23 Εστραγκόν(Τάραγκον, Τραχούρι) (Estragon αγγλ.) Καλλιέργεια εστραγκόν Tαξινόμηση: Ανήκει στην οικογένεια Compositae και στο είδος Αrtemisia dracunculus. Η καλύτερη εμπορική του ποικιλία είναι το French tarragon. Εδαφοκλιματικές απαιτήσεις: Το εστραγκόν ευδοκιμεί σε μέσης σύστασης γόνιμα εδάφη που έχουν καλή αποστράγγιση. Είναι ευαίσθητο στα άλατα και οι ανάγκες του σε νερό είναι αυξημένες. Κατά τη χειμερινή περίοδο το εστραγκόν καλλιεργείται σε θερμαινόμενα θερμοκήπια. Πολλαπλασιασμός: Η ποικιλία French πολλαπλασιάζεται εύκολα με μοσχεύματα, ενώ οι υπόλοιπες πολλαπλασιάζονται και με σπόρο. Εποχή και τρόπος φύτευσης: Η καλύτερη εποχή φύτευσης είναι το τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου. Οι αποστάσεις φύτευσης των φυτών πάνω στη γραμμή φύτευσης είναι στα 30-40 cm και μεταξύ των γραμμών 50-60 cm, ανάλογα με το πλάτος του μηχανήματος που θα χρησιμοποιείται για τη μηχανική καταπολέμηση των ζιζανίων. Για παραγωγή φρέσκου προϊόντος συγκομίζεται το υπέργειο μέρος των φυτών (κορυφές) όταν αυτές έχουν ύψος 15-20 cm. Η παραγωγή ανέρχεται περίπου στα 2.000-2.500 κιλά/δεκάριο/έτος. Για παραγωγή ξηρού προϊόντος συγκομίζεται ολόκληρο το υπέργειο μέρος των φυτών, λίγο πριν την άνθιση. Η παραγωγή ανέρχεται περίπου στα 400-500 κιλά/δεκάριο/έτος. Ιδιότητες: Στη βιβλιογραφία αναφέρεται ως τονωτικό της όρεξης και των πεπτικών λειτουργιών. Χρήση: Το εστραγκόν είναι ένα από τα τέσσερα κυριότερα βότανα που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική διεθνώς. Τα άλλα είναι τα σχοινόπρασα, ο μαϊντανός και το μυρώνι (chervil). Το εστραγκόν χρησιμοποιείται στις σαλάτες, στο κοτόπουλο, στο συκώτι, στα αυγά και στην ψαρόσουπα. Επίσης, αρωματίζει το ξίδι και το λάδι. Τμήμα Γεωργίας
RkJQdWJsaXNoZXIy MTUzMzM1NQ==