Σάκχαρα, μια γλυκιά απειλή στο πιάτο μας

Τι είναι τα σάκχαρα; Μας είναι απαραίτητα; Τα σάκχαρα ανήκουν στην κατηγορία των υδατανθράκων και είναι σημαντικό κομμάτι της διατροφής μας αφού, μαζί με τις πρωτεΐνες και τα λιπίδια, αποτελούν τα κύρια μακροσυστατικά των τροφίμων. Αποτελούν βασική και απαραίτητη πηγή ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό και προσδίδουν γλυκύτητα στα τρόφιμα προκαλώντας ένα ευχάριστο συναίσθημα στον καταναλωτή. Συγκεκριμένα, 1 γραμμάριο (g) σακχάρων αποδίδει ενέργεια ίση με 4 θερμίδες (kcal). Η μεγάλη, όμως, πρόσληψη σακχάρων μπορεί να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία μας. O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει να περιορίσουμε την κατανάλωση σακχάρων σε λιγότερο από 12 κουταλάκια του γλυκού την ημέρα; Και αν αυτή η ποσότητα σας φαίνεται υπερβολική για να την καταναλώσει κανείς σε μια μέρα, σκεφτείτε ότι ένα αναψυκτικό περιέχει σχεδόν 9 κουταλάκια ζάχαρη . Aπό τη συσκευασία των τροφίμων μπορούμε να πληροφορηθούμε πόσα σάκχαρα περιέχουν; ; ; Τα σάκχαρα που προσλαμ- βάνουμε μέσω των επεξερ- γασμένων/συσκευασμέ- νων τροφίμων και που προσθέτουμε από μόνοι μας στη διατροφή μας αφο- μοιώνονται γρήγορα από τον οργανισμό μας και επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα; ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ: Σε αυτό το έντυπο θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες, όπως οι πιο πάνω, για τα σάκχαρα, τη χρησιμότητά τους στη διατροφή μας, τους κινδύνους που ενέχει η υπερβολική κατανάλωσή τους για την υγεία μας καθώς και εύκολες και πρακτικές συμβουλές για να εντοπίζουμε ποιες τροφές περιέχουν σάκχαρα και να τις περιορίσουμε.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTA5NDYxNw==