12 A Γ Ρ Ο Τ Η Σ 2 0 2 2 / T E Υ Χ Ο Σ 4 8 4 ΓΕΩΡΓIΑ Η καλλιέργεια του σκόρδου Γεωργία Αντωνίου Λειτουργός Γεωργίας Τμήμα Γεωργίας Το σκόρδο είναι από τα λίγα βότανα που έχουν παγκόσμια αναγνώριση. Θεωρείται βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής, που έχει συνδυαστεί με τα χαμηλά ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων που εμφανίζονται στους λαούς της Μεσογείου. Η κατανάλωση σκόρδου έχει συσχετιστεί με την προστασία των αγγείων και της καρδιάς, τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ενώ μπορεί να συνδράμει στη βελτίωση των επιπέδων της χοληστερόλης του αίματος. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και χρησιμοποιείται κατά της οξείας βρογχίτιδας, στο κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη. Επιπλέον, μελέτες έδειξαν ότι το σκόρδο έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Δραως απολυμαντικό, χωνευτικό, καθαρίζει το αίμα, είναι αντιφλεγμονώδες, καταπολεμά τα παράσιτα του εντέρου, προλαμβάνει την αρτηριοσκλήρωση και τη στένωση των αγγείων και είναι αντιδιαβητικό. Είναι αντισηπτικό, βακτηριοστατικό, βακτηριοκτόνο και αντιβιοτικό. Εσωτερικά είναι επουλωτικό και παυσίπονο. Διαλύει πρηξίματα, αποστήματα, κύστεις, βοηθά στα τσιμπήματα εντόμων, σε νευραλγίες, ρευματισμούς και αρθριτικά. Με εντριβές, μπορεί να εξουδετερώσει κρεατοελιές, κάλους και κονδυλώματα. Στα αρχαία χρόνια το είχαν ως φυλακτό ενάντια στα κακά δαιμόνια και τους βρικόλακες, ενώ σύμφωνα με τις λαϊκές παραδόσεις αποτελεί φυλακτό κατά του ματιάσματος. Περιγραφή: Το σκόρδο είναι ετήσιο, ποώδες, μονοκοτυλήδονο και βολβώδες φυτό. Οι ρίζες του είναι θυσσανώδεις και φτάνουν σε βάθος 40-50 εκατοστά. Δεν έχει κανονικό στέλεχος αλλά μια μορφή δίσκου στην κάτω επιφάνεια του οποίου αναπτύσσονται οι ρίζες ενώ στην πάνω επιφάνεια εκπτύσσονται σαρκώδη διογκωμένα στενά, μακριά και κοφτερά φύλλα με επικαλυπτόμενες τις βάσεις τους. Από τις αλλεπάλληλες αυτές βάσεις των φύλλων σχηματίζεται ένα ψευδοστέλεχος το οποίο αποτελεί τη βάση ή τον λαιμό του φυτού. Όσο προχωρά η ανάπτυξη του φυτού αυξάνει η διάμετρος και το ύψος του δίσκου με αποτέλεσμα κατά την ωρίμανση του βολβού, αυτός να έχει τη μορφή ανεστραμμένου κώνου. Το άνθος σχηματίζεται στην κορυφή ενός στελέχους και έχει λευκό χρώμα. Το ανθικό στέλεχος μπορεί να φτάσει σε ύψος 3050 εκατοστά. Σε αρκετές περιπτώσεις δεν σχηματίζεται ανθικό στέλεχος. Ο βολβός του σκόρδου ή η κεφαλή όπως είναι γνωστή αποτελείται από πολλά μικρά βολβοειδή μέρη που λέγονται σκελίδες και έχουν κοινή βάση. Καλύπτονται δε όλα μαζί από 3-5 μεμβράνες που έχουν μορφή σωληνοειδούς θήκης. Οι σκελίδες σχηματίζονται από τις βάσεις των εσωτερικών φύλλων. Κάθε σκελίδα φέρει ένα βλαστικό οφθαλμό ο οποίος αποτελείται από ένα «βλαστικό φύλλο» χωρίς έλασμα και 1-2 φυλλικές καταβολές. Εδαφοκλιματικές απαιτήσεις: Το σκόρδο ευδοκιμεί σε κλίματα της εύκρατης ζώνης. Καλλιεργείται κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης με προτίμηση περιοχές με ξηρό και ήπιο κλίμα χωρίς έντονους παγετούς, χωρίς πολλές βροχοπτώσεις και υψηλή υγρασία. Μπορεί να καλλιεργηθεί σε ποικιλία εδαφών, αλλά αποδίδει καλύτερα σε μέτριας σύστασης εδάφη, ουδέτερα ή ελαφρώς όξινα (pH 6-7) καλά αποστραγγιζόμενα, γόνιμα και πλούσια σε οργανική ουσία. Πριν τη φύτευση, πρέπει να προηγείται µια σχολαστική προετοιμασία του εδάφους µε βαθύ όργωμα, σβάρνισμα και φρεζάρισμα ή τσάπισμα, ώστε το έδαφος να καταστεί ψιλοχωµατισµένο και αφράτο χωρίς ζιζάνια και πέτρες. Μετά την προετοιμασία αυτή το έδαφος πρέπει να είναι όσο το δυνατό πιο επίπεδο για μια ομοιόμορφη άρδευση και αποφυγή λιμναζόντων νερών. Για να αρχίσει ο σχηματισμός των βολβών απαιτείται έκθεση των φυτών σε χαμηλές θερμοκρασίες (συνήθως κάτω των 10°C) για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Για καλύτερη ανάπτυξη των βολβών απαιτούνται θερμοκρασίες γύρω στους 20°C και μία φωτοπερίοδος μεγαλύτερη των 12 ωρών. Παρατεταμένη Το σκόρδο, με επιστημονική ονομασία Allium sativum ή Άλλιο το εδώδιμο στα ελληνικά ανήκει στην οικογένεια των Λειριοειδών ή Υακινθοειδών. Η καταγωγή του είναι από τις περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Ασίας. Χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα τόσο ως άρτυμα στην παρασκευή φαγητών, όσο και για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες.
RkJQdWJsaXNoZXIy MTUzMzM1NQ==