Ετήσια Έκθεση ΓΚΧ 2020
52 | ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2020 | 53 Κάδμιο Μόλυβδος Υδράργυρος Αριθμός μη συμμορφούμενων δειγμάτων 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 0 1 2 3 4 5 6 7 8 Σχήμα 21: Διαχρονική παρακολούθηση μη συμμορφούμενων δειγμάτων για βαρέα μέταλλα στα τρόφιμα (2010-2020) Μέση τιμή, μg/kg 0 5 10 15 20 25 30 2016 2017 2018 2019 2020 Χοιρομέρι Λούντζα Λουκάνικα Σουβλάκι χοιρινό Σουβλάκι κοτόπουλο Σχήμα 22: Διαχρονικός έλεγχος των επιπέδων πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων (PAHs) σε αλλαντικά (2016-2020) Αριθμός τροφίμων/ Αριθμός παραμέτρων 0 50 100 150 200 250 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 Αριθμός τροφίμων Αριθμός παραμέτρων Σχήμα 23: Διαχρονικός έλεγχος τροφίμων για ραδιονουκλίδια (2010-2020) Διοξίνες και PCBs: Η παρακολούθηση των επιπέδων των διοξινών και παρόμοιων με διοξίνες Πολυχλωριωμένων Διφαινυλιών (PCBs) στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης διεξάγεται στη βάση συντονισμένου εθνικού προγράμματος παρακολούθησης. Το ΓΧΚ συνεργάζεται με διαπιστευμένο εργαστήριο αναφοράς του εξωτερικού για τη διεξαγωγή των αναλύσεων με την επίσημη μεθοδολογία (επιβεβαιωτική μέθοδος με Αέριο Χρωματογράφο συζευγμένο με φασματογράφο μάζας υψηλής διακριτικής ικανότητας HR-GC/HR-MS). Κατά το 2020 αναλύθηκαν 20 δείγματα ζωικής προέλευσης (κρέας, συκωτι, ψάρια, γάλα και αυγά) για διοξίνες και παρόμοια με διοξίνες PCBs καθώς και για μη παρόμοιους με διοξίνες PCBs δείκτες. Επιπλέον, αναλύθηκαν από το εργαστήριο υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων του ΓΧΚ εννέα δείγματα για μη παρόμοιους με διοξίνες PCBs δείκτες με την επιβεβαιωτική μέθοδο GC-MS/ MS. Όλα τα δείγματα ήταν εντός των νομοθετικών ορίων σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1881/2006 περιλαμβανομένων των τροποποιήσεών του. Ραδιονουκλίδια στα τρόφιμα: Ο έλεγχος των επιπέδων ραδιενέργειας σε τρόφιμα διενεργείται σύμφωνα με τον περί Προστασίας από Ιονίζουσες Ακτινοβολίες και Πυρηνικής και Ραδιολογικής Ασφάλειας και Προστασίας Νόμο 2018 (Ν.164(Ι))/2018), τον Κανονισμό (Ευρατόμ) 2016/52 του Συμβουλίου και τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 733/2008, και τις σχετικές τροποποιήσεις τους. Κατά το 2020 αναλύθηκαν συνολικά 74 δείγματα για σύνολο 225 παραμέτρων και ο έλεγχος περιλάμβανε: α) γ-Ραδιονουκλίδια (Cs-134, Cs-137 και φυσικό K-40) σε διάφορα τρόφιμα, όπως φρέσκα ψάρια, παιδικές τροφές (γάλασε σκόνη βρεφικής ηλικίας, δημητριακά) και μεικτό διαιτολόγιο, και β) Ραδιονουκλίδια (Cs- 134, Cs-137, Sr-90 και φυσικό K-40) σε φρέσκο γάλα. Γενικά όλα τα αποτελέσματα των αναλύσεων των επιπέδων ραδιενέργειας στα τρόφιμα για το 2020 καθώς και τα διαχρονικά (2010-2020) είναι πολύ πιο κάτω από τα αποδεκτά νομοθετικά όρια. Στο Σχήμα 23 παρουσιάζονται διαχρονικά ο συνολικός αριθμός αναλυθέντων δειγμάτων τροφίμων και παραμέτρων. Υλικάσε επαφήμε τρόφιμα: Οσκοπός του ελέγχου των υλικώνσε επαφή με τρόφιμα είναι η προστασία του καταναλωτή από τις χημικές ουσίες οι οποίες είναι δυνατόν να μεταναστεύσουν στα τρόφιμα από τα υλικά συσκευασίας ή γενικότερα από τα υλικά που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα. O έλεγχος γίνεται κυρίως σε πλαστικά υλικά και αντικείμενα καθώς και σε κεραμικά αντικείμενα και γυάλινα χρωματιστά ποτήρια, σύμφωναμε τους εναρμονισμένους με τηναντίστοιχη νομοθεσία της ΕΕ, τους περί Υλικών και Αντικειμένων για Επαφή με Τρόφιμα Κανονισμούς, καθώς και τους Κανονισμούς (ΕΚ) αριθ. 1935/2004, (ΕΚ) αριθ. 2023/2006, τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 10/2011 για τα πλαστικά, κ.ά.
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTA5NDYxNw==