18 Τμήμα Γεωργίας Θυμάρι (Τhyme αγγλ.) Ταξινόμηση: Ανήκει στην οικογένεια Lamiaceae (Labiatae) Χειλανθή. Υπάρχουν δύο είδη θυμαριού που είναι αυτοφυή στην Κύπρο, το Τhymus capitatus L. και το Τhymus integer Griseb. Το καλλιεργούμενο είδος στην Κύπρο είναι το Τhymus vulgaris L. Περιγραφή φυτού: Το κοινό θυμάρι (καλλιεργήσιμο) Τhymus vulgaris είναι μικρός θάμνος που το ύψος του δεν ξεπερνά τα 40 cm. Έχει χρώμα γκριζωπό πράσινο. Στελέχη ξυλώδη, ανορθωμένα, πολύ διακλαδισμένα, φύλλα μικρά, ωοειδή, πρασινορόδινα σε κόρυμβο. Εδαφοκλιματικές συνθήκες: Το θυμάρι ευδοκιμεί τόσο σε θερμές όσο και σε ψυχρές περιοχές, αλλά αναπτύσσεται καλύτερα σε ημιορεινές περιοχές σε ποικιλία εδαφών, φτάνει να έχουν καλή αποστράγγιση και να είναι πλούσια σε οργανική ουσία. Πολλαπλασιασμός: Γίνεται με σπόρο και με παραφυάδες. Εποχή και τρόπος φύτευσης: Το θυμάρι μεταφυτεύεται στο χωράφι από το φθινόπωρο μέχρι και την άνοιξη. Οι αποστάσεις φύτευσης είναι 30 - 40 cm πάνω στις γραμμές φύτευσης και μεταξύ των γραμμών 40 cm - 1,5 m, ανάλογα με το πλάτος του μηχανήματος που θα χρησιμοποιείται για τη μηχανική καταπολέμηση των ζιζανίων. Για παραγωγή φρέσκου προϊόντος, συγκομίζεται το υπέργειο μέρος των φυτών (κορυφές), όταν αυτές έχουν ύψος 15 - 20 cm. Η παραγωγή ανέρχεται, περίπου, στα 1.000 - 1.500 κιλά/δεκάριο/έτος. Για παραγωγή ξηρού προϊόντος συγκομίζεται το υπέργειο μέρος των φυτών, 15 cm περίπου πάνω από το έδαφος, λίγο πριν την άνθιση. Η παραγωγή ανέρχεται στα 200 - 300 κιλά/δεκάριο/έτος. Εποχή άνθισης: Μάιος-Ιούλιος. Ιδιότητες: Στη βιβλιογραφία αναφέρεται ως χωνευτικό, αντιφυσητικό, τονωτικό, εξασφαλίζει διαύγεια πνεύματος, τονώνει τα νεύρα, είναι σπασμολυτικό, αποσμητικό, διουρητικό, αντισηπτικό, βακτηριοκτόνο, αντιβηχικό, και καθαρίζει το στόμα και τα δόντια καλύτερα από κάθε οδοντόπαστα. Χρήση: Χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, στην φαρμακοποιία στην παρασκευή οδοντόπαστας και ως ρόφημα. Καλλιέργεια θυμαριού
RkJQdWJsaXNoZXIy MTUzMzM1NQ==