Αγρότης, τεύχος 482

A Γ Ρ Ο Τ Η Σ 2 0 2 1 / T E Υ Χ Ο Σ 4 8 2 66 Σ / Μπάμιες με καϊσιά της Δευτεράς Tεχνική Σχολή Λευκωσίας Γ΄ Κουλλουρούθκια με το τερατσόμελο Τεχνική Σχολή Πόλης Χρυσοχούς Υλικά 1 κιλό μπάμιες 500 γραμμάρια χοιρινό σε κύβους 250 γρ. πατάτες 100 γρ. κρεμμύδια ψιλοκομμένα 100 γρ. καϊσιά παστά 1 κύβο ζωμό 500 ml ντοματοπολτό Εκτέλεση • Πλένουμε τις μπάμιες και τις στραγγίζουμε. • Τσιγαρίζουμε το χοιρινό κρέας. • Τοποθετούμε σε ένα ταψί τις μπάμιες, το χοιρινό σε κύβους, τον ντοματοπολτό, τα κρεμμύδια, τις πατάτες κομμένες σε κύβους, τα παστά καϊσιά, τον ζωμό διαλυμένο σε λίγο ζεστό νερό. • Σκεπάζουμε το φαγητό με λαδόκολλα και ασημόχαρτο. • Ψήνουμε το φαγητό στον φούρνο στους 200 βαθμούς για 2 ώρες. • Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και το ασημόχαρτο και ψήνουμε το φαγητό για ακόμα 15 λεπτά. Συνδυάζεται με Γιαννούδι, καλή οξύτητα για ντομάτα, βαρελίσιο γλυκομπάχαρο. Δοκιμάστε και με παλαιωμένη Πρωμάρα. Υλικά 1 κιλό αλεύρι (χωριάτικο) 3 ποτήρια νερό 1/3 του φλιτζανιού λάδι φιστικέλαιο 1 κουταλάκι αλάτι 1/2 μπουκάλα τερατσόμελο (χαρουπόμελο) Εκτέλεση • Ρυζιάζουμε* το αλεύρι με το λάδι, προσθέτουμε το νερό και το αλάτι και ζυμώνουμε. • Όταν ζυμώσουμε καλά, βάζουμε τη ζύμη σε σακούλι για να μην ξεραθεί και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 40 λεπτά. • Κόβουμε με τα χέρια ένα κομματάκι ζυμάρι και το κάνουμε λεπτό και μακρύ σαν καλαμάκι. Όταν λεπτύνει αρκετά το κόβουμε και το γυρίζουμε μέχρι να γίνει κουλουράκι στριφογυριστό. • Ρίχνουμε τα κουλουράκια μέσα σε κοχλαστό νερό να βράσουν και στη συνέχεια στραγγίζουμε σε τρυπητό. • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το τερατσόμελο να βράσει. Προσθέτουμε τα κουλουράκια και τα αφήνουμε να βράσουν για 20 λεπτά περίπου. * ρυζιάζουμε: Τρίβουμε με τα χέρια μας το αλεύρι με το λάδι για να ομογενοποιηθούν. Συνδυάζεται με κουμανδαρία. Προτεινόμενη ενδυναμωμένη κουμανδαρία σερβιρισμένη στους 9°C. Πηγή: Το έντυπο μαγειρικής «Ο τόπος μας …στο πιάτο σας», το οποίο εκδόθηκε από τη Διαχειριστική Αρχή του ΠΑΑ 2014-2020 του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος σε συνεργασία με τις Τεχνικές Σχολές του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας. Στο έντυπο περιλαμβάνονται γνωστές και διαχρονικές συνταγές, αλλά και ξεχασμένες παραδοσιακές συνταγές σε μοντέρνα έκδοση, που δίνουν έμφαση στα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα. ΓΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

RkJQdWJsaXNoZXIy MTA5NDYxNw==