Αγρότης, τεύχος 483

A Γ Ρ Ο Τ Η Σ 2 0 2 1 / T E Υ Χ Ο Σ 4 8 3 71 Μελομακάρονα με ελαιόλαδο Για τα μελομακάρονα • 1 κιλό αλεύρι μαλακό • 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι • 2 ½ φλιτζάνια ελαιόλαδο • 1 φλιτζάνι ζάχαρη • 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι • ½ φλιτζάνι κονιάκ • 2 κουταλιές σούπας ξύσμα πορτοκαλιού • 2 κουταλάκια γλυκού μπέικιν πάουντερ • 1 κουταλάκι γλυκού σόδα μαγειρική • 1 βανίλια • ελάχιστο αλάτι • ½ κουταλιά σούπας κανελογαρύφαλλα αλεσμένα Για το σερβίρισμα Αμύγδαλα κοπανισμένα ή καρύδια χοντροαλεσμένα, 2-3 κουταλιές σούπας ζάχαρη και κανέλα για το σερβίρισμα. Παρασκευή Ετοιμάζουμε το σιρόπι για να κρυώσει: Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό να πάρουν μια βράση. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε το μέλι. Αφήνουμε στην άκρη. Ανακατεύουμε το λάδι με τη ζάχαρη, τον χυμό πορτοκαλιού και το κονιάκ. Προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεμένο με το σιμιγδάλι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, τα κανελογαρύφαλλα και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ζυμώνουμε να γίνει μια μαλακή ζύμη. Πλάθουμε τα μελομακάρονα κυλινδρικά, πιέζοντας την από κάτω μεριά με το δάκτυλο να σχηματίσει μια εσοχή. Αν θέλουμε περνάμε την από πάνω επιφάνεια με πιρούνι να γίνει αυλακωτή. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 25 περίπου λεπτά. Βγάζοντας τα μελομακάρονα από τον φούρνο, τα βουτάμε στο σιρόπι και τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα. Τα σερβίρουμε σε πιατέλα, ρίχνοντας από πάνω τους αλεσμένους ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας, ανακατεμένους με τη ζάχαρη και την κανέλα. Μπορούμε να κάνουμε τα μελομακάρονα γεμιστά με καρυδόψιχα. Για τον σκοπό αυτό ανοίγουμε μικρές πίτες, τοποθετούμε στη μέση μισό καρύδι και κλείνουμε σε κυλινδρικό σχήμα. Υλικά ΤΟ ΜΕΛΙ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΑΣ Για τo σιρόπι • 1 φλιτζάνι ζάχαρη • 1 φλιτζάνι μέλι • 1 φλιτζάνι νερό

RkJQdWJsaXNoZXIy MTUzMzM1NQ==