22 Τμήμα Γεωργίας Καλλιέργεια άνηθου Άνηθος(Dill αγγλ.) Tαξινόμηση: Ο άνηθος είναι ετήσιο φυτό και ανήκει στην οικογένεια Umbelliferae και στο είδος Αnethum graveolens. Εδαφοκλιματικές απαιτήσεις: Ευδοκιμεί σε χωράφια μέσης σύστασης, με καλή αποστράγγιση, πλούσια, αρδευόμενα. Η καλύτερη εποχή για την ανάπτυξή του είναι ο χειμώνας και η άνοιξη. Μετά τον Ιούνιο ο άνηθος σποριάζει. Πολλαπλασιασμός: Γίνεται με σπόρο. Εποχή και τρόπος φύτευσης: Ο άνηθος σπέρνεται απευθείας στο χωράφι από το τέλος Αυγούστου, και για να έχουμε φρέσκο προϊόν μέχρι το τέλος Μαΐου σπέρνεται ανά μήνα περίπου. Ο άνηθος ή σπέρνεται μέσα στο χωράφι και ποτίζεται με τεχνητή βροχή ή φυτεύεται σε γραμμές. Oι σπόροι πάνω στη γραμμή απέχουν 30 cm μεταξύ τους και μεταξύ τους οι γραμμές 40 cm-60 cm, ανάλογα με το πλάτος του μηχανήματος που θα χρησιμοποιείται για τη μηχανική καταπολέμηση των ζιζανίων. Για παραγωγή φρέσκου προϊόντος συγκομίζεται το υπέργειο μέρος των φυτών (κορυφές), όταν αυτές έχουν ύψος 15-20 cm, και τα φυτά αντικαθίστανται ανά τρεις συγκομιδές. Η παραγωγή ανέρχεται περίπου στα 1.500-2.000 κιλά/δεκάριο/έτος. Για παραγωγή σπόρου θερίζονται τα φυτά όταν οι περισσότεροι σπόροι της ταξιανθίας είναι ώριμοι. Η παραγωγή ανέρχεται περίπου στα 150-200 κιλά/δεκάριο/έτος. Ιδιότητες: Στη βιβλιογραφία αναφέρεται σαν τονωτικός, ορεκτικός, ευστόμαχος, αεραγωγός, γαλακτογόνος, διουρητικός και ηρεμιστικός. Χρήση: Οι σπόροι του, ολόκληροι ή σπασμένοι, χρησιμοποιούνται στις σούπες, στο ψάρι, στις πίκλες, στα μαγειρεμένα λαχανικά, στις μηλόπιτες και στα ψωμιά. Τα φρέσκα φύλλα του χρησιμοποιούνται στην πατροπαράδοτη μαγειρίτσα.
RkJQdWJsaXNoZXIy MTUzMzM1NQ==