγονται βραστά από μόνα τους ή με όσπρια και παρασκευάζονται σε ξύδι και χρησιμοποιούνται ως ορεκτικά. Ήταν ένα από τα παραδοσιακά ξυδάτα παρασκευάσματα που βρίσκονταν στο νηστίσιμο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Είναι σύνηθες φυτό στην κυπριακή ύπαιθρο, συναντάται σε ξηρά, πετρώδη εδάφη και παραθαλάσσια. Ανθίζει από την άνοιξη μέχρι αργά το φθινόπωρο. Οι μολόχες (Malva silvestris), σύμφωνα με την ίδια ερευνήτρια, ομοίως συναντώνται στα ορεινά όσο και στα πεδινά της Κύπρου, σε καλλιεργούμενες και ακαλλιέργητες περιοχές. Ανθίζουν από τον Μάρτιο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Η χρήση της μολόχας ως φαγητό, σύμφωνα με τη δρα Ζαννέτου, δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη σε πολλούς λαούς, ωστόσο στην Κύπρο και τη Γαλλία αξιοποιήθηκε παραδοσιακά σε μεγάλο βαθμό. Γνωστό δε πιάτο της κυπριακής κουζίνας είναι η μολόχα σκορδαλιά. Και τα δύο φυτά χαρακτηρίζονται από σημαντικές φαρμακευτικές ιδιότητες. Η συνταγή προέρχεται από το έντυπο «Ο τόπος μας … στο πιάτο σας», το οποίο εκδόθηκε από τη Διαχειριστική Αρχή του ΠΑΑ 2014 - 2020 του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος σε συνεργασία με τις Τεχνικές Σχολές του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας. Στο έντυπο περιλαμβάνονται γνωστές και διαχρονικές συνταγές, αλλά και ξεχασμένες παραδοσιακές συνταγές σε μοντέρνα έκδοση, με έμφαση στα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα. ΓΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
RkJQdWJsaXNoZXIy MTUzMzM1NQ==