19 A Γ Ρ Ο Τ Η Σ 2 0 2 2 / T E Υ Χ Ο Σ 4 8 4 ΓΕΩΡΓIΑ τη σύσταση και κατά συνέπεια ικανότητα του εδάφους για φυσική αποστράγγιση, τον προσανατολισμό της φυτείας κ.λπ. Όσον αφορά στη λίπανση, αυτή εφαρμόζεται κυρίως τον χειμώνα μέχρι και την άνοιξη, και αναλόγως της ποιότητας του εδάφους μπορούν να χρησιμοποιηθούν σύνθετα λιπάσματα που περιέχουν και διάφορα ιχνοστοιχεία, όπως π.χ. ψευδάργυρο ή μαγνήσιο. Συνιστάται να γίνονται αναλύσεις εδάφους όπου είναι εφικτό, για τον προσδιορισμό των αναγκών σε θρεπτικά στοιχεία και ορθολογικότερη χρήση λιπασμάτων. Παραγωγή / Συγκομιδή Στην Κύπρο η συγκομιδή των ροδοπέταλων, του εμπορεύσιμου δηλαδή προϊόντος, γίνεται τον Μάιο. Οι εργασίες για τη συγκομιδή αρχίζουν νωρίς το πρωί ενόσω το πέταλο διατηρεί ακόμα μια σχετική υγρασία και αναδύεται πλήρως το άρωμα του. Κάθε τριανταφυλλιά, αναλόγως της δυναμικότητας και της ηλικίας της, δύναται να δώσει 400 με 600 άνθη τον χρόνο. Στις μικρές μονάδες η συγκομιδή γίνεται με το χέρι, διασφαλίζοντας έτσι μια καλύτερη ποιότητα στο τελικό προϊόν, και μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 20 με 25 μέρες. Σημαντικός παράγοντας είναι η έγκαιρη συγκομιδή του προϊόντος τις πρωινές ώρες, καθώς και η προσκόμιση του το συντομότερο δυνατό στο αποστακτήριο για την επεξεργασία. Απόσταξη / Αποθήκευση Μετά τη συγκομιδή των ροδοπέταλων, αυτά μπαίνουν στον αποστακτήρα όπου προστίθεται και νερό για να γίνει η ανάμιξη και η παραγωγή ροδοστάγματος. Η αναλογία νερού-ροδοπέταλων ποικίλλει ανάλογα της επιθυμητής καθαρότητας του ροδοστάγματος. Γενικά ισχύει ότι για κάθε 1 κιλό ροδοπέταλων παράγονται περίπου 2 λίτρα ροδοστάγματος. Ακολούθως ο υδρατμός θα διοχετευθεί στα καζάνια μέσω σωλήνων που ψύχονται με νερό, ούτως ώστε να υγροποιηθεί και να δώσει το ροδόσταγμα. Το ροδόσταγμα, ή αλλιώς ροδόνερο, που είναι και το τελικό προϊόν, εμφιαλώνεται μετά την πάροδο ενός περίπου μηνός. Καζάνι για απόσταξη ροδοστάγματος. Φαίνεται η είσοδος τριαντάφυλλων και νερού. Παραδοσιακά το ροδόσταγμα χρησιμοποιείται κατά κόρον στη μαγειρική/ζαχαροπλαστική, ενώ το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται στην παραγωγή καλλυντικών. Ορισμένες τεχνικές που γίνονται για παράδειγμα με τη διπλή απόσταξη, δίνουν πιο συμπυκνωμένο προϊόν, ενώ η χρήση περισσότερων ροδοπέταλων στον αποστακτήρα οδηγεί στην παραγωγή ροδέλαιου, ενός προϊόντος αρκετά συμπυκνωμένου και ακριβού, που χρησιμοποιείται στα πολύ ακριβά αρώματα. Αποστακτήρας για την εξαγωγή αιθέριων ελαίων Η αποθήκευση του ροδοστάγματος γίνεται πλέον σε μεγάλα ισοθερμικά καζάνια από ανοξείδωτο χάλυβα, και πάντοτε σε θερμοκρασίες δωματίου, περίπου 20 με 22° Κελσίου, εννοείται σε σκιερό μέρος. Η εμφιάλωση του ροδοστάγματος πρέπει να πραγματοποιείται μετά από ανάδευση του προϊόντος μέσα στο καζάνι, ούτως ώστε να διαλυθεί η κρούστα που σχηματίζεται στην επιφάνεια, που στην ουσία πρόκειται για ανεπεξέργαστο ροδέλαιο. Τα κλειστά μπουμπούκια, μετά την ξήρανσή τους, χρησιμοποιούνται για την παρασκευή αφεψήματος, με πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ξήρανση μπουμπουκιών τριανταφυλλιάς για τσάι Άλλα προϊόντα που παράγονται από την επεξεργασία της τριανταφυλλιάς είναι λικέρ, σιρόπι και γλυκό τριαντάφυλλου, λουκούμια, κρέμες προσώπου και σώματος, αρωματικά κεριά κ.ά.
RkJQdWJsaXNoZXIy MTUzMzM1NQ==