Αγρότης, τεύχος 484

15 A Γ Ρ Ο Τ Η Σ 2 0 2 2 / T E Υ Χ Ο Σ 4 8 4 ΓΕΩΡΓIΑ καθορίζεται με συγκεκριμένα κριτήρια (χημικές αναλύσεις καρπού, εφαρμογή δείκτη ωρίμανσης) και η διαδικασία εξαγωγής του ελαιολάδου στο ελαιοτριβείο ακολουθεί τις πρόνοιες του Έργου. Το ελαιόλαδο που παράγεται αξιολογείται ποιοτικά τόσο με χημικές αναλύσεις όσο και οργανοληπτικά, από τον Επικεφαλής Δικαιούχο και την Ομάδα Οργανοληπτικής Αξιολόγησης Παρθένων Ελαιολάδων του Τμήματος Γεωργίας. Οι αξιολογήσεις αυτές επαναλαμβάνονται κάθε τρεις μήνες έτσι ώστε να διαφανεί και η εξέλιξη του ελαιολάδου κατά την αποθήκευση, η οποία είναι κάτω από ελεγχόμενες άριστες συνθήκες. Η λήξη του Έργου ARTOLIO τοποθετείται τον Φεβρουάριο του 2023. Οι προσπάθειες όλων, συμβούλων, παραγωγών και ιδιοκτητών ελαιοτριβείων εντείνονται, έτσι ώστε το πιλοτικόαυτό έργο ναστεφθεί με επιτυχίακαι νααποτελέσει αφετηρία για ακόμη περισσότερους παραγωγούς που επιλέγουν μια αειφόρο, ποιοτική παραγωγή ελαιολάδου. Ο τομέας της ελαιοκαλλιέργειας τα τελευταία χρόνια, εξελίσσεται με αλματώδεις ρυθμούς, με την εγκατάσταση υπερεντατικών εκμεταλλεύσεων, την πλήρη μηχανοποίηση και την καλλιέργεια της ελιάς σε πολλές χώρες ανά το παγκόσμιο, πέρα από τις παραδοσιακές ζώνες παραγωγής. Οι μικροί, λοιπόν, παραγωγοί της Μεσογείου δεν πρέπει να μείνουν πίσω σε αυτό τον αγώνα δρόμου, αλλά μέσα από βέλτιστες πρακτικές να αναδείξουν την ιδιαίτερη ποιότητα του δικού τους ελαιολάδου. Ατομικές επισκέψεις και συμβουλές στον αγρό Ο ρόλος των ελαιοτριβείων στην ποιότητα του ελαιολάδου είναι καθοριστικός Ελεγχόμενοι χώροι αποθήκευσης Αυστηρές συνθήκες καθαριότητας

RkJQdWJsaXNoZXIy MTUzMzM1NQ==