Σάκχαρα, μια γλυκιά απειλή στο πιάτο μας
Τα σάκχαρα που προσλαμβάνουμε μέσω των τροφίμων Τα σάκχαρα περιέχονται σε πολλά τρόφιμα, επεξεργασμένα και μη επεξεργασμένα. Τα σάκχαρα που προσλαμβάνονται μέσω των τροφίμων είναι: -τα σάκχαρα που περιέχονται εκ φύσεως στα φρούτα, στα λαχανικά, στους χυμούς ή πολτούς φρούτων και λαχανικών, στα γαλακτοκομικά προϊόντα, και αφορούν, κυρίως, γλυκόζη, φρουκτόζη, σακχαρόζη (ζάχαρη) και λακτόζη. και -τα πρόσθετα σάκχαρα που προστίθενται: -κατά την παραγωγική διαδικασία στα επεξεργασμένα/συσκευασμένα τρόφιμα, όπως για παράδειγμα στα αναψυκτικά, δημητριακά προγεύματος, σοκολάτες, επιδόρπια, σάλτσες, κ.ά. -κατά την παρασκευή/ προετοιμασία των τροφίμων, όπως στα ροφήματα ή στα γλυκά που παρασκευάζουμε στο σπίτι. Στα πρόσθετα σάκχαρα συγκαταλέγονται, κυρίως, σακχαρόζη (η κοινή ζάχαρη), φρουκτόζη, γλυκόζη, καφέ ζάχαρη, μέλι, σιρόπι γλυκόζης/μαλτόζης, γλυκαντικό / σιρόπι καλαμποκιού, σιρόπι ρυζιού, μελάσα ή καραμέλα και συμπυκνωμένοι χυμοί φρούτων. Τα σάκχαρα που περιέχονται εκ φύσεως στα τρόφιμα τείνουν να αφομοιώνονται πιο αργά από τον οργανισμό και χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος από ό,τι τα πρόσθετα σάκχαρα, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν μικρότερη επίδραση στα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα. Συνεπώς είναι τα πρόσθετα σάκχαρα που πρέπει να προσέξουμε να περιορίσουμε στη διατροφή μας. Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα. Στον πίνακα που ακολουθεί, παρουσιάζεται η συνολική περιεκτικότητα διαφόρων τροφίμων σε σάκχαρα, όπως προκύπτει από τα διαχρονικά αποτελέσματα του επίσημου ελέγχου που διενεργεί το Γενικό Χημείο του Κράτους σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες:
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTA5NDYxNw==