11 A Γ Ρ Ο Τ Η Σ 2 0 2 1 / T E Υ Χ Ο Σ 4 8 3 ΓΕΩΡΓIΑ φορά τον μήνα από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου. Πάντως, χρειάζεται προσοχή στις ποσότητες θρεπτικών γιατί υπερβολική λίπανση μπορεί να προκαλέσει απότομη φυλλόπτωση ή μαύρισμα στις άκρες των φύλλων. Σε συστηματικές φυτείες συστήνεται να προηγηθεί ανάλυση εδάφους ώστε να καθοριστούν οι ακριβείς ποσότητες των θρεπτικών στοιχείων που χρειάζονται. Κλάδεμα Η δάφνη κλαδεύεται στις αρχές της άνοιξης αφού παρέλθει ο κίνδυνος παγετών. Γίνεται κλαδοκάθαρος, δηλαδή αφαιρούνται οι παλιοί και αδύναμοι βλαστοί και βράχυνση σε εκείνους τους βλαστούς που ξεφεύγουν από το γενικό σχήμα του φυτού. Για αδύναμα ή γερασμένα φυτά δάφνης γίνεται βαθύτερο κλάδεμα ανανέωσης, αφαιρώντας το 1/3 του ύψους των βλαστών για βελτίωση της ανάπτυξής τους. Επίσης, στα τέλη του καλοκαιριού, απομακρύνονται τα ξεραμένα άνθη, και μπορεί να γίνεται συμπληρωματικό ελαφρύ κλάδεμα στους βλαστούς. Συγκομιδή Τα φύλλα συλλέγονται Αύγουστο-Σεπτέμβριο με κλάδεμα των κορυφών των βλαστών. Ακολουθεί αποφύλλωση και ξήρανση (φυσική ή τεχνητή). Η επιτρεπόμενη υγρασία στο τελικό προϊόν είναι ≤13%. Ο καρπός συλλέγεται περίπου γύρω στα τέλη Νοεμβρίου και με έκθλιψή του (περίπου όπως αυτή του ελαιολάδου) λαμβάνεται το δαφνέλαιο, το οποίο έχει τη δική του εμπορική αξία. Αποδόσεις Παραγωγή ξηρού προϊόντος: Η αναλογία ξηρών προς χλωρά δαφνόφυλλα είναι 40% περίπου. Σε αιθέριο έλαιο: Τα χλωρά φύλλα αποδίδουν 1%, τα ξηρά 2% και οι καρποί 3%. Ασθένειες και εχθροί που προσβάλλουν τη δάφνη Λόγωτηςέντονηςμυρωδιάςτωνφύλλωντηςδάφνηςταέντομα απωθούνται. Ως εκ τούτου, θεωρείται ένα ανθεκτικό φυτό στις ασθένειες. Η δάφνη προσβάλλεται από μυκητολογικές ασθένειες όπως η ανθράκνωση που προκαλεί μαύρες κηλίδες και σταδιακό στρίψιμο και ξήρανση των φύλλων. Επίσης, προσβάλλεται από το ωίδιο που προκαλεί κίτρινες ακανόνιστες κηλίδες στα φύλλα. Οι εχθροί που την προσβάλλουν είναι οι αφίδες (ψώρα) και κάποια είδη κοκκοειδών. Χρήσεις Τα σκούρα πράσινα φύλλα της δάφνης έχουν εξαιρετικό άρωμα, ειδικά όταν αποξηρανθούν. Χρησιμοποιείται, κυρίως, στη μαγειρική ως άρτυμα και στην κονσερβοποιία ψαριών και κρεάτων. Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, σαπωνοποιία και στη βιομηχανία τροφίμων. Είναι, επίσης, φαρμακευτικό φυτό, αφού έχει αντιρρευματικές ιδιότητες και διευκολύνει την πέψη. Η ομορφιά και η ανθεκτικότητα της δάφνης επιτρέπει τη χρήση της και ως καλλωπιστικού φυτού. Άνθη του φυτού δάφνη Τα αποξηραμένα φύλλα της δάφνης χρησιμοποιούνται ως άρτυμα Ο καρπός δάφνης από τον οποίο προκύπτει το δαφνέλαιο
RkJQdWJsaXNoZXIy MTUzMzM1NQ==