Αγρότης, τεύχος 483

A Γ Ρ Ο Τ Η Σ 2 0 2 1 / T E Υ Χ Ο Σ 4 8 3 66 ΟΙΝΩΝ ΝΕΑ Ο πολιτιστικός πλούτος της Κύπρου, υλικός και άυλος, αποτυπώνει σημαντικούς σταθμούς στη μακραίωνη ιστορία του τόπου και παρέχει στοιχεία για τη διαμόρφωση της πολιτισμικής ταυτότητας των ανθρώπων της αλλά και για τη δημιουργική αφομοίωση επιδράσεων λαών με διαφορετική θρησκεία, πολιτισμό, παραδόσεις, ήθη, έθιμα και τρόπο ζωής, οι οποίες διατηρούνται από γενιά σε γενιά και συνδέονται άμεσα με τον κύκλο ζωής και τις δραστηριότητες των Κυπρίων. Τα ζωντανά αυτά στοιχεία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας, από τα γεωμετρικά σχέδια των λευκαρίτικων κεντημάτων ως την κατασκευή των παραδοσιακών τοίχων ξηρολιθιάς στους αμπελώνες, από την ποίηση των «τσιαττιστών» και την ψαλτική βυζαντινή μουσική ως την παρασκευή και την προσφορά «αρκατένων», παρέχουν σε κάθε Κύπριο και Κύπρια μια αίσθηση της εντοποιότητας, της ταυτότητας και της σύνδεσης με τις προηγούμενες και τις επόμενες γενιές του τόπου. Η κουμανδαρία ως Στοιχείο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου και η προσπάθεια εγγραφής στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO δρ Θουκής Γεωργίου Λειτουργός Γεωργίας Α’ Τμήμα Γεωργίας Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Οίνων Έχοντας επίγνωση της σημασίας της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς από την οποία πηγάζει η πολιτισμική πολυμορφία και η οποία εγγυάται βιώσιμη ανάπτυξη, η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO (Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας), ο Σύνδεσμος Οινοποιείων Κύπρου, η Ομάδα Παραγωγών Κουμανδαρίας, το Τμήμα Γεωργίας και οι Αγροτικές Οργανώσεις μαζί με άλλους τοπικούς φορείς του αμπελοοινικού τομέα, έχουν συνασπισθεί για να εργαστούν εντατικά και να προωθήσουν αίτηση για την εγγραφή της κουμανδαρίας αρχικά στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και, ακολούθως, ναυποβάλουνστηνUNESCOαίτησηγιαεγγραφή στον Διεθνή Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Στοιχείων Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας. Οι συνεργαζόμενοι φορείς έχουν την πεποίθηση ότι αυτό το εγχείρημα, όταν ολοκληρωθεί στη βάση συγκεκριμένων ρόλων/αρμοδιοτήτωνπουέχουνκατανεμηθεί ανάμεσαστους φορείς και σύμφωνα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, θα δώσει τη δυνατότητα σε ντόπιους και ξένους περιηγητές να ανακαλύψουν τον πλούτο της παράδοσης της κουμανδαρίας. Η παράδοση αυτή διατηρείται ζωντανή στις δεκατέσσερις κοινότητες της οριοθετημένης ζώνης παραγωγής του οίνου προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) κουμανδαρία, αναδεικνύοντας περαιτέρω τη μοναδικότητα του προϊόντος και την αυθεντικότητα της γνώσης και των πρακτικών των ανθρώπων των κουμανδαροχωριών. Πρακτικές οι οποίες συνδέονται με το «γλυκό κρασί της Κύπρου», το «Νάμα», το «κρασί των βασιλιάδων και των αγίων», τον «πρεσβευτή» ή τη «ναυαρχίδα» των κυπριακών οίνων, μερικά μόνο από τα ονόματα που δόθηκαν σε αυτό το εξαιρετικό προϊόν ΠΟΠ που αντιπροσωπεύει σήμερα η κουμανδαρία, ως ζωντανό στοιχείο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου. Ένας οίνος περίφημος από την αρχαιότητα που πολλοί προσπάθησαν να αντιγράψουν, ανεπιτυχώς. Δεν τα κατάφεραν καθώς η παραγωγή κουμανδαρίας δεν είναι απλά μια οινική τεχνική. Είναι μια πολύχρονη παράδοση που εμπεριέχει με μοναδικό τρόπο τα χαρακτηριστικά της κυπριακής γης, τις μυρωδιές και τις γεύσεις των κυπριακών ποικιλιών Ξυνιστέρι και Ντόπιο Μαύρο, είναι ένας οίνος ποτισμένος με θρύλους και ιστορία, ένας οίνος που αντανακλά το ιστορικό terroir της ονομασίας προέλευσης. Πριν ξεκινήσει ο κάθε νέος κύκλος τουριστικής περιόδου, το Υφυπουργείο Τουρισμού θα μπορούσε να στοχεύει την προβολή της Κύπρου και του προϊόντος της με ένα διαφοροποιημένο πλέον τρόπο. Η προβολή της τουριστικής Κύπρου θα μπορούσε να έχει ως προμετωπίδα το ιστορικό όνομα της κουμανδαρίας, τους θρύλους, τους ιππότες και τα μοναστήρια. Η επικοινωνία του ήλιου, της θάλασσας, των ακτών και των ξενοδοχείων μας γίνεται τώρα με εναλλακτικό τρόπο, μπορεί να γίνεται εξειδικευμένα μέσω της κουμανδαρίας και των διαδρομών της. Μπορεί, συνεπώς, να υπάρξει μια συνολική και διαφοροποιημένη πρόταση ενδυνάμωσης της εικόνας της Κύπρου και κατ’ επέκταση της οικονομίας με επίκεντρο τον οίνο και τα άλλα αμπελοοινικά προϊόντα. Όπου με την πραγματική συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων του αμπελοοινικού, του τουριστικού, του πολιτιστικού τομέα και των τοπικών Αρχών μπορούμε να βγούμε δυναμικά μπροστά. Όλοι μαζί μπορούμε να το κάνουμε εφικτό.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTUzMzM1NQ==