Οι γηγενείς ποικιλίες σταφυλιών οινοπαραγωγής της Κύπρου από τις οποίες παράγονται οι οίνοι και τα ποτά που παρουσιάζονται στις συνταγές της παρούσας έκδοσης: Ξυνιστέρι: Λευκή ποικιλία με μεγάλη αναγνώριση και αποδοχή, με κυρίαρχα τα αρώματα λευκόσαρκων εσπεριδοειδών φρούτων. Μαραθεύτικο: Ερυθρή γηγενής ποικιλία που παράγει οίνους πληθωρικούς, δυναμικούς σε αλκοόλη και εκχύλισμα με εκδηλώσεις αρωμάτων βιολέτας, μικρών κόκκινων φρούτων του δάσους, μυρωδικών βοτάνων της κυπριακής υπαίθρου και μπαχαρικών όπως η βανίλια, η κανέλα και το μαύρο πιπέρι, οίνους που τεκμηριώνουν ότι η Κύπρος παράγει οίνους terroir (οινοπεδίου). Ντόπιο Μαύρο: Ποικιλία που πρωτοστατεί στον κυπριακό αμπελώνα και συμμετέχει σχεδόν παντού στην οινοπαραγωγή, ιδιαιτέρως στη φημισμένη Κουμανδαρία και την παραδοσιακή Ζιβανία, προϊόντα της Κύπρου που είναι καταχωρισμένα με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης και γεωγραφική ένδειξη, αντίστοιχα.
RkJQdWJsaXNoZXIy MTUzMzM1NQ==