Σάκχαρα, μια γλυκιά απειλή στο πιάτο μας

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι, για παράδειγμα, με την κατανάλωση ενός και μόνο σακχαρούχου αναψυκτικού με μέση περιεκτικότητα σακχάρων 10,6% καλύπτεται σχεδόν το 40% της ΠΠΑ σε σάκχαρα για έναν ενήλικα! Τι συστήνει η ΕΕ; Η ΕΕσυστήνει την κατανάλωση 90g σακχάρων συνολικά την ημέρα για ενήλικες, άνδρες και γυναίκες, ως την Προσλαμβανόμενη Ποσότητα Αναφοράς (ΠΠΑ) σε μια ημερήσια διατροφή των 2.000 θερμίδων (kcal) (1) . Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί στο 18% της συνολικής ενέργειας (θερμίδων) που λαμβάνεται από τις τροφές. Υπάρχει, ωστόσο, μια τάση για μείωση της %ΠΠΑ. Αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ήδη καθιερώσει εθνικές συστάσεις για μείωση της ημερήσιας κατανάλωσης σακχάρων σε λιγότερο από 10% ή ακόμη και σε λιγότερο από 5% της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), επίσης, συνέστησε τη μείωση της κατανάλωσης των σακχάρων, χωρίς ωστόσο να παρέχεται ποσοτικό όριο αφού τα μέχρι τώρα διαθέσιμα δεδομένα δεν το επέτρεψαν (2) . Τι συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας; Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), αξιολογώντας τα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με τις επιπτώσεις της διατροφικής πρόσληψης σακχάρων, με ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση του βάρους και στην εμφάνιση τερηδόνας σε ενήλικες και παιδιά, συστήνει τη μείωση της πρόσληψης σε λιγότερο από το 10% της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής/θερμιδικής πρόσληψης των 2.000 θερμίδων (3) . Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ημερήσια κατανάλωση σακχάρων δεν πρέπει να ξεπερνά τα 50g, ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου σε 12 κουταλάκια γλυκού την ημέρα, όπου 1 κουταλάκι περιέχει 4 γραμμάρια σακχάρων. Ενώ προτείνει περαιτέρω μείωσή της σε ποσοστό κάτω του 5% για πρόσθετα οφέλη στην υγεία, που αντιστοιχεί σε 6 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη την ημέρα, αρχίζοντας από την παιδική ηλικία.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTA5NDYxNw==