Σάκχαρα, μια γλυκιά απειλή στο πιάτο μας
Μειώνουμε ή αποφεύγουμε την κατανάλωση των πιο κάτω: • σακχαρούχα ποτά ** όπως αναψυκτικά με ζάχαρη, αεριούχα ποτά, φρουτοποτά, ενεργειακά ποτά κ.ά. • επιδόρπια με ζάχαρη όπως κέικ, πίτες, ντόνατς, παγωτά κ.α. • τρόφιμα που υπόκεινται σε υπερβολική επεξεργασία ** όπως συσκευασμένα τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη και λίπος • σάλτσες με πολλή ζάχαρη όπως κέτσαπ Πώς μπορούμε να μειώσουμε τα σάκχαρα που προσλαμβάνουμε καθημερινά; Εύκολες και πρακτικές συμβουλές Προσοχή στα «υγιεινά» σνακ! Προσέχουμε την κατανάλωση των λεγόμενων «υγιεινών» σνακ όπως γκρανόλα, πρωτεϊνικές ράβδοι και ξηροί καρποί, καθώς ενδέχεται να περιέχουν μεγάλες ποσότητες σακχάρων. Καταναλώνουμε με μέτρο τα αποξηραμένα φρούτα διότι πέρα από τις φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν, ουσίες ευεργετικές για τον οργανισμό, περιέχουν και υψηλές ποσότητες φυσικών σακχάρων, ενώ κάποια από αυτά πιθανόν να περιέχουν και πρόσθετη ζάχαρη. Προτιμάμε την κατανάλωση φυσικών τροφίμων όπως φρούτα, λαχανικά και μέλι που περιέχουν φυσικά σάκχαρα, βιταμίνες και μέταλλα, καθώς και τρόφιμα που φέρουν την ένδειξη «με χυμό» ή «χωρίς πρόσθετα σάκχαρα». Ξεπλένουμε με νερό πριν καταναλώσουμε κονσερβοποιημένα τρόφιμα που συσκευά- ζονται σε σιρόπι ή περιέχουν σάκχαρα. Μαθαίνουμε να διαβάζουμε τη συσκευασία! Στη συσκευασία των τροφίμων θα βρούμε σημαντικές πληροφορίες τόσο για τα συστατικά όσο και για τη διατροφική αξία των τροφίμων, συνεπώς και την περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα. ** Ζωτικής σημασίας στη μείωση της διατροφικής πρόσληψης σακχάρων από τους καταναλωτές θεωρείται, επίσης, η συμβολή της βιομηχανίας τροφίμων , με τη χρήση λιγότερων σακχάρων στην παρασκευή των κύριων ομάδων τροφίμων που χρήζουν μείωσης των περιεχομένων τους σακχάρων, όπως των ζαχαρούχων ποτών και των πολύ επεξεργασμένων τρόφιμων. και άλλες γλυκιές σάλτσες (π.χ. μπάρμπεκιου, τσίλι κ.λπ .) • κονσερβοποιημένα τρόφιμα που συσκευάζονται σε σιρόπι ή περιέχουν σάκχαρα • δημητριακά προγεύματος που περιέχουν υψηλές ποσότητες προστιθέμενων σακχάρων • προϊόντα πρωινού με ζάχαρη όπως τηγανίτες, βάφλες, μάφιν και μαρμελάδες
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTA5NDYxNw==