Κυπριακά η παράδοση αλλιώς ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ, ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
© 2022 Τμήμα Γεωργίας, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Απαγορεύεται αυστηρά η πώληση ή οποιαδήποτε άλλη εμπορική εκμετάλλευση του συνόλου ή μέρους της παρούσας έκδοσης. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση με την προϋπόθεση αναφοράς στην πηγή. Οι εκδόσεις του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών διατίθενται δωρεάν. Η παρούσα έκδοση εκπονήθηκε σε συνεργασία με την Κυπριακή Ένωση Μπάρτεντερς, την οποία και ευχαριστούμε θερμά. Σχεδιασμός: Μάριος Κουρουφέξης Φωτογραφίες: Έμμα-Λουίζ Χαραλάμπους Επιμέλεια έκδοσης: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών ΓΤΠ 80/2022 - 5.000 Εκδόθηκε από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών ISBN: 978-9963-50-562-3 Εκτύπωση: RPM Lithographica Ltd
Η αμπελοοινική Κύπρος διατηρεί μια φρεσκάδα, παρόλη τη μακρόχρονη ιστορία της, που πηγάζει από τους ίδιους τους ανθρώπους της. Τους ακούραστους επαγγελματίες στον τομέα του οίνου, των αποσταγμάτων και των αλκοολούχων ποτών, που εργάζονται πάντοτε με ζήλο ώστε να κατανοούν τις σύγχρονες απαιτήσεις και να βελτιώνονται. Αυτή η φρεσκάδα μεταφέρεται αυτούσια στις συνταγές κοκτέιλ που θα βρείτε στην παρούσα έκδοση. Ο αμπελοοινικός τομέας της Κύπρου θέλει να δοκιμάζουμε παραδοσιακές γεύσεις από κυπριακά προϊόντα, αλλά φροντίζει να τις προσφέρει και διαφορετικά, με τρόπο περισσότερο σύγχρονο και δημιουργικό. Η παρούσα έκδοση αποτελεί απόδειξη της πιο πάνω συνεχούς προσπάθειας για αλλαγή και εκσυγχρονισμό. Είναι καρπός της αγαστής συνεργασίας του Τμήματος Γεωργίας με την Κυπριακή Ένωση Μπάρτεντερς, και σε αυτήν στην παρουσιάζονται δημιουργικές συνταγές μελών της Ένωσης, με δροσιστικά ποτά με βάση κυπριακούς οίνους και αποστάγματα. Απολαύστε υπεύθυνα.
Sweet Hell δημιουργός Σαββίκη Ευαγγέλου 4cl μπράντι 3 cl λικέρ πορτοκαλιού 15cl οίνος από Ξυνιστέρι 10cl χυμός ροδάκινου 1cl σιρόπι τριαντάφυλλο Φυσαλίδα (φρούτο) Χτύπημα, χτίσιμο TEXNIKH
Vino Coalda Kokkino δημιουργός Jarek Iwanowski 10cl οίνος από Μαραθεύτικο 3cl πουρέ βατόμουρο 1cl σιρόπι σοκολάτας 1,5cl φρέσκος χυμός μοσχολέμονο (λάιμ) 1,5cl λικέρ πορτοκαλιού 2cl μπράντι Σταφύλια, φλούδα λεμονιού Χτύπημα TEXNIKH
