14 Τμήμα Γεωργίας Kάππαρη(Caperbush αγγλ.) Tαξινόμηση: H κάππαρη ανήκει στην οικογένεια Capparidaceae που περιλαμβάνει πολλά είδη όπως το Capparis spinosa L. (με αγκάθια) και το Capparis avata Dest (χωρίς αγκάθια) τα οποία αυτοφύονται στις παραμεσόγειες χώρες. Περιγραφή φυτού: Είναι θάμνος ύψους 1-1,50 μέτρων με πολλούς βλαστούς, που μερικοί είναι πλάγιοι και άλλοι όρθιοι, με φύλλα αυγοειδή εναλλασσόμενα. Τα άνθη της κάππαρης έχουν τέσσερα λευκά πέταλα, μακρύ ποδίσκο και πολυάριθμους στήμονες. Εδαφοκλιματικές συνθήκες: Το φυτό αναπτύσσεται σε ποικιλία εδαφών, εκτός από τα πολύ αργιλώδη και αμμώδη. Προτιμά, όμως, τα μέσης σύστασης, καλά αποστραγγιζόμενα ασβεστώδη, χαλικώδη εδάφη. Ευδοκιμεί σε διάφορες περιοχές με ήπιο χειμώνα. Κάππαρη συναντούμε από τις παραθαλάσσιες περιοχές μέχρι το υψόμετρο των 800 μέτρων περίπου. Πολλαπλασιασμός: Πολλαπλασιάζεται εύκολα με σπόρο, αφού προηγουμένως τύχει επεξεργασίας με οξύ. Πιο συγκεκριμένα, ο σπόρος, αφού καθαριστεί, τοποθετείται με τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας σε πυκνό θειικό οξύ (98%) για 20 λεπτά. Στη συνέχεια πλένεται με άφθονο νερό. Τρεις ώρες πριν τη σπορά μπαίνει σε διάλυμα γιββερελίνης για τρεις ώρες. Επίσης, πολλαπλασιάζεται δύσκολα με έρριζα μοσχεύματα, κατά τον Ιούλιο. Εποχή και τρόπος φύτευσης: Η εποχή σποράς και μεταφύτευσης στον αγρό για την κάππαρη είναι η περίοδος Φεβρουαρίου-Μαΐου. Οι αποστάσεις φύτευσης είναι περίπου 80 cm πάνω στη γραμμή και μεταξύ των γραμμών 1-2 m, ανάλογα με το πλάτος του μηχανήματος που θα χρησιμοποιείται για τη μηχανική καταπολέμηση των ζιζανίων. Συγκομιδή: Τον πρώτο και δεύτερο χρόνο δεν συλλέγονται βλαστοί. Η κάππαρη φθάνει στην πλήρη παραγωγή της τον τρίτο χρόνο. Η περίοδος μαζέματος των τρυφερών βλαστών είναι τέλος Μαρτίου μέχρι τέλος Αυγούστου, περίπου κάθε 6 μέρες, και του μπουμπουκιού (κουτρούβι) αρχίζει από τον Μάιο και διαρκεί μέχρι τον Ιούλιο. Το μέγεθος του εμπορεύσιμου μπουμπουκιού κυμαίνεται από 8-15 χιλιοστά. Η συγκομιδή του καρπού (αγγουράκι) αρχίζει από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο όταν το μέγεθός του κυμαίνεται μεταξύ 4 και 6 cm. Η παραγωγή της κάππαρης σε τρυφερούς βλαστούς ανέρχεται στα 250-300 κιλά/δεκάριο/έτος, σε μπουμπούκια (κουτρούβι) ανέρχεται στα 450-500 κιλά/δεκάριο/ έτος και σε καρπό (αγγουράκι) ανέρχεται στα 500-600 κιλά/δεκάριο/έτος. Εποχή άνθισης: Μάιος-Αύγουστος. Ιδιότητες: Στη βιβλιογραφία αναφέρεται ως ορεκτικό, τονωτικό, αντιαναιμικό, αφροδισιακό, διουρητικό και αντιαρτηριοσκληρωτικό. Χρήση: Οι τρυφεροί βλαστοί, τα μπουμπούκια και οι καρποί, που διατηρούνται σε άλμη και ξίδι, χρησιμοποιούνται στις σαλάτες και ως ορεκτικό. Καλλιέργεια κάππαρης
RkJQdWJsaXNoZXIy MTUzMzM1NQ==