Heaven δημιουργός Μιχάλης Κυπριανού 1cl Ζιβανία 10cl οίνος από Ξυνιστέρι 2cl σιρόπι σαμπούκο 6cl ανθρακούχο νερό 1cl σιρόπι πεπονιού φέτες από μοσχολέμονο (λάιμ) Πορτοκάλι, λεμόνι, φύλλα ανανά, κεράσι, μέντα Πολτοποίηση, χτύπημα, συμπλήρωση TEXNIKH
The original δημιουργός Σωτήρης Σαββίδης 9cl ροζέ οίνος 1cl Ζιβανία 2cl σιρόπι καραμέλα βουτύρου 4 φρέσκα κουμκουάτ 1cl φρέσκος χυμός μοσχολέμονο (λάιμ) Βανίλια, κουμκουάτ Πολτοποίηση, χτύπημα TEXNIKH
Flame of Love δημιουργός Στέλιος Παπαδόπουλος 7cl ούζo 4cl σκουός λεμονιού 30cl οίνος από Ξυνιστέρι 2cl σιρόπι τριαντάφυλλο Μήλο Χτύπημα TEXNIKH
Golden King δημιουργός Μάριος Ζένιου 9cl οίνος από Ξυνιστέρι 2cl μπράντι 4cl Κουμανδαρία 8cl χυμός μήλου 1cl χυμός ροδάκινου 1cl λικέρ μανταρινιού Πορτοκάλι, φυσαλίδα (φρούτο) Χτύπημα TEXNIKH
Xylfar δημιουργός Σαμουήλ Παπαγεωργίου 2cl Ζιβανία 1cl λικέρ λεμονιού 2cl σιρόπι φράουλας 6cl χυμός ροδάκινου 9cl οίνος από Ξυνιστέρι Σταφύλι, ροδάκινο Χτύπημα TEXNIKH
Peazoo δημιουργός Χάρης Νεοκλέους 18cl οίνος από Ξυνιστέρι 5cl πουρές ροδάκινου 3cl oύζο Ξύσμα πορτοκαλιού, πορτοκάλι, μαύρη ζάχαρη, σκόνη κανέλας Χτύπημα TEXNIKH
Cool Mandarin δημιουργός Φωτεινή Mamprouk Πισιήα 9cl οίνος από Ξυνιστέρι 2cl Ζιβανία 2cl λικέρ μοσχολέμονο (λάιμ) 1cl σιρόπι μανταρίνι 5cl χυμός ανανά μια στάλα oύζο Φλούδα μοσχολέμονο (λάιμ), φλούδα πορτοκάλι, φυσαλίδα, γαρίφαλο Χτύπημα TEXNIKH
Spring Cobbler δημιουργός Στέφανος Αθανασίου 9cl οίνος από Ξυνιστέρι 2cl μπράντι 3cl λικέρ από λίντσι 3cl χυμός μήλου 1cl λικέρ πορτοκαλιού 4cl ανθρακούχο αναψυκτικό με εκχύλισμα λεμονιού Πράσινο μήλο, κεράσι Χτύπημα TEXNIKH
Shiny Grape δημιουργός Λεωνίδας Φιλίππου 3cl μπράντι 9cl οίνος από Ξυνιστέρι 8cl χυμός πορτοκαλιού 2cl σιρόπι καραμέλας 2cl φρέσκος χυμός λεμονιού θυμάρι μαρμελάδα φράουλα Λεμόνι, θυμάρι Χτύπημα TEXNIKH
Liber δημιουργός Ανδρέας Tarasov 1cl μπράντι 2cl Κουμανταρία 9cl οίνος από Ξυνιστέρι 3cl χυμός κερασιού 2cl φρέσκος χυμός μοσχολέμονο (λάιμ) 1,5 cl πουρές φράουλας Φράουλα, μέντα, λεμόνι, μοσχολέμονο (λάιμ) Χτύπημα TEXNIKH
2cl Κουμανδαρία 9cl οίνο από Ξυνιστέρι 2cl πουρές φράουλας 1τμχ φρέσκο σύκο 1cl σιρόπι καραμέλας 4cl χυμός ανανά Σύκο, θυμάρι Χτύπημα Sytcha tou Paradisou δημιουργός Krisztian Gyokeres TEXNIKH
Velvet Emotion δημιουργός Μιχάλης Δημητριάδης 9cl ροζέ οίνος 2cl λικέρ λεμονιού 1,5cl μπράντι 2cl σιρόπι κερασιού 2cl σιρόπι φράουλας 4cl χυμός ροδιού Δυόσμος, φράουλα Χτύπημα TEXNIKH
Symposium δημιουργός Chris Pakalns 9cl οίνος από Ξυνιστέρι 1cl λικέρ πορτοκαλιού 1cl πουρές passion fruit 2cl πουρές βατόμουρου 2cl χυμός πορτοκαλιού Πορτοκάλι, βατόμουρα Χτύπημα TEXNIKH
Bulle-Rouse δημιουργός Κωνσταντίνος Φιλιππίδης 9cl ροζέ οίνος 1,5cl βότκα με γεύση κόκκινου γκρέιπφρουτ 1cl Crème de Cassis 1cl λικέρ πορτοκαλιού 1cl σιρόπι βανίλιας ξύσμα από κόκκινο γκρέιπφρουτ Μάνγκο, μύρτιλα, μέντα Χτύπημα TEXNIKH
Wine Therapy δημιουργός Nikolay Ivanov 9cl οίνος από Ξυνιστέρι 2cl ρούμι 4cl ρούμι με γεύση καρύδας 4cl χυμός πορτοκαλιού Φλούδα πορτοκαλιού, κεράσι Χτύπημα TEXNIKH
Sweet Kiss δημιουργός Σοφοκλής Χαρίτος 10cl οίνος από Ξυνιστέρι 2cl βότκα μανταρινιού 2cl λικέρ πορτοκαλιού Κουμκουάτ, δυόσμος Χτύπημα TEXNIKH
Rose lips δημιουργός Αντώνης Στυλιανού 9cl οίνος από Ξυνιστέρι 4cl βότκα βανίλια 1cl oύζο 1cl λικέρ ουίσκι Βανίλια, λεμόνι Χτύπημα TEXNIKH
Nightmare δημιουργός Κυριάκος Ασσιώτης 9cl οίνος από Ξυνιστέρι 3cl βότκα 2cl λικέρ πορτοκαλιού 2cl ρούμι με γεύση καρύδας 2,5cl χυμός κράνμπερι 2,5cl χυμός πορτοκαλιού Πορτοκάλι, κεράσι Χτύπημα TEXNIKH
Green Passion δημιουργός Κώστας Πισιήας 2cl σιροπι πράσινου μήλου 2cl σιρόπι πιστάτσιο 9cl Ξυνιστέρι τόνικ _ Χτίσιμο, συμπλήρωση TEXNIKH
Οι γηγενείς ποικιλίες σταφυλιών οινοπαραγωγής της Κύπρου από τις οποίες παράγονται οι οίνοι και τα ποτά που παρουσιάζονται στις συνταγές της παρούσας έκδοσης: Ξυνιστέρι: Λευκή ποικιλία με μεγάλη αναγνώριση και αποδοχή, με κυρίαρχα τα αρώματα λευκόσαρκων εσπεριδοειδών φρούτων. Μαραθεύτικο: Ερυθρή γηγενής ποικιλία που παράγει οίνους πληθωρικούς, δυναμικούς σε αλκοόλη και εκχύλισμα με εκδηλώσεις αρωμάτων βιολέτας, μικρών κόκκινων φρούτων του δάσους, μυρωδικών βοτάνων της κυπριακής υπαίθρου και μπαχαρικών όπως η βανίλια, η κανέλα και το μαύρο πιπέρι, οίνους που τεκμηριώνουν ότι η Κύπρος παράγει οίνους terroir (οινοπεδίου). Ντόπιο Μαύρο: Ποικιλία που πρωτοστατεί στον κυπριακό αμπελώνα και συμμετέχει σχεδόν παντού στην οινοπαραγωγή, ιδιαιτέρως στη φημισμένη Κουμανδαρία και την παραδοσιακή Ζιβανία, προϊόντα της Κύπρου που είναι καταχωρισμένα με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης και γεωγραφική ένδειξη, αντίστοιχα.
Ανάδευση Χτύπημα Συμπλήρωση Χτίσιμο Πολτοποίηση
flippingbook.comRkJQdWJsaXNoZXIy MTUzMzM1NQ